Gerard Dekker

Overpeinzingen.
Ik ben een gelukkig man, door mijn leeftijd zijn de scherpe randjes er af, dat is soms heel makkelijk want daardoor maak ik me -zo nu en dan- niet meer zo druk. Je eigen op een verkeerde manier druk maken is verkeerd. Ten eerste niet goed voor je gezondheid en ten tweede omdat je jezelf te druk maakt om zaken die later futiliteiten blijken te zijn en je geneigd ben te snel uit te halen naar anderen, waar je later dan weer spijt van heb.
Makkelijk he, maar dat heb ik wel moeten leren in een lang proces dat leven heet. Toch kan ik heel slecht tegen onrecht en nog slechter tegen mensen die de zaak bedonderen. En ja ik wordt daar heden ten dagen, net als u nog bijna dagelijks mee geconfronteerd. Maar troost u in de loop van het leven wordt je huid steeds dikker en de eerder genoemde zaken steeds kleiner.
Maak ik me dan helemaal nergens meer druk over, tuurlijk wel, de ene keer nog te heftig en de andere keer gedoseerd. Ik heb me veel meer eigen gemaakt om op een afstandje de mogelijke problemen te bekijken en vooral ik heb geleerd te kijken waar de problemen ontstaan en ze van daaruit op te lossen.
Is dat makkelijk, zeker niet, kijk maar om je heen de wereld staat bijna in de brand. Maar neem van mij aan al die problemen kan je niet op je schouders nemen. En je er al te druk over maken helpt je ook niet aan een rustiger leven. Zo oud de wereld is, zijn er problemen. Gelukkig zijn mijn eigen problemen te overzien en op te lossen, zijn ze dat niet zo een twee drie, dan helpt de vergaarde kennis in mijn 69 jarig oud rugzakje om bijna altijd de zaken op de juiste merites te beoordelen. Met andere woorden als je een opgewonden standje zoekt moet je niet bij mij zijn.
Loopt hier dan altijd alles op rolletjes, nee zeker niet, maar problemen vergroten is niet mijn ding, verkleinen wel.
En ach, vanmorgen was er dan plotseling weer die ene advertentie van het overlijden van wederom een goede kennis. We weten we worden allemaal ouder en we hebben twee zekerheden in het leven. We worden geboren en we sterven, dat laatste uiteraard liefst op zo een hoog mogelijke leeftijd.
Mijn kennis heeft 60 jaar op deze aardkloot mogen vertoeven, te kort vind ik en dan denkende over mijn problemen, geen ringen 2018 op tijd, grote mond van mensen die het beter denken te weten, de zorg om tentoonstellingskooien vol te krijgen, een vliegprogramma dat me niet aanstaat, een ontevreden lid etc. etc. Ach waar hebben we het over ? in dit geval lijken dat niet eens problemen.
Aangezien we al met beide benen in 2018 staan denk ik u voor dit jaar maar eens een probleemloos jaar toe te wensen, misschien te hoog gegrepen, maar u wel gegund