Met vrouwen die moed hebben getoond en een rol in de geschiedenis hebben gespeeld is het vaak niet goed afgelopen. In ons eigen landje is Kenau Simonsdochter Hasselaer hier een treffend voorbeeld van. Kenau leefde van 1526 tot 1588.Zij speelde in grote rol tijdens het beleg van Haarlem tijdens de 80 jarige oorlog.Er stonden toen 14.000 Spanjaarden voor de poorten van de stad Haarlem en die hadden niet veel goeds in petto. Moorden, verkrachtten en roven was gemeengoed in die tijd. Een aantal Hollandse steden hadden dit al meegemaakt na dat de Spanjolen hun stad hadden ingenomen. De Haarlemmers deden er dan ook alles aan om die gasten buiten de poort te houden. Het is zeker dat Kenau Hasselaer in die periode een grote rol heeft gespeeld maar voornamelijk in de orale geschiedenis. Want in de geschiedboeken is weinig van haar terug te vinden. Slechts in een boek van Johannes Arcerius (een geleerde) die ook binnen de stadsmuren van Haarlem verbleef tijdens het beleg, kunnen we de volgende tekst lezen.”Een bijzondere vermelding verdient een zeer mannelijke (moedige) vrouw genaamd Kenau.” Haar heldendaden werden door bevolking mondeling doorgegeven en ze werd als een hele moedige vrouw beschreven. Waarom we er zo weinig in de geschiedboeken over haar te lezen is kunnen we goed verklaren. Na de uiteindelijke overgave en toen de rust weer terug kwam in Haarlem kreeg het stadsbestuur een rekening gepresenteerd van Kenau. Zij was niet alleen moedig tegenover de Spanjaarden maar ook tegenover de stadsbestuurders.Kenau was in die periode een welgestelde onderneemster en handelde onder andere in hout. Zij had de stad Haarlem een grote partij hout verkocht en wilde die partij hout zoals afgesproken betaald krijgen. Daar hadden de bestuurders van Haarlem geen trek in en de ene rechtszaak na de andere volgde. De ene verdachtmaking na de andere werd in de periode rondgestrooid en ze werd zelfs van hekserij beschuldigd ( ze woonde met haar dochters samen en dat was in die periode al een reden om als heks beschuldigd te worden).Uiteindelijk won deze moedige vrouw na haar dood de rechtszaak (bij het hof van Holland) tegen de stad Haarlem. Haarlem werd gedwongen tot betaling over te gaan. Maar Kenau had Nederland toen al verlaten en was met een boot richting Scandinavië vertrokken.
Een buitengewoon moedige vrouw uit de Nederlandse geschiedenis, die haar gelijk pas kreeg na haar dood.

Een nog schrijnender verhaal is het verhaal van Jeanne d’Arc 1412-1431.( de maagd van Orleans )Zij wordt nu gezien als de heldin van Frankrijk. Maar daar heeft ze tijdens haar leven weinig van gemerkt.Het is een verhaal van een eenvoudig gelovig boerenmeisje.Ze leefde tijdens de 100 jarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk. Deze periode was een tijd vol intriges en dubieuze macht vanuit Rome. De Franse kroonprins Karel de VII was de bevelvoerder van het Franse leger. Jeanne kreeg een religieuze ervaring en een stem vertelde haar dat ze Karel VII moest gaan helpen in de strijd tegen de Engelsen. Om een lang verhaal kort te maken uiteindelijk geloofde Karel haar en gaf haar wapens en manschappen mee en Jeanne ging als 17 jarig meisje op pad richting de stad Orleans. Orleans was toen bezet door de Engelsen en geen eitje appeltje om in te nemen.Toch lukte het Jeanne om uiteindelijk de Engelsen te verslaan en ze Orleans uit te schoppen. Dit succes wordt voornamelijk aan Jeanne toegeschreven, haar moedige gedrag motiveerde iedereen en zij inspireerde al haar medestrijders.Onder leiding van Jeanne volgden nog meer overwinningen, waardoor de weg naar Reims bijna geheel in Franse handen kwam. Daarop vertrok kroonprins Karel VII richting Reims om zich tot koning van Frankrijk te laten kronen. Niet veel later werd ze gevangen genomen door Bourgondiërs(die Engels gezind waren).Ze werd uitgeleverd aan de Engelsen en er volgt een verschrikkelijk onrechtvaardig proces. Karel VII deed niets om haar vrij te krijgen en liet haar creperen.Bisschop Pierre Cauchon die de het proces leidde probeert haar op allerlei manieren in de val te lokken maar ze doorstond alle beproevingen.Toch eindigde ze op de brandstapel (met het dragen van mannenkleding als enige argument).Ze werd verbrand op de markt van Rouen ten aanzien van een plein vol toeschouwers die allemaal medelijden met haar hadden maar niets deden.Er zijn niet veel later drie onderzoeken geweest, en bij alle onderzoeken bleek dat Jeanne onschuldig was. Getuigen die werden ondervraagd en mensen die ze kende zeiden allemaal dat het een vroom, eerlijk en aardig meisje was dat absoluut niks had misdaan.In 1455 besloot de Kerk eindelijk om Jeanne weer in eer te herstellen. De doorslag gaf inquisiteur-generaal Jean Bréhal. Hij schreef 55 bladzijdes waarin hij Jeanne neerzette als een heilige, en bisschop Cauchon als een ketter.Hier dus weer een meer dan moedige vrouw die haar gelijk pas kreeg na haar dood.

Ik schrijf deze historische verhalen op mijn blog omdat we moeten oppassen dat ons dit als duivenliefhebbers ook niet gaat overkomen. We kunnen overal lezen dat we de verkeerde weg zijn ingeslagen met onze voorzitter. De roep om actie werd steeds luider en luider maar er gebeurde niets. Niemand durfde de stap te zetten en de strijd aan te gaan tegen deze voorzitter. Ik heb 5 december op mijn blog gepubliceerd dat er een actiegroep is die serieus het gevecht aan durft te gaan met de huidige voorzitter.

Deze actie groep wordt aangevoerd door een moedige vrouw die aandurft wat op dit moment nog geen man heeft aangedurfd. Zij heeft een manifest uitgebracht waarin zij U om steun vraagt. Ze heeft de steun nodig van iedereen die het niet eens is met “hoe onze sport verkwanselt wordt met als drogreden noodzakelijke technologische innovatie”. Er worden op dit moment grote leugens op sociaal media rondgestrooid door personen die duidelijk in het kamp van de voorzitter verblijven. De grootste leugen is op dit moment dat de initiatiefnemers (ondertekenaars van de petitie) mislukte bestuurders zouden zijn die in het verleden grote fouten hebben gemaakt. Bestuurders die door hun achterban zouden zijn gewipt. Voor alle duidelijkheid dit is een pertinente leugen. Mevr.Reijnen heeft haar bestuurlijk lot destijds verbonden aan het wel of niet aannemen van het landelijk vliegprogramma. Ze wilde niet meewerken (geen verantwoording nemen) aan de consequenties die achter het nationaal vliegprogramma zaten. Ze is daarom afgetreden en Roel den Dulk heeft zijn termijn als bestuurder(9 jaar) gewoon tot ieders tevredenheid afgemaakt.

Maar de lange arm van de voorzitter is al merkbaar. De actie groep kreeg bijvoorbeeld geen toestemming op hun manifest op duivenmarktplaats te plaatsen. Op de site van AS (die spontaan het manifest plaatste) is het manifest ondertussen ook verdwenen. Ik wil nogmaals benadrukken dat dit een serieuze actie is en niet over enkele dagen weer van het toneel verdwenen zal zijn, zoals enkele eerdere acties.We hoeven onze nek niet uit te steken er gebeurt niets met Uw stem waardoor U in de problemen komt.
Maar zonder Uw stem gaan we onze ondergang tegemoet. We hebben dus een moedige vrouw die onze kar wil trekken en ons aan wil voeren. Eentje die de voorzitter al een keer in het hol van de leeuw (NPO vergadering) links en rechts met feiten om zijn oren heeft geslagen. Laat U niet van de wijs brengen door allerlei fake verhalen en stem op de actiegroep Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Laat de geschiedenis zich niet herhalen, samen kunnen we het tij keren.

Martin

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23
23 maart 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40