Stand van zaken GPS2021 Automatisering

Zoals in de kop vermeld gaat het in dit verhaal over de automatisering van GPS2021. GPS2021 houdt meer in dan alleen de ECS-systemen. We gaan in dit artikel in op de automatisering en niet over vervoer, verenigingen, nieuwe doelgroepen, museum etc. Over de voortgang daarvan zullen de komende winter artikelen gaan verschijnen.

Wel staan we aan de vooravond van een mogelijk belangrijke switch in de duivensport. In het begin van de duivensport was het al bijzonder als er een centrale constateur aanwezig was in het dorp of de stad, waar de gummiringen van de duiven in ‘gedraaid’ konden worden. De liefhebbers moesten op de fiets naar de klok, kregen later loop/fiets vergoeding, tot het moment dat bijna iedereen een klok tot zijn beschikking had. Vervolgens werd alles handmatig uitgerekend en werden uitslagen met een typemachine opgesteld. Daarna deed de computer zijn intrede en werden de ‘poulestaten’ met daarop de aankomsttijden en andere gegevens gestuurd naar een ‘computerbureau’. Daar zaten datatypisten die alle gegevens in de computer invoerden. Na de invoer werden er uitslagen/boekjes gemaakt die op de vrijdag weer bij de verenigingen werden afgeleverd.

De volgende stap kwam eind jaren ’90 van de vorige eeuw toen het elektronisch constateren in opgang kwam. Met gebruik van de nieuwe technieken werden duiven met behulp van de chipring automatisch geregistreerd, zowel bij het inkorven alsook bij het aankomen van de duiven. In het hele administratieve proces van duiven houden werden een aantal onderdelen vervangen door het nu nog steeds gebruikte ECS-systeem. De laatste moderne aanvulling van de afgelopen jaren is het automatisch melden na aankomst van de duiven bij de rekenaar. Dit ter vervanging van het melden van de duif bij de club, die dit weer moest doorgeven aan de centrale rekenaar. Nog maar een kleine groep maakt hier gebruik van. Het kan inmiddels ook per computer, met als bezwaar dat je vaak niet meer de volgende duiven ziet thuiskomen.

Veranderingen zullen wij in steeds hoger tempo gaan meemaken. Kijk maar eens de stap van de TFord naar het huidige wagenpark en nu naar de volgende generatie elektrische auto’s. De techniek gaat ons steeds meer ondersteunen in ons dagelijks leven; werk, privé, hobby! De techniek kan ons ook helpen om toegankelijker te worden voor een breder publiek. Het op diverse wijzen volgen van wedstrijden via smartphone of computer kan de nodige interesse opwekken. Die kansen moeten wij niet onbenut laten.

De veranderingen die hierboven geschetst zijn spelen zich af over een periode van meer dan honderd jaar. Iedere verandering heeft commotie opgeleverd, dat is natuurlijk nu ook het geval met de voorgenomen verbeteringen in het kader van GPS2021. Dat gaat op een aantal punten de sport veranderen. Over de impact van die veranderingen bestaat onzekerheid. Voor- en tegenstanders proberen elkaar te overtuigen van hun gelijk. Ik denk dat de praktijk moet gaan uitwijzen hoe en of de sportbeleving gaat wijzigen. De kunst is om in deze veranderingsfase met elkaar te zorgen dat de sport en sportbeleving in stand blijft voor de huidige beoefenaren. Dat is kortgeleden nogmaals door de NPO zo bekrachtigd. Een veel betere communicatie daarover en de motivatie waarom stappen genomen worden moet ons daarbij helpen. We moeten wel de weg vrijmaken voor veranderingen die helpen om de sport te laten overleven en waar we met elkaar ook veel gemak van gaan krijgen.

Hoe zit het toekomstige ‘duivenproces’ in elkaar.

Voorbereidingen Ieder lid maakt nog steeds een hoklijst, dat zijn de duiven die zijn eigendom zijn en waar hij mee wil kweken en vliegen. Hij maakt nog steeds stambomen en hij laat zijn duiven de verplichte entingen
toedienen bij de dierenarts. De vliegduiven worden voorzien van een chipring waarbij de ‘geheime code’ wordt gekoppeld aan het ringnummer. De zogenaamde koppellijsten. Al deze gegevens, koppellijsten, hoklijsten, entlijsten worden gedigitaliseerd en centraal in ‘de cloud’ opgeslagen (‘de cloud is; zodanig op verschillende computers opgeslagen gegevens welke voor meerdere partijen benaderbaar zijn). Dat betekent niet meer en minder zodanig opslaan op computers dat diverse partijen (de club, rekenaar, de liefhebber, de ECS-leverancier) rechtstreeks toegang krijgen tot deze gegevens, tenminste voor zover zij dat nodig hebben voor hun takenpakket. Vervolgens worden de gegevens continue up-to-date gemaakt met; nieuwe duiven, verloren duiven, nieuwe entingen, nieuwe chipringen, etc. Als bijkomende eis is gesteld dat er rekening moet worden gehouden met de huidige wet- en regelgeving op privacy gebied.

Dan gaan we vliegen De liefhebber kan thuis op voorhand al aangeven met hoeveel duiven hij gaat deelnemen. Dit is handig in verband met de vervoersplanning. Vervolgens gaat hij met de ploeg duiven die hij/zij wil inzetten naar het lokaal. De klok kan thuisgelaten worden. Bij de inkorving wordt de duif met chipring over de ‘slimme’ inkorfantenne gehaald, waarbij deze direct via internet een verbinding maakt met ‘de cloud’. De gegevens worden gecontroleerd; staat de duif op naam, is deze geënt, klopt de chipring. Vervolgens geeft het inkorfsysteem een mandnummer in welke mand de duif geplaatst moet worden. Gelijktijdig wordt de duif toegevoegd aan de inkorflijst van de liefhebber die in ‘de cloud’ staat voor die vlucht. Dit alles wordt binnen enkele seconden gedaan en geheel afgerond. Printen van lijsten, doorsturen van UDP-bestanden, mandlijsten etc is niet meer nodig in de club. Dit betekent natuurlijk een grote verlichting van de werkzaamheden in de club. De vervoerder weet direct de belading van de containers en kan op de laptop bij controle aan de grens automatisch de noodzakelijke lijsten laten zien.

De duiven komen thuis De klok van de liefhebber thuis is verbonden met zijn antennes en heeft tevens via internet een verbinding met ‘de cloud’. Hierdoor is er een directe link met het inkorfbestand. Bij thuiskomst van de duif wordt de tijd in de klok geregistreerd en direct doorgeven aan ‘de cloud’. De aankomsttijd ligt dus vast in de klok, maar ook al in ‘de cloud’. Dit is nodig voor beveiliging indien er een storing op het internet zou zijn. De rekenaar kan nu de aankomsttijd direct gebruiken voor het opstellen van een aankomstlijst. Immers de rekenaar heeft ook een verbinding met ‘de cloud’. In de loop van de aankomsten wordt direct duidelijk of het concours gesloten kan worden. Meldingen, en de overlast die daarbij hoort, zijn niet meer nodig. Printen van aankomstlijsten e.d. is ook niet meer nodig, immers de aankomsten zijn direct via computer/smartphone opvraagbaar. De controles zijn gedaan. De uitslag staat vast.

Na sluiten concours Omdat het kloksysteem en de antennes steeds met elkaar verbonden zijn worden alle duiven die de dagen na sluiten van het concours thuiskomen ook geregistreerd. Bijkomend voordeel is dat inzichtelijk wordt wat het algemene percentage van thuiskomers is na een slecht verlopen concours. De keuze is vervolgens aan de vereniging wat zij nog aan activiteiten ontplooit na sluiting concours. Worden de winnaars direct gehuldigd? Uitdelen van papieren uitslagen? Gezellige middag, barbecue etc.

Dromen? Nee hoor. Kijken we naar de wereld om ons heen en waar we middenin staan dan zijn bovenstaande handelingen voor u en mij al volkomen normaal. Sterker, dagelijks doen wij dit al. Immers indien u boodschappen haalt dan rekent u af met uw pinpas. Op de terminal wordt uw kaart gecontroleerd, u voert een pincode in die ook weer wordt gecontroleerd. Is dat akkoord dat gaat er een verbinding naar ‘de cloud’ waar gekeken wordt of u voldoende saldo hebt. Zo ja, dan wordt het bedrag direct afgeschreven. Zo nee, dan moet u de boodschappen achterlaten! Feitelijk dus exact wat wij al jaren
doen. Waarom dan niet in de duivensport? Veranderingen in de duivensport gaan in het tempo van een slak riep iemand eens tegen mij. Harder kan niet, anders raken de liefhebbers van slag. Wij komen per 5 jaar uit met een nieuwe update van onze kloksystemen. In de hedendaagse technologie smartphones gaan deze dagelijks. Dus willen we aanhaken met onze omgeving en ook dankbaar gebruiken maken van die hulpmiddelen dan moeten we in actie komen. Anders raken we steeds verder achterop en worden de investeringen alleen nog maar groter. Immers in onze kleiner wordende verenigingen zijn steeds minder vrijwilligers om het bewerkelijke ‘duivenproces’ handen en voeten te geven. Op deze manier wordt ons dat letterlijk uit handen genomen.


Waar staan we nu?

Overleggen Door de NPO zijn bovenstaande plannen in stappen gedeeld met de rekenaars en de ECSleveranciers. Immers de voorgestelde wijzigingen hebben de nodige impact. De techniek is er allemaal wel, maar wat betekent dat aan investeringen etc. Vervolgens zijn er een tweetal leveranciers aan de slag gegaan met delen van het nieuwe proces in de pilot van “de Nishoek” in Zeeland. De automatisering is daar een onderdeel van een bredere verandering die te maken heeft met de andere aspecten van de sport zoals vervoer en de nieuwe opzet verenigingen. De pilot was met name bedoeld om kleinschalig een aantal zaken in de praktijk te testen. De ervaringen worden dan in de volgende stappen meegenomen.

Met alle leveranciers zijn er het afgelopen jaar intensief gesprekken gevoerd door het NPO om iedereen de kans te geven aan te haken en te doorgronden wat de veranderingen voor eenieder betekenen. Deze gesprekken zijn gebaseerd op het visiestuk GPS2021 wat in 2016 is gepresenteerd. Aan de leveranciers is gevraagd naar hun visie op de toekomstige duivensport. De oplossingen kunnen per leverancier verschillen, zo lang de basis van het bovenstaande maar in stand blijft. Ook de ECS-commissie van het NPO is nauw betrokken bij het hele proces.

Eind deze maand komen de partijen weer bij elkaar en gaan samen met de aangestelde programmamanager vaststellen wat de rode draad is in alle oplossingen, daarbij wordt de haalbaarheid in kaart gebracht. Tevens moet er een financieel plaatje gemaakt worden hoe e.e.a. bekostigd gaat worden en in welke vorm. Er moet immers op diverse terreinen aanpassingen gedaan worden. Door te blijven investeren in de sport ontstaat er een win-win situatie voor alle partijen.

Het streven is om eind dit jaar met een haalbaarheidsplan te komen voor de komende jaren. Daarin zullen ook keuzes gemaakt moeten worden. Er zijn diversie scenario’s denkbaar; big bang? Dat staat voor iedereen in een keer allemaal om. Of gaan we in stappen over naar de ‘nieuwe postduiven wereld’? De laatste zal, zeker met de ervaringen uit het verleden, de voorkeur hebben van alle partijen.

Heikele punten Er zijn grote groepen liefhebbers die bang zijn dat een groot gedeelte van de charme van de duivensport verdwijnt. Immers het is niet meer noodzakelijk om na sluiting concours met je klok naar het lokaal te komen. De verplichting valt weg. Dat wordt ervaren als een doodsteek voor het clubleven. In ieder geval voor die groep die het belangrijk vindt om over de wedstrijd ‘te melken’. Wat wegvalt is de spanning van de uitslag, alhoewel dat natuurlijk te voorkomen is door niet het verloop op de computer te volgen, maar pas de uitslag op de club te vernemen. In de keuzes en oplossingen staat de techniek ten dienste aan wat de liefhebbers/verenigingen willen. Daarnaast moet je met elkaar wel iets extra’s organiseren om het gezellig te maken, zelfs voor hen die het eigenlijk wel prettig vinden om niet te komen. Aan de andere kant is het ook voor de jongeren een
oplossing om dan meer tijd voor het gezin te hebben. Dan kunnen we de jongeren weer bij de sport houden/krijgen. De sport is al intensief genoeg qua tijdbelasting.

De kosten zijn ook een punt van zorg. Gedurende het traject zijn er bedragen en vormen van abonnementen een eigen leven gaan leiden die in eerste instantie bedoeld zijn om richting te geven. Speerpunt van NPO is om de sport betaalbaar moet blijven en de kosten van verandering beperkt moeten blijven. Op dit punt is het denk ik handig om eerst de haalbaarheid van alle plannen en de daarmee gepaard gaande kosten inzichtelijk te maken. Daarna is het vroeg genoeg om er iets van te vinden. Het stuur van de sport is nog steeds in handen van de liefhebbers via onze verenigingsstructuren. De NPO-ledenraad is het beslissende platform waar keuzes gemaakt moeten worden. U moet wel invloed uitoefenen via uw eigen vereniging en afdeling natuurlijk. Onderling mopperen helpt niet, in de krant zetten ook niet. Wij geven informatie om u te helpen de goede keuzes te maken. Aan de vergadertafels worden echter de besluiten genomen. Zorg wel dat uw vertegenwoordigers de besluiten nemen die u wilt. Liefst vanuit algemeen belang voor de sport en niet vanuit individueel belang. Dan komen we niet verder ben ik bang.

Verder Zodra er weer nieuws is zal daar in het Spoor aandacht aan besteed worden, ook als er geen nieuws is zullen we dat melden. Heeft u vragen, of heeft u behoefte aan meer informatie, graag hoor ik van u, dan kan ik dat meenemen in de volgende uitgaven van het Spoor. Volgende week in ieder geval meer achtergrond over wat er in Zeeland is bereikt/niet bereikt en hoe de pilot daar leeft bij de leden.

Gerrit Knol