Gerard Dekker

Over schoonheid van vluchten zullen we het deze reis maar niet hebben, we likken met z’n allen nu dit geschreven wordt nog onze wonden.

De discussie hadden ze wel of niet mogen lossen laait weer in alle hevigheid op. Ja zeggen sommige liefhebbers, want als ze niet hadden gelost was er ook commentaar. Nee zeggen andere liefhebbers die te hard zijn getroffen door deze lossing en dat zijn vaak niet de minste.

Maar na een dag uitstel is er op zondag gelost om 8.00 uur in Argenton en konden de 289 Zaanse duiven aan hun terugweg beginnen. Een terugweg die afgelegd moest worden met wind tegen. De meeste inschattingen waren dat er rond 18.00 uur duiven zouden arriveren maar wat dat betreft kwamen we bedrogen uit.

De 1e duif de NL.18-248 arriveerde bij Martijn en Marit Kramer in Wormer, lid van P.V. Zaanstreek-Noord, zij zijn inmiddels gekende dagfondspecialisten in heel Nederland. Voldoende kwaliteit onder de pannen dus daar in Wormer wat ook in de uitslag van Argenton weer door meerdere duiven word onderstreept.

Het was hun 16e getekende van de 22 ingezette duiven die hen verraste door na een lange wachttijd om 18.55.04 uur als eerste Zaanse duif aan te tikken. De winnende doffer had de afstand van 698 kilometer afgelegd met een snelheid van 1065.746 meter per minuut, ca. 64 kilometer per uur. De snelheid geeft goed aan dat de duiven het onderweg zwaar hebben gehad.

Het bleef deze Argenton echter niet alleen bij de 1e prijs, in de top 10 pakken ze ook de 4e en 9e plaats met hun 4e en 3e getekende. Maandagavond tijdens het afslaan waren ze uiteraard blij met de overwinning, maar het achterblijven van nog een deel van hun duiven drukte toch een deel van deze blijdschap.

Met 8 van de 22 duiven in de uitslag maken ze toch nog een prijspercentage van een goede 36 %.

Martijn en Marit gefeliciteerd met weer een mooie overwinning.

Voor de 2e Zaanse moeten we in Assendelft zijn bij Sjoerd Bierlee ook lid van P.V. Zaanstreek-Noord. Sjoerd had 18 duiven ingekorfd begint met zijn 5e getekende en met 7 van de 18 duiven in de uitslag maakt hij een prijspercentage van bijna 39 %

We blijven nog even in Assendelft bij Gerard Dekker die de 3e en 10e duif in de top 10 ziet arriveren en dat zijn respectievelijk zijn 1e en 5e getekende. Met 6 van de 14 duiven in de uitslag is zijn prijspercentage een 42 %

Voor de 5e Zaanse duif zakken we af naar weer een dagfondspecialist namelijk Richard Faber, lid van P.V. Zaanstreek-Noord wonende in Westzaan. Richard had 35 duiven mee gegeven waarvan er 9 in de uitslag terug te vinden zijn. Hij begint met zijn 15e getekende en heeft 26% prijs.

Aart Bax op een van de kortere afstanden, lid van P.V. Zaanstreek-Noord maakt duidelijk op alle afstanden met duiven te kunnen spelen en deze zware Argenton begint hij met de 6e Zaanse duif. Het is zijn 16e getekende en van de 17 ingezette duiven draait hij er 4 raak, een 24 procent.

Voor de 7e plaats gaan we naar de Comb. Moes in Zaandam. Ruud en zijn zonen zijn lid van P.V. BVZ en behoren tot de beste spelers. Zij hebben er 10 mee , draaien er 2 in de prijzen, beginnen met hun 6e getekende en zijn goed voor een prijspercentage van 20%

Co ten Haken in Wormerveer, lid bij P.V. Zaanstreek-Noord sluit de rij in de top 10 met een 8e plaats. Co is duidelijk aan een weder opstanding bezig na een wat mindere periode. Hij had er 9 mee, begint met zijn 4e getekende draait 2 prijzen en dat is een prijspercentage van 22 %.

Argenton, een nare vlucht we starten in de Zaan met klokken op 18.55.04 uur op zondag de laatste duif arriveert die dag dan om 22.57.15 uur en maandagmorgen hervat het concours om 4.34.00 uur en om 7.22.35 uur is het concours dicht.

Prijsverdeling 1e 30 Z.C.C. duiven

P.V. KO 2 duiven, P.V. BVZ 2 duiven, P.V. PO 5 duiven en P.V. ZN 21 duiven