Voorwoord bestuur


Onze duiven krijgen het dit seizoen niet cadeau. En zo is het ook voor de liefhebbers zwaar. De eerste maanden van het vliegseizoen waren zeer stabiel. Daar kwam helaas verandering in door het onstabiele weer dat ons steeds lastig valt. Zo ook het afgelopen weekend. 

Het afgelopen weekend zijn een aantal vluchten erg traag verlopen. Ook zijn er nog een aantal duiven onderweg. We gaan dit met alle verantwoordelijken nog een keer de revue laten passeren en evalueren om te kijken hoe we nog beter kunnen inspelen op de omstandigheden. Dit uiteraard zonder afbreuk te doen aan de gemaakte afspraken, die dienen we natuurlijk ook niet te vergeten. In het rustige winterseizoen hebben we namelijk hele heldere afspraken gemaakt en daar dienen we invulling aan te geven. Natuurlijk is daarbij altijd het uitgangspunt dat de duif voorop staat. 

Ook dit weekend staan er weer een aantal Marathonvluchten, Jonge Duiven vluchten en Oude Duiven vluchten op het programma. Met quatorze juillet op de kalender is de hoop dat de duiven op zaterdag gelost kunnen worden in Frankrijk en anders in België. Het liefst met zo min mogelijk weersomstandigheden waardoor de duiven een zo normaal mogelijk te verlopen vlucht voor de boeg hebben. Dat zorgt bij de liefhebbers, vrijwilligers en verantwoordelijken ook voor meer rust. Dat is wat we op dit moment ook echt nodig hebben. Belangrijk daarbij is dat het gezonde verstand de boventoon blijft voeren. Vanuit het land zien we allerlei initiatieven die leiden tot discussie. Het is goed om dit vast te houden richting het vergaderseizoen. Daar kunnen we middels consensus en compromissen tot afspraken komen. Van belang is dat we de gemaakte afspraken ook uitvoeren.  

Ik wens u een prettig weekend met mooie en succesvolle vluchten!


Maurice van der Kruk, voorzitter
namens uw bestuur
 
 
 

WEDSTRIJDEN
Actuele vluchtdata- en tijden
Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld.
 
Klik hier voor actuele los- en vluchttijden
 

WEDSTRIJDEN

Nationaal Dax van start met 8.983 duiven


We horen het de laatste tijd vaak: het klimaat verandert, het weer verandert. De grillen van het weer vragen ook van onze duiven extra veel inspanningen op hun lange tochten. Elke keer als ze thuiskomen verdienen ze weer meer respect van ons als duivenliefhebbers. Vandaag om 13.30 uur vond de lossing vanuit Dax plaats. De tweede Nationale Marathonvlucht in de drieluik St. Vincent-Dax-Bergerac. Een kleine 9.000 duiven werden er ingekorfd ten opzichte van 10.000 duiven in 2018. Onze duiven moeten weer een afstand van minstens 900 tot 1.100 km afleggen. We hopen dat de omstandigheden meewerken en we een vlotte vlucht tegemoet gaan. Vorig jaar mocht Cees Elzakkers op zaterdagmorgen om 9.02 uur zijn winnende duif op het hok begroeten. Zie hier het filmpje van de winnaar Nationaal Dax 2018. Gaat hij dit kunstje opnieuw herhalen? De spanning is er! Wie wordt de nieuwe Nationale winnaar van Dax?

Het NPO Bestuur wenst alle deelnemers en duiven veel succes! 

 

 

WEDSTRIJDEN

Op het programma: ZLU Vlucht Marseille 

 

Volgende week staat de ZLU-vlucht Marseille op het programma. Op maandag 15 juli wordt er ingekorfd, lossing staat gepland voor vrijdag 19 juli. 


 
 

Uitleg over online overschrijven 
 

We merken dat het gebruik van mijn.duivensportbond.nl en het online overschrijven van duiven nog vragen oproept. Esther Bultman laat in onderstaande filmpjes zien hoe eenvoudig het online overschrijven van duiven is.Overschrijven naar andere liefhebber
Wilt u uw duif overschrijven naar iemand anders? Dat kan tegenwoordig makkelijk en snel via mijn.duivensportbond.nl . Ontvangt u graag nog wat extra uitleg over online overschrijven? Bekijk dan hier het instructiefilmpje. Overschrijven van liefhebber naar u
Heeft u een duif gekregen of gekocht? Ook dan is het mogelijk om makkelijk en snel over te schrijven via mijn.duivensportbond.nl . Ontvangt u graag nog wat extra uitleg over online overschrijven? Bekijk dan hier het instructiefilmpje. 
 
 

 


AGENDA

Activiteiten in het land

 

Op de site van de NPO publiceren we de activiteiten die door verenigingen in het land georganiseerd worden. In Op (de) Hoogte besteden we wekelijks aandacht aan de activiteiten en bijeenkomsten die gepland staan voor de komende week. Vanaf deze week staan op de site ook alle geplande vergaderingen van afdelingen, secties, platformen en commissies vermeld.

Komende week staat onder meer op het programma: 
 • Maandag 15 juli - Bestuursvergadering afdeling 9 


SECTIES & PLATFORMS

Oproep van sectie Jonge Duiven

 

Van Marc Palinckx (voorzitter Sectie Jonge Duiven) en Arie-Jan van Olderen  (secretaris Sectie Jonge Duiven)

Vanwege de moeizaam verlopen jonge duiven vluchten willen we graag een Kerngroep samenstellen uit alle afdelingen. Deze kerngroep evalueert gezamenlijk de vluchten van afgelopen week en werkt de komende weken/maanden een plan van aanpak uit hoe we dit in de toekomst zoveel mogelijk kunnen voorkomen. Daarnaast willen we met deze Kerngroep ook gezamenlijk de verdere plannen uitwerken met betrekking tot het jonge duivenspel dat we na het seizoen tijdens de nog te plannen sectie ledenraad aan alle leden willen voorleggen. 
 
Wie zoeken we?
 • Twee liefhebbers per afdeling die lid zijn van de sectie jonge duiven
 • Kernkwaliteiten: positief, opbouwend kritisch, objectief, kunnen luisteren
 
Wat verwachten we van je?
 • Binnen je afdeling te polsen wat er leeft onder de liefhebbers m.b.t. het jonge duivenspel.
 • Contact kunnen leggen / onderhouden met het Afdelingsbestuur als verlengstuk van de sectie jonge duiven.
 • Regelmatig overleg (zoveel mogelijk via app / mail / telefoon) met Kerngroep om zaken af te stemmen.
 • Eigen inbreng geven t.b.v. de toekomst van het jonge duiven spel.
 
Als je geïnteresseerd bent of vragen hebt dan kun je een mail sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Vermeld in de mail de volgende gegevens:
 • Naam
 • Woonplaats
 • Lidnummer
 • Leeftijd
 • Afdeling
 • Beweegreden om lid te worden van de Kerngroep
 

 

NPO BUREAU

Actualiteiten vanuit NPO Bureau


Hieronder een aantal actualiteiten vanuit het NPO Bureau. Deze actualiteiten willen we graag met u delen:

Meldingen opgevangen duiven
Dagelijks worden er tientallen duiven door particulieren aangemeld als zijnde opgevangen duiven. Wij verzoeken alle verenigingen vriendelijk om meer mensen binnen de vereniging hier actief mee bezig te laten zijn, zodat de opgevangen duiven binnen de duivensport terecht komen en uiteindelijk bij de eigenaar. Zo laten we de particulier niet met de duif en eventuele problemen zitten. 
 
Ringensysteem mijnduivensportbond.nl
Momenteel hebben we een achterstand bij ons ringensysteem, mijnduivensportbond.nl. De hiervoor is dat we verbeteringen aan het doorvoeren zijn. Het doorvoeren van de verbeteringen is nodig om ervoor te zorgen dat we op termijn wel een gestroomlijnd ringensysteem hebben. De achterstand wordt ingehaald. Naar verwachting zijn we volgende week weer bij. We hopen dat er dan een verbeterslag gerealiseerd is en dat u dat ook ervaart. Mocht u bevindingen hebben, stuur dat een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nationale Kampioenschappen 2019
Ondanks herhaalde verzoeken om de benodigde informatie en data aan te leveren om juiste tussenstanden te kunnen produceren, zijn we nog niet zover. We doen erg ons best om zo snel mogelijk de tussenstanden te produceren. Daarna delen we het zo snel mogelijk.  
 
Vluchten afgelopen weken
De traag verlopen vluchten van de afgelopen weken waaronder Argenton, Agen, Barcelona en de Jonge Duiven vluchten en de aanpassingen die dat tot gevolg heeft, leiden tot veel vragen en commentaar. Wij zijn bezig om de aangepaste planning samen te voegen en doen ons uiterste best om voor iedere liefhebber het beste resultaat en de beste oplossing te creëren.
 
Ladies League
De eerste uitslagen van de Ladies League worden binnenkort geproduceerd. Het belangrijkste is dat we van start zijn met dit mooie initiatief. We bevinden ons in de opstartfase van het initiatief Ladies League. Suggesties voor verbetering zijn welkom. 
 
Vliegschema 2019
Er zijn de afgelopen week veel vragen gekomen over het vliegschema 2019. Het vliegschema is te raadplegen op www.duivensportbond.nl onder het kopje ‘Vluchten’. Klik hier om rechtstreeks naar het vliegschema 2019 te gaan. 
 

Het jonge duivenspel


Het oude duivenspel is al ruim over de helft en de eerste jonge duivenvluchten zijn inmiddels geweest. Een deel van de liefhebbers kiest ervoor om de ploeg met jonge duiven op te leren op de natour. Voor iedereen geldt dat er voorbereidingen getroffen dienen te worden om de jonge duiven goed voor te bereiden.
 
Het treffen van de voorbereidingen is voor iedere duivenmelker anders. Waar de één het als voorbereidingen ziet voor aankomende vliegjaren, zijn er ook liefhebbers die uit het ‘Jonge Duivenspel’ als speldiscipline hun voldoening halen. 
 
Sommige liefhebbers brengen hun jonge duiven talloze malen ter africhting weg, hetzij met eigen vervoer of ze maken gebruik van de africhtingsmogelijkheden van de afdelingen.  Sommigen verkiezen de ‘verkorte’ africhtingsversie, door ze praktisch niet af te richten.
Alles is ook afhankelijk van het ‘willen weg trekken’. Duiven die tijdens dagelijkse trainingen de grotere afstanden vliegen, verkennen een groot gedeelte van het gebied rondom hun thuisbasis. Dat kunnen tientallen kilometers zijn in de straal rond om het hok.
 
We weten allemaal dat onze jonge dieren gezond moeten zijn voordat ze klaar zijn voor de africhtingen/vluchten. Een vroeg bezoek aan de dierenarts kan zinvol zijn om niet voor onaangename verrassingen komen te komen staan tijdens het seizoen. 

Uiteraard dient dezelfde dierenarts de jonge duiven ook in te enten tegen het PMV-virus. Een verklaring van deze inenting is noodzakelijk bij aanvang van de vluchten en zal bij uw vereniging ter controle moeten worden aangeboden. Evenals de hoklijst en eigendomsbewijzen. Deze dient u ook in het bezit te hebben bij aanvang van het seizoen. Bent u een eigendomsbewijs kwijt, dan kunt u altijd een duplicaat aanvragen bij de NPO. Het gebeurt nog te vaak dat duiven niet worden overgeschreven op naam van de eigenaar. Dat is wel verplicht en voorkomt veel misverstanden. U kunt dit gemakkelijk doen via uw mijnduivensport account. 
 
De duiven dienen uiteraard ook gechipt te worden, hiervoor maakt u een afspraak met uw verenigingsfunctionaris. Let wel op: u bent niet de enige die de chips toegewezen dient te krijgen aan uw duiven, dus op tijd een afspraak maken is voor de verenigingsfunctionaris ook prettig! Jonge duiven zijn nieuwe hoop, nieuw geluk en een nieuwe toekomst!

Wij wensen u veel plezier, spelgenot en heel veel succes met uw jonge garde!
 
 

Klik op bovenstaande banner om het filmpje van de eerste Nationale winnaar van 2019 te bekijken. Ook dit jaar gaat PigeonPixels weer op bezoek bij de Nationale winnaars en maakt daar een prachtig filmpje van.
 
 

Afstudeerstagair(e)s gezocht!
 

De NPO is met ingang van het nieuwe schooljaar op zoek naar een HBO of WO afstudeerstagiair(e) Marketing en een HBO of WO afstudeerstagiair(e) Bedrijfseconomie. Bent u of kent u iemand die interesse heeft in een van deze stageplekken? Stuur dan het CV met een korte motivatie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ter attentie van Frederik Dekker.  
 

IN DE MEDIA

Wijk en Aalburger Henk van Wijnen vangt al jaren 'verdwaalde' duiven op

 

Wijk en Aalburger Henk van Wijnen vangt al jarenlang verdwaalde duiven op in zijn hokken. Dit jaar heeft hij al 171 verdwaalde duiven opgevangen. Lees hier het verhaal van deze duivenliefhebber die met veel plezier de verdwaalde duiven verzorgt. (Bron: het Kontakt)


 
 

NPO BUREAU

Niet thuis te brengen duiven

 

Wij zijn op zoek naar de eigenaar van de volgende duiven:
- 2019-3947157
- BE19/5071368

Duif BE19/5071368 is bekend bij de Belgische Postduivenvereniging en de vorige eigenaar is benaderd. Echter blijkt dat hij de duif verkocht heeft aan iemand uit Nederland. Hij weet alleen niet meer aan wie. 

Bent u de eigenaar van een van deze duiven, neem dan contact op met het NPO Bureau. We brengen u dan in contact met de melder van de duif.

 

Blijf roofvogelaanvallen melden

 

Postduivenhouders ervaren steeds meer problemen met roofvogels. Om het probleem écht inzichtelijk te maken hebben we een speciale meldpagina ontwikkeld. Met een goed gevulde database kunnen we duidelijk maken dat het niet om incidenten gaat!


 
 

NPO BUREAU
Oproep voor opgevangen duiven
 

We ontvangen de laatste tijd veel berichten van niet-liefhebbers die een gevonden duif melden en opvangen. Ook krijgen we regelmatig berichten van deze mensen dat eigenaren niet reageren op hun melding. 

We willen graag vooropstellen dat de liefhebber verantwoordelijk is voor al zijn of haar duiven. Daarom het verzoek aan alle liefhebbers om altijd te reageren op een melding, ongeacht waar en bij wie de duif zich bevindt. De persoon die de duif opvangt weet namelijk vaak niet hoe te handelen en waar ze met de duif naartoe moeten. 

Ontvangt u een melding vanuit een centraal hok, reageer daar dan ook altijd op. Laat de beheerder weten wat uw besluit is. Dat voorkomt dat een duif onnodig lang bij een centraal hok moet blijven. 


 
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 11 juli 2019

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
Nederlandse Postduivenhouders Organisatie
Papendallaan 60
6816 VD Arnhem
T (026) 48 34 150
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.