Spotlight

dinsdag 10 december 2019
Publicatiedatum

Moeilijk
We hebben hier een bijzonder weekend achter de rug, en ook een bijzondere week nog te gaan.
Donderdagmorgen in alle vroegte kreeg ik het bericht door van de vermissing van de garnalenkotter de UK165 “Lummetje”. Het is niet te beschrijven wat er dan op Urk gebeurt.
Bij mij kwam het ook hard aan. Binnen enkele uren heb je de gezichten bij de namen die je hoort, en weet je welke  gezinnen zo zwaar getroffen zijn.
Ik was dit najaar 25 jaar in dienst bij de gemeente Urk, en ik vergeet nooit meer dat we toen in november 1994 de bemanning van de FD141 “Larissa” moesten begraven. En ook al die andere mannen die tijdens hun werk op zee het leven lieten. En het klinkt gek, maar je mag dankbaar zijn dat je ze nog kan begraven. Sommige zijn nooit meer teruggevonden.
Daarom ging er zondagmorgen een golf van opluchting door ons dorp toen bleek dat de twee vermiste mannen gevonden waren. Ze worden beide vrijdag a.s. begraven. Woensdagmiddag wordt er ook nog een meisje van 17 jaar begraven, dus dit wordt een zware week in het  bijzonder voor de getroffen families.

Hoewel we als Urker gemeenschap vaak onder vuur liggen, ben ik er in zulke dagen met recht trots op om van deze gemeenschap deel uit te mogen maken.

Frisia
Hoewel het in de bedoeling was om de feestavond van Rayon Frisia te bezoeken, stond mede door de hier boven beschreven gebeurtenissen mijn hoofd er totaal niet naar. Achteraf was het misschien beter geweest om de avond te verplaatsen, maar er waren natuurlijk ook al veel voorbereidingen getroffen.
Voor de vrijwilligers was het daarom ook jammer dat de opkomst tegenviel. Maar bepaalde dingen hebben we nu eenmaal niet in de hand.
Wat maken we ons vaak druk over dingen die totaal geen enkele waarde hebben. (duivensport hoort daar zeker bij)

Dordrecht
Zelf ben ik zaterdagmorgen met Tineke in de auto gestapt richting Van der Valk Dordrecht. Met een tussenstop op de carpool van IJsselstein, om wat verkochte duiven te overhandigen aan John en Kees, zijn we doorgereden naar Hardinxveld-Giessendam. Daar hebben we de moeder van “Peter” afgeleverd bij de combinatie van Helden. De bedoeling is om hier samen wat jongen uit te kweken. De vader van “Peter” kwam namelijk bij de combinatie vandaan, maar ben ik helaas kwijt geraakt.
Daarna nog even geshopt in Dordrecht en vervolgens het hotel op gezocht.
Zondag hebben we in Sliedrecht de Bethelkerk bezocht. Aan deze gemeente is sinds ruim 3 jaar de dominee verbonden, die in de moeilijke jaren die we als gezin meegemaakt hebben veel voor ons heeft betekent. Zonder al te veel uit te wijden, kan ik alleen maar zeggen dat we een hele gezegende zondag meegemaakt hebben.

Noordwijk
Vandaag zijn we vanuit het hotel vertrokken naar Noordwijk aan zee, waar we nog een mooie dag samen hebben beleeft. Tijdens onze strandwandeling kwam de regenboog te voorschijn (zie foto)
En deze boog heeft voor een Christen een bijzondere betekenis. Een prachtig lied bezingt dit als volgt: “Een boog in de wolken als teken van (Zijn) trouw” gevolgd door “in tijden van vreugde, maar ook van verdriet, ben ik bij U veilig, U die mij ziet”.
En daar wil ik vandaag ook mee afsluiten. Ondanks al het verdriet en gemis mogen we daar op vertrouwen.

Bladwijzer de permalink.
maandag 09 december 2019
Publicatiedatum

Zolang ik duiven heb en een geregistreerd duivenliefhebber ben(ongeveer 50 jaar), heb ik nog nooit zo’n algemene malaise meegemaakt binnen onze postduivenorganisatie als de laatste jaren. Vooral onder de oudere duivenliefhebbers is de onrust haast ten top gestegen.Door allerlei feiten en geruchten zijn er maar weinig die nog vertrouwen hebben in onze duivensport toekomst. Al deze onrust en angst wordt veroorzaakt door onze voorzitter. Deze voorzitter is onze sport binnengekomen als de grote verlosser. Hij beloofde ons dat hij van onze langzaam krimpende sport weer een gezond groeiende sport zou gaan maken. Hij beloofde een toename van het aantal leden maar de realiteit is dat hij juist het tegenovergestelde heeft bereikt. Het wordt een te lange opsomming om zijn negatieve wapenfeiten hier nu te vermelden. Bijna iedere normaal denkend liefhebber, van kampioen tot krabber is het spuugzat en wil weer gewoon rust in zijn hobby. Keer op keer als dit item in een gesprek ter sprake komt hoor ik steevast dezelfde maar. “Maar wie vindt je nou om die baan als voorzitter op zich te nemen”. Op die vraag hebben we nu een antwoord. Er zijn nu mensen die de moed hebben om initiatief te nemen en die zekerheid aan ons te verstrekken,zodat de NPO als organisatie weer normaal gaat en blijft functioneren.Zij willen de puinhopen opruimen die nu als een donkere wolk boven onze sport hangt. Zij hebben alleen uw steun nodig en dat kan U doen door heel simpel Uw naam en lidnummer door te geven op een E-mail adres.Door zoveel mogelijk stemmen te vergaren kunnen de initiatiefnemers een vuist maken en optreden namens alle verontruste liefhebbers.Probeer dus zoveel mogelijk stemmen in te sturen en wijs ook andere liefhebbers op deze mogelijkheid.

Hier volgt het manifest van een aantal moedige mensen waar ik voor de volle honderd procent achter sta.

Beste NPO-leden,

Zoals bekend heerst er grote onvrede, angst en onzekerheid onder onze leden. Dit wordt veroorzaakt door het gedrag van onze voorzitter. Sinds hij gekozen is om ons te vertegenwoordigen, heeft hij zijn positie gebruikt om allerlei prestigieuze projecten in gang te zetten. Veel van deze projecten worden niet of nauwelijks gedragen door onze leden. Omdat er weinig transparantie naar de leden toe is, groeit de onrust.
De manier waarop de voorzitter bezig is met macht vergaren is zeer ondemocratisch. Dankzij slimme constructies krijgt hij steeds meer macht. Kleine groepjes door de voorzitter zorgvuldig geselecteerde leden (platforms en secties) hebben op dit moment meer stemrecht dan alle overige leden tezamen!
Op dit moment hangt ons weer een prestigieus geldverslindend project boven het hoofd, de Olympiade, waar vrijwel niemand op zit te wachten. De “geschatte” kosten kunnen oplopen tot 750.000 euro. Er wordt “gehoopt” dat door sponsoring deze kosten worden gedekt. Zo niet, dan zullen alle liefhebbers (waarvan het grootste deel niets van dit “BOBO” feestje zal merken) dit geld weer moeten ophoesten.

WIJ ZIJN HET ZAT EN WILLEN DIT GEDRAG EEN HALT TOE ROEPEN.

Als duivenliefhebbers en oud-bestuurders van afdeling 8 zijn wij zeer verontrust over de huidige gang van zaken. Daarom roepen wij u als NPO-lid op het heft in eigen hand te nemen en ons ondertekenaars te steunen. Wij vinden het de hoogste tijd om er nu met ons allen voor te zorgen dat de duivensport de duivensport zal zijn en blijven voor alle liefhebbers. Wij willen door middel van uw stem het vertrouwen in de voorzitter opzeggen en zijn vervolgens bereid het nieuwe bestuur te vormen. Dit nieuwe bestuur zal beslissingen alleen uitvoeren nadat de leden hiervoor goedkeuring geven.

WAAR STAAN WIJ VOOR?

Een daadwerkelijk transparant bestuur;
Een bestuur dat bij voorkeur gaat bestaan uit bestuurders uit alle afdelingen en sectoren (dit is nu nog niet gerealiseerd);
Zoveel mogelijk behoud van afdelingen en verenigingen; 
Behoud van sportbeleving en welzijn van de duiven;
Behoud van de huidige constateersystemen;
Bij commerciële activiteiten dienen de ontvangen gelden direct terug te vloeien ten bate van de bond/leden; 
Geen onoverzichtelijke wildgroei van vluchten en kampioenschappen;
Geen voorzitter die tevens directeur is;
Geen Olympiade die honderdduizenden euro’s gaat kosten, want wie gaat dit betalen?
GEEN AFBRAAK VAN DE DUIVENSPORT!

Om ons te steunen en het huidige bestuur weg te sturen roepen wij u op een mail met naam en lidnummer te sturen aan het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt meerdere namen met de bijbehorende lidnummers in uw mailbericht vermelden, zodat ook leden zonder internet hun stem kunnen laten horen.
Verspreidt dit manifest onder zoveel mogelijk NPO-leden, zodat we de sport in stand kunnen houden zoals wij deze als liefhebbers willen behouden. WIJ REKENEN OP UW STEM!

Marieke Reijnen, oud-voorzitter afdeling 8
Roel den Dulk, oud-bestuurder afdeling 8

maandag 09 december 2019
Publicatiedatum
Govaerts Johan 1 2

Johan Govaerts uit Olmen, deelgemeente van Balen en één van de meest oostelijk gelegen gemeenten van de provincie Antwerpen, is al enkele jaren sterk bezig op de snelheid in samenspel “De Oostgrens”(Veerle, Mol, Kwaadmechelen, Dessel en Meerhout).

Soms zet hij ook al eens een stapje richting fond, ook meestal met succes. In 2017 behaalde hij oa.  de titel van 1e provinciale asduif snelheid jonge duiven(6e Nationaal). Het feit dat hij zich nu, na het beëindigen van zijn loopbaan, voltijds kan inzetten is hier zeker niet vreemd aan, alles kan rustiger gebeuren en dat heeft toch ook zijn  voordelen, aldus Johan.

duif gov

Johan speelt sinds 1984, het oude basisras werd versterkt door duiven van Guido Loockx en Vandenabeele via Hans  Claeys.

De laatste jaren was er nog een serieuze inbreng van Roger Engelen, rechtstreeks en via Karel Cuyvers Jr.

Duivenbestand:Johan heeft zo’n 60 kweekkoppels, 60 weduwnaars, een 35-tal vlieduivinnen en jaarlijks worden er zo’n 140 jongen gekweekt op te spelen.

Opleren-Spel:van het opleren wordt hier niet zoveel werk gemaakt, er wordt begonnen op 6km en na een keer of 7 zitten ze op 40km. Daarna gaan ze recht mee naar Momignies, zowel jonge als oude.  

Vroeger speelde Johan op “totaal weduwschap” maar daar is hij vanaf gegaan omdat er “bewezen” duivers waren die beter vlogen als hun duivin bij thuiskomst op het hok zat.

Er wordt niet verduisterd en de jonge duiven worden meestal op de schuifdeur gespeeld.

Voeding-medisch:Johan voedert uitsluitend Van Tilburg mengelingen(Brian nr. 1  en Brian nr.  2)

Als bijprodukten wordt oa.  Zell Oxygen, Jodaline(Belgavet) en Vlietabo(V Tilburg-druivensuiker + vitaminen)gegeven.

Bij het begin van ’t vliegseizoen wordt er gewoonlijk een 8-daagse kuur met Tricho-Cocci (Giantel) gedaan, tijdens het vliegseizoen wordt ook regelmatig BS van De Weerd gegeven. Indien er indicaties van luchtwegproblemen zijn kuurt Johan met Respitory Red Mix van DAC Pharma.

Enkele uitslagen:

Momignies, 254 oude:1-2-62 (3/5)

Mom. , 125 jaarse:1-30 (2/4)

Mom. , 677 jonge:1-3-4-5-9-6-7-8-9-10-11-12-13-17-18-19-53…(31-93)

Mom. , 413 oude:1-2-25 (3/3)

Mom. , 212 jl. :1-2-12 (3/3)

Mom. , 690 oude:2-3-4-5-7-9-10-30-31-34-36-38-39…(31/57)

Mom. , 319 jl. :1-2-3-4-16-19-37…(11/25)

Mom. , 680 jl. :1-2-12 (3/3)

Soissons, 220 oude:3-5-6-23 (4/6)

Soissons, 145 jaarse:2-3-4 (3/4)

Soissons, 494 jonge:1-2-3-6-21-22-50-53-54-55…(23/48)

Chevrain, 1050 oude:1-4-20-31-37…(16/31)

Chevrain, 464 oude:9-11-12-20-31-34-47…(10/12)

Limoges,  Molse Fondclub:1/98:Zone B2:6/2504

Souillac, Molse Fondclub:1/26, Zone B2:3/712

Referenties:Ondertussen heeft Johan tevreden klanten zitten tot over de landsgrenzen heen, zoalsEngeland, Duitsland, Nederland en Polen.

Proficiat Johan en reeds succes voor 2020!

Jef

Bron

maandag 09 december 2019
Publicatiedatum

Dax 12-7-2019
Herman Rave met ‘411’ bijna een uur los in de C.C. van Dax

de Dax 427 Cobra ….. bijna net zo snel als de 411 …..

Het wordt tijd voor een normaal verlopende marathonvlucht. En die komt er vandaag (13-7) eindelijk.
De vlucht uit Dax verloopt volgens het boekje. Keurig op vrijdag los om 13:30 uur en een goed vertrek na de lossing. Wel wordt het een zware vlucht, wat te wijten is aan de noordwesten wind.
De 32 duiven uit Aalten zetten met ruim tweeduizend andere koers naar huis. Voor deze 32 dappere een vlucht over 1075 kilometer.

Herman Rave: winnaar van Dax in de Achterhoek

Vorige week had Herman Rave nog de schrik van zijn leven toen hij dacht een hele vroege duif van Cahors (door hem ook wel “Chaos” genoemd) te hebben. Helaas bleek het een duif van Tongeren.
Maar nu blijkt zijn opwinding terecht, want er valt tot zijn verrassing om 14:10 uur een duif bij hem op de klep. En nu wel van Dax!
Het is de ‘411’, die een puike prestatie neerzet en al eerder mooie prijzen won op de overnacht. In 2017 tekende hij onder andere voor de 1e in de Achterhoek van St. Vincent en in 2018 voor de 4e van Orange. 
“De duif mankeert helemaal niks en zit alweer achter zijn duivin aan!” aldus Herman: “Ik ben zo blij dat ie er is!” 
Terechte blijdschap, want het is ook nog een mooie vroege duif, die in Aalten bijna een uur los zit.
Herman legt ook beslag op de 6e prijs en heeft zo 2 van zijn 5 duiven op de uitslag.

Jos Goossens: 2e en 4e in de C.C.

Tweede en derde wordt Jos Goossens, die 4 van zijn 10 duiven op de uitslag weet te brengen.
De 3-jarige doffer ‘781’ en 2-jarige duivin ‘647’ tekenen voor zilver en brons!

Verder zien we op de uitslag Tonnie Rave op plek 4 en Wim te Hennepe op de 5e plaats.

C.C. Achterhoek
In de Achterhoek doen 65 duiven mee met Dax. 
Herman Rave vliegt de 1e prijs! (Hier de uitslag).
Jos Goossens vinden we op de 2e en 4e plaats.
Een mooie score in de C.C. dus.

Afdeling 9 – Zuid
In het zuiden van onze afdeling namen 236 duiven deel.
Ook hier scoort Herman Rave goed met een 4e prijs!
Jos Goossens staat in deze uitslag op de plekken 18 en 22.

Afdeling 9 Oost-Nederland
In de afdeling werden 530 duiven bijeen gebracht voor de marathonvlucht uit Dax.
Herman Rave prijkt hier op de 10e plaats en Jos Goossens treffen we op de 47e en 57e stek.

Nationaal Sector 3
In de sector (afdeling 7, 8 plus 9) telt de deelname van 2.088 duiven.
Van zo’n aantal de 16e prijs vliegen is een knappe prestatie. En dat deed de ‘411’ van Herman Rave.
Jos Goossens vliegt in de sector de 115e en 143e prijs.

Nationaal
In heel Nederland worden er 9.060 duiven aan de meet gebracht voor Dax.
Herman Rave pakt hier de 155e plaats en Jos Goossens de 565e en 716e.

13-7-2018 Bierges j.d.
Knippenborg & Zn. snelste twee duiven van Bierges
Bierges
Bierges …. bijna net zo mooi als Aalten

Door de verliezen op eerdere vluchten en africhtingen met de jonge duiven is er helaas slechts een beperkte deelname aan het resterende deel van het jongeduiven-programma. Toch verschijnen er vandaag uit de afdeling nog ruim 7.000 duiven op het toneel.
Op het programma staat Bierges; dat zo’n 190 kilometer van Aalten ligt.
Uit ons Aalten nemen aan Bierges 81 jonge duiven van welgeteld 9 duivencoaches deel.

Hemmie Knippenborg: 1e en 2e prijs van Bierges (Tonnie had een feestje bij schoonpappa)

Gelukkig verloopt deze vlucht redelijk goed en dat geldt zeker voor Knippenborg & Zn., want die gaan er met zowel de eerste als de tweede prijs vandoor!
De duiven worden om 12:15 uur in het landelijke Bierges gelost en om 14:55 uur zien Hemmie en Tonnie de winnaar ‘606’ en 2 minuten later the second best: ‘507’ terug op hun hok aan Plein Zuid.  

Derde wordt Theo Wiltink die er 2 bij de eerste 10 draait (3e en 10e).

Theo Wiltink: 3e van Bierges

Bij die eerste tien staan verder Deny te Vruchte (4e en 8e), Gert&Janni Visser (5e), Frans Wiltink (6e en 7e) en Tonnie Obrink (9e).

C.C. Achterhoek
De winnaars in onze club zette ook goede prestaties in de C.C. en Zuid neer.
In de C.C. winnen Hemmie en Tonnie Knippenborg de 9e en 24e prijs tegen 539 duiven.
Theo Wiltink vinden we in de CC-uitslag op plaats 26.

Afdeling 9 – Zuid

In Zuid lag Aalten dit weekend evenmin verkeerd.
Tegen 1.560 duiven vliegen Knippenborg & Zn. de 16e en 32e stek en Theo Wiltink de 35e.
Heel netjes dus!

Afdeling 9 Oost-Nederland
Vanuit de afdeling namen er 7.312 duiven aan Bierges deel.
Hier vinden we Knippenborg en Zn. op de 23e en 52e plek en Theo Wiltink op plaats 58!
Knappe prestaties tegen meer dan zevenduizend duiven.

Dizy-le-Gros 13-7-2019
Vincent de Harder feestelijke 1e van Dizy-le-Gros

Related image
Dizy-le-Gros in lang vervlogen tijden

In plaats van Nanteuil wordt vandaag voor Dizy-le-Gros als losplaats gekozen. Dat heeft te maken met de verwachtingen van het wat mindere weer en met ‘Quatorze Juillet’; de nationale feestdag in Frankrijk. Op die dag mogen er geen duiven in Frankrijk worden gelost en er is dus zondag geen alternatief als de vlucht moet worden uitgesteld.
Na een zware Morlincourt is het eigenlijk niet erg dat de duiven nu zo’n 100 kilometer dichterbij worden gelost.
Het weer is deze ochtend inderdaad niet best, maar om 11:30 uur worden de duiven nadat het weer is opgeklaard gelost.
Met 315 kilometer voor de boeg zetten 224 duiven uit Aalten de terugreis in.
De noordwesten wind is er de oorzaak van dat het een pittige vlucht wordt voor onze gevleugelde vrienden.

Vincent de Harder: winnaar van Dizy-le-Gros met zijn ‘002’, viert dat feestelijk
Gert&Janni: 2e prijs van Dizy
Tonnie en Hemmie Knippenborg: 3e van Dizy (een foto ook uit lang vervlogen tijden)

Eerste wordt Vincent de Harder.
Om 15:54 uur  – dus na zo’n 4 1/2 uur vliegen –  wordt de ‘002’ van Vincent in de klok geregistreerd. Hij maakt een snelheid van iets meer dan 70 km/uur en dat illustreert dat het niet makkelijk ging met de wind op kop.
Ook de 10e prijs is voor Vincent en hij draait een prachtig prijspercentage van 70% (10/7).
Een uitslag om van in een feestelijke stemming te raken en dat overkwam Vincent dan ook. zoals je ziet.

Als tweede staan Gert&Janni Visser genoteerd. Hun 4-jarige duivin, de ‘974 Gazelle’, voegt deze prijs toe aan enkele al eerder behaalde kopprijzen. Ze is ook de moeder van de duivin die Chateauroux won.
Ook de 9e stek is voor deze combinatie en ze draaien 7 van de 12 duiven op papier.

Op de derde plaats leggen Knippenborg & Zn. beslag. Die zo een goed weekend hebben met deze klassering en een 1e en 2e prijs op de jongeduivenvlucht.
Plek 8 is ook voor vader en zoon Knippenborg en deze combinatie heeft 10 van de 19 ingezette duiven op de uitslag.

Loedi Rave: 1 mee 4e prijs van Dizy

Bij de eerste tien treffen we verder Loedi Rave (die zich begint te ontpoppen als een snelheidsspeler op de 4e plaats met één duif mee!), Tonnie Obrink (5e én 6e!) en Theo Kämink (7e en 9 van de 15 in de prijzen).

C.C. Achterhoek
Onze winnende clubleden doen ook in de kop van de C.C.-uitslag mee.
Tegen 760 duiven wint Vincent de Harder de 9e prijs!
Gert&Janni Visser zitten daar strak achter met de 10e prijs.
Knippenborg & Zn. nemen hier de 13e plaats voor hun rekening, met daar weer direct op aansluitend Loedi Rave op de 14e plek.
Onder de eerste 100 bevinden zich 25 duiven uit Aalten.

Afdeling 9 – Zuid

In Zuid waren er 2.698 duiven in concours. Van dit respectabele aantal vliegt Vincent de Harder een nette 38e prijs.
Gert&Janni Visser scoren hier de 44e plek en Knippenborg & Zn. staan op plaats 57 (met Loedi Rave op 58).

Afdeling 9 Oost-Nederland
In de afdeling werden 7.677 duiven bij elkaar gebracht voor de vlucht uit Dizy-le-Gros.
Vincent de Harder legt hier beslag op de 69e plaats (een mooie 1:100 score) en Gert&Janni zijn 90e.
Knippenborg & Zn. pakken in de afdeling de 144e prijs met Loedi Rave op hun hielen (145e).

———————————————————————————————————————————————

zondag 08 december 2019
Publicatiedatum

 

NU OF NOOIT!!

Beste NPO-leden, Zoals bekend heerst er grote onvrede, angst en onzekerheid onder onze leden. Dit wordt veroorzaakt door het gedrag van onze voorzitter. Sinds hij gekozen is om ons te vertegenwoordigen, heeft hij zijn positie gebruikt om allerlei prestigieuze projecten in gang te zetten. Veel van deze projecten worden niet of nauwelijks gedragen door onze leden. Omdat er weinig transparantie naar de leden toe is, groeit de onrust. De manier waarop de voorzitter bezig is met macht vergaren is zeer ondemocratisch. Dankzij slimme constructies krijgt hij steeds meer macht. Kleine groepjes door de voorzitter zorgvuldig geselecteerde leden (platforms en secties) hebben op dit moment meer stemrecht dan alle overige leden tezamen! Op dit moment hangt ons weer een prestigieus geldverslindend project boven het hoofd, de Olympiade, waar vrijwel niemand op zit te wachten. De “geschatte” kosten kunnen oplopen tot 750.000 euro. Er wordt “gehoopt” dat door sponsoring deze kosten worden gedekt. Zo niet, dan zullen alle liefhebbers (waarvan het grootste deel niets van dit “BOBO” feestje zal merken) dit geld weer moeten ophoesten. WIJ ZIJN HET ZAT EN WILLEN DIT GEDRAG EEN HALT TOE ROEPEN. Als duivenliefhebbers en oud-bestuurders van afdeling 8 zijn wij zeer verontrust over de huidige gang van zaken. Daarom roepen wij u als NPO-lid op het heft in eigen hand te nemen en ons ondertekenaars te steunen. Wij vinden het de hoogste tijd om er nu met ons allen voor te zorgen dat de duivensport de duivensport zal zijn en blijven voor alle liefhebbers. Wij willen door middel van uw stem het vertrouwen in de voorzitter opzeggen en zijn vervolgens bereid het nieuwe bestuur te vormen. Dit nieuwe bestuur zal beslissingen alleen uitvoeren nadat de leden hiervoor goedkeuring geven. WAAR STAAN WIJ VOOR? • Een daadwerkelijk transparant bestuur; • Een bestuur dat bij voorkeur gaat bestaan uit bestuurders uit alle afdelingen en sectoren (dit is nu nog niet gerealiseerd); • Zoveel mogelijk behoud van afdelingen en verenigingen; • Behoud van sportbeleving en welzijn van de duiven; • Behoud van de huidige constateersystemen; • Bij commerciële activiteiten dienen de ontvangen gelden direct terug te vloeien ten bate van de bond/leden; • Geen onoverzichtelijke wildgroei van vluchten en kampioenschappen; • Geen voorzitter die tevens directeur is; • Geen Olympiade die honderdduizenden euro’s gaat kosten, want wie gaat dit betalen? • GEEN AFBRAAK VAN DE DUIVENSPORT! Om ons te steunen en het huidige bestuur weg te sturen roepen wij u op een mail met naam en lidnummer te sturen aan het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

U kunt meerdere namen met de bijbehorende lidnummers in uw mailbericht vermelden, zodat ook leden zonder internet hun stem kunnen laten horen. Verspreidt dit manifest onder zoveel mogelijk NPO-leden, zodat we de sport in stand kunnen houden zoals wij deze als liefhebbers willen behouden.

WIJ REKENEN OP UW STEM!

Marieke Reijnen, oud-voorzitter afdeling 8

Roel den Dulk, oud-bestuurder afdeling 8

 
 
 
zondag 08 december 2019
Publicatiedatum

Voorwoord


De laatste maand van het jaar is aangebroken. De Nationale Dagen en de huldiging zijn achter de rug en afgelopen week in overleg met de afdelingsbesturen afgesproken om de Ledenraad van 21 december te verplaatsen naar het nieuwe jaar. Dit zorgt dat iedereen de Ledenraad goed kan voorbereiden, kan afstemmen wat belangrijk is, welke wensen en behoeften en voorkeuren er zijn. Op www.nationaleduivensportdagen.nl zijn vanaf medio week volgende foto's te zien van de Nationale Dagen 2019.

In deze ODH aandacht voor de kampioenen, een terugblik op het Ledencongres, verslag van de Ladies League Samenspel Zuid-Hollandse Eilanden en de reglementen van de Franse Bond met betrekking tot de lossingen in Frankrijk.

Maurice van der Kruk, voorzitter
 
 
 

NATIONALE DAGEN
Presentatie Ledencongres 30 november 2019
 

Zaterdag 30 november vond het Ledencongres plaats tijdens de Nationale Dagen 2019. Via onderstaande buttons kunt u de presentatie bekijken en de livestream terug kijken. Deze livestream is inmiddels ruim 1.200 bekeken. 
 
Presentatie Ledencongres 30 november 2019
Terugkijken livestream Ledencongres
 

WEDSTRIJDEN
Kampioenen 2019
 

Zaterdagavond 30 november zijn in het Holland Duiven Huis de kampioenen gehuldigd. In een volle, sfeervolle zaal was het podium telkens gevuld met vele liefhebbers. Een mooie beloning voor de knappe prestaties van het afgelopen seizoen. In ODH vermelden we komende weken in iedere editie een overzicht van de winnaars van een aantal categoriën. Deze keer de eerste winnende categorieën van de jeugd. Komende weken volgen de overige categorieën.

Op de site van compuclub zijn alle uitslagen te vinden. 
 

Duifkampioenschap Jeugd Vitesse

Jeugd Vitesse Aangewezen

Jeugd Vitesse Onaangewezen

Duifkampioenschap Jeugd Midfond

Jeugd Midfond AangewezenJeugd Midfond Onaangewezen

Duifkampioenschap Jeugd Jonge Duiven Vitesse

Jeugd Jonge Duiven Vitesse aangewezen

Jeugd Jonge Duiven Vitesse onaangewezen

Duifkampioenschap Jeugd Jonge Duiven Midfond

Jeugd Jonge Duiven Midfond aangewezen

Jeugd Jonge Duiven Midfond onaangewezen

Duifkampioenschap Jeugd Eendaagse Fond

Eendaagse Fond Jeugd aangewezen

Eendaagse Fond Jeugd onaangewezen

Duifkampioenschap Jeugd Plus Vitesse

Vitesse Jeugd Plus aangewezen

Vitesse Jeugd Plus onaangewezen

Duifkampioenschap Jeugd Plus Midfond

Midfond Jeugd Plus aangewezen

Midfond Jeugd Plus onaangewezenDuifkampioenschap Jeugd Plus Jonge Duiven VitesseJonge duiven Vitesse Jeugd Plus aangewezenJonge duiven Vitesse Jeugd Plus onaangewezenDuifkampioenschap Jeugd Plus Jonge Duiven MidfondMidfond Jonge Duiven Jeugd Plus aangewezenMidfond Jonge Duiven Jeugd Plus onaangewezenDuifkampioenschap Eendaagse fond jeugdDuifkampioenschap Jeugd-senior Vitesse
Vitesse Jeugd Senior aangewezenVitesse Jeugd Senior onaangewezen

Uitslagen 2019
 
 


NPO BESTUUR
Datum ledenraad gewijzigd


Na overleg tussen diverse afdelingsbesturen en het NPO Bestuur is besloten om de Ledenraad te verplaatsen van 21 december naar 25 januari 2020.

Noteer deze nieuwe datum in uw agenda.  
 
Ledenraad: 25 januari 2020
 
 

NATIONALE DAGEN
Keizer van de show

Door Tom Haenraets

De 3e ontmoeting in Boxmeer werd een prooi voor Theo Lankes, die toch echt geweldige mooie duiven bezit, mooie tweede in de viertallen werd Sander Verwegen die hiermee zijn vader en oom net overbleef, goed gedaan Sander.

De rest van de uitslag was als volgt:
Mooiste duiven uit de viertallen waren voor J en H Verwegen die de mooiste oude doffer hadden, mooiste jonge doffer was voor Theo Lankes, die tevens de mooiste oude duivin had, de mooiste jonge duivin en de mooiste in de losse klasse waren voor J en H Verwegen .

De losse klasse oude doffers
1 Sander Verwegen
2 T Haenraets
3 Fr Koopen en an

Losse klasse jonge doffers
1 T Haenraets
2 D en G Rooijackers
3 J en H Verwegen

Losse klasse oude duivinnen
1 J en H Verwegen
2 J en H Verwegen
3 Fr Koopen en an

Losse klasse jonge duivinnen
1 Sander Verwegen
2 Fr Koopen en an
3 Sander Verwegen
 
En dan afgelopen weekend de Nationale dagen in Nieuwegein, vol verwachting klopte ons hart, en wat kregen we een mooie winnaar uit het Zuid Hollandse Ouddorp de comb Grinwis die met de eerste prijs aan de haal gingen bij de viertallen, van harte proficiat. 2 en 3 voor de gebr J en H Verwegen, de toppers op showgebied uit het Brabantse Zeeland.

De Mooiste duiven uit de viertallen waren J en H Verwegen die naast de mooiste duif van de show ook de mooiste oude doffer, de mooiste jonge doffer en de mooiste oude duivin hadden, wat een overmacht, de mooiste jonge duivin was van Th Lankes en de mooiste in de losse klasse was van P Voogd.

We hadden een mooie centrale plaats in het midden van de hal waar we samen met de Olympiade duiven opgesteld stonden met dank aan de organisatoren.

De uitslag in de losse klasse was als volgt
Oude doffers
1 T Haenraets
2 Gebr Tempels
3 J en H Verwegen

Jonge doffers
1 Sander Verwegen
2 Comb Grijs is
3 Brigitte Müller

Oude duivinnen
1 P Voogd
2 J en H Verwegen
3 P Voogd

Jonge duivinnen
1 Fr Koopen en zn
2 Fr Koopen en zn
3 Th Lankes

Verder dank aan iedereen die deze show heeft mogelijk gemaakt, en verder nog een dankwoord voor Ronny van Tilburg voor de gesponsorde produkten,

Volgende show 21 december in Gemert in het gebouw van de Driestar aan de sportlaan, kom eens langs voor een duivenpraatje en een bak koffie,we zijn open vanaf 15 uur,
 
 

WEDSTRIJDEN
Reglementen Franse Bond m.b.t. lossingen

Van de Franse Bond hebben we de reglementen m.b.t. de lossingen ontvangen. Bijgaand de Nederlandse versie.
Nederlandse versie Reglement Frans Bond m.b.t. lossingen
 

LADIES LEAGUE
Kampioenenhuldiging van de Samenspel Zuid-Hollandse Eilanden

Door Sonja Hagens

Op zaterdag 2 November was het dan zover, de kampioenenhuldiging van het Samenspel in Verenigingsgebouw “Ons Huis” te Herkingen. Hier werden ook de deelneemsters van de Ladies League speciaal gehuldigd door voorzitter Jaap Jongejan, aan wie je zoiets heel goed kan overlaten. Het was een hele gezellige middag, die druk werd bezocht en waarbij we tussendoor ook nog eens van het heerlijk Chinees buffet konden eten.

 
Na de verloting was er van Jaap een mooi woordje voor het oprichten van onze eigen competitie, en iedereen die prijs had gewonnen tijdens onze competitie van 3 vluchten, werd het podium op het geroepen om hun prijzen in ontvangst te komen nemen. En wat waren we trots allemaal!
 
Het comité van de Ladies League, Marlien, Corina en Sonja,  hadden het er druk mee gehad in de dagen naar aanloop van deze feestmiddag. Alles moest in kannen en kruiken zijn, en dat wasgoed gelukt. De een haalde de geschonken prijzen op, de ander maakte de bonnen gereed om te laten ondertekenen door de liefhebbers die een jonge duif 2020 aan onze competitie hadden beloofd (hierover later meer), terwijl de ander druk bezig was om kaartjes te maken om aan de geschonken prijzen te kunnen hangen. Dit natuurlijk ook om onze sponsors te prijzen. Natuurlijk wel met een roze lintje er aan.

Joop Torreman, van het tuincentrum uit Rocanje, had bloemen geschonken voor de vluchtwinnaressen en voor de kampioenen. En wat had hij dit ook fantastisch gedaan zeg! In plaats van de 3 bossen bloemen die Annemiek Tiggelman uit Middelharnis had gewonnen, had hij een één héél groot  boeket gemaakt. Hetzelfde voor Marlien van den Bos uit Middelharnis,  zij had 2 bossen bloemen gewonnen en kreeg ook één groot boeket, iets kleiner dan die van Annemiek. En dan was er nog een boeketje voor de eerste vluchtwinnares Heléne Zwackhalen uit Ooltgensplaat.
  
Bakkerij Koese uit Sommelsdijk had speciale Ladies League taartjes gemaakt, in de duivenpakketjes van Duivenshop Nobels uit Achthuizen zat o.a. een zakje grit, zakje roodsteen, pot badzout, potje piksteen en blok piksteen, en dan waren er nog de VVV cadeaubonnen geschonken door Toppigeons Veilinghuis uit Oude-Tonge , de rollades van Slagerij van Zuidland uit Dirksland, en 25 kg. voer van Fam. Wijnties uit Oudenhoorn.
 
Als laatste wilden wij natuurlijk ook Richard van den Bos bedanken voor zijn inzet.
Dankzij Richard werden onze uitslagen gemaakt en de kampioenschappen berekend. Hij kreeg van ons een cadeaubon, geschonken door Tuincentrum Graka uit Sommelsdijk.
 
Deze kampioenen kregen een mooie bokaal, geschonken door het bestuur van het Samenspel.
 
Onaangewezen Kampioen:  
  1. Marlien van den Bos
  2. Annemiek Tiggelman
  3. Sonja Hagens
 
Aangewezen Kampioen:  
  1. Annemiek Tiggelman
  2. Sonja Hagens
  3. Purdey Wetterhahn
 
Duifkampioen: Marlien van den Bos.
 
Na de prijsuitreiking wilde Jaap Jongejan de dames die hebben meegedaan allemaal op het podium voor een groepsfoto. Annemiek had speciaal voor deze prijsuitreiking een mooi shirt aangetrokken. 
 
Kortom het was een heel geslaagd 1e seizoen van de Ladies League, en dit hebben we mogelijk kunnen maken door onze sponsors waarvoor onze hartelijke dank!
 
Intussen hebben zich voor volgend jaar alweer 5 nieuwe dames aangemeld en we hebben een eigen comité opgericht, dus dat beloofd een leuke competitie te worden hier op Goeree-Overflakkee en Voorne Putten.

 
Nederlandse Postduivenhouders Organisatie
Papendallaan 60
6816 VD Arnhem
T (026) 48 34 150
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
zondag 08 december 2019
Publicatiedatum

Programma Sterrenshow 2019.
Adres van de dag: Rodahal Kerkrade.Europaplein 1 , 6461 AJ Kerkrade.
 
 
Zaterdag 04 januari 2020.
18.00 uur,     Zaal open
18.00 uur,     Muziek DJ
19.00 uur,     Woord van welkom aan de gasten door voorzitter E.Hoedemakers
19.15 uur,     Voorstellen, bedanken meldp./ centruml./ convoyeurs
19.30 uur,     Voorstellen DJ en Muziek
19.45 uur,     Prijsuitreiking Pau
20.00 uur,     Prijsuitreiking St. Vincent
20.15 uur,     Prijsuitreiking Marseille
20.30 uur,     Muziek DJ
20.45 uur,     Prijsuitreiking Narbonne
21.00 uur,     Prijsuitreiking Perpignan
21.15 uur,     Prijsuitreiking Champions league Top Pigeons
21.30 uur,     Muziek DJ / orkest
22.00 uur,     Prijsuitreiking Barcelona
22.15 uur,     Prijsuitreiking Jennekens/Heimbach- trofee en Mega-systeem
22.30 uur,     Prijsuitreiking Z.L.U. Marathon
22.45 uur,     Prijsuitreiking Z.L.U. Marathon 8 getekenden
23.00 uur,     Prijsuitreiking W.E.S.M.
23.15 uur,     Prijsuitreiking W.E.S.M. 8 getekenden
23.30 uur,     Receptie op het podium voor de winnaars Z.L.U Marathon en W.E.S.M.
23.45 uur,     Muziek DJ
01.00 uur,     sluiting
 
 

 


 
Zondag 05 januari 2020.
09.00 uur,     Zaal open
10.00 uur,     Woord van welkom aan de gasten
10.15 uur,     Prijsuitreiking Asduif winnaars
10.30 uur,     Prijsuitreiking Agen ouden
10.45 uur,     Prijsuitreiking Agen jaarlingen
11.00 uur,     Prijsuitreiking Euregio-kampioenschappen
11.20 uur,     Prijsuitreiking ZLU Kampioenschappen
11.50 uur,     Receptie op het podium voor de Keizer 2019
12.00 uur,     Verkoop van de levende duiven Dirk Leekens
13.45 uur,     Opening gratis aangeboden Lunch
15.00 uur,     Sluiting van de Sterrenshow.


 
 
De Zuid Limburgse Unie,

Nederlands glorie

in de Internationale duivensport.
zondag 08 december 2019
Publicatiedatum
73404072 3029857200375173 8488971906714697728 n

4de keer Alg.  Kamp snelheid Vrij vooruit Dilsen

4de keer Algemeen Kampioen Snelheid ANOH

16de Nationale asduif jaarlingen KBDB 2019

Dilsen:Gelegen in de oostkant van de provincie Limburg, tegen de Nederlandse grens , waar de maas ervoor ligt. Hier vliegen de duiven van Theo al enkele jaren op zeer hoog niveau want om al 4jaar naeen algemeen Kampioen van de sterke bond vrij vooruit uit Dilsente worden en van ANOH(achterkant noordoosthoek)dan moet je echt wel goed materiaal hebben zitten.

Spel:Sinds 2000 speelt Theo voor eigen rekening zijn 20 kweekkoppels zijn ondergebracht op de boerderij bij zijn moeder. Deze 20 koppels worden gekoppeld rond 1 december, er worden dan op enkele maanden tijd een 80-tot 100jongen geringd. De weduwnaars die na het seizoen verhuizen naar de voliere blijven daarin tot na nieuwjaar. Bij lichtmis worden ze gekoppeld en blijven dan bijeen tot 15maart, in die periode worden de oude en jaarse duiven al goed geleerd, verder dan Borgloon(40km) wordt niet gereden. Daar Theo altijd met de nachtdienst werkt worden de duiven meestal in de avond uitgelaten, eens de zomer in aantocht is trainen ze zowel smorgens als savonds

Rassen: De meeste duiven stammen af van de olympiade duif “de Kaja” die Theo in 2010 al op de wereldkaart zette, ook de afstammelingen van zijn topper745/07 doen het goed. Sinds enkele jaren worden er ieder jaar enkele duiven bijgehaald bij Gert en Frans Rondags , en het mooie ervan is zegt Theo dat uit alle duiven wat ik daar heb bijgehaald , deze al gezorgd hebben voor een eerste prijs. Een van de betere duiven is Francine deze was 3de provinciale asduif in 2017 en 16de nationale asduif snelheid jonge.

Medisch: 3tot 4maal per jaar worden de duiven gecontroleerd bij PeterBoskamp,  van deze wordt ook veel Bonisolgegeven. Het voeder wat gegeven wordt komt van Paloma en is meestal rui geel.

16de nationale asduif 5108853/18

De vader is een zoon van “ de Kaja” en de moeder komt uit de speedy lijn van Gert en Frans Rondags. Deze 853 werd als jonge duif in Schelle terug gehaald en vloog in het najaar van 2018 nog 7/7 prijzen met 5x per 10 tal. Dit seizoen vloog hij dan de 16de nat asduif met 3x eerste prijs!!! van een topper gesproken!!!

Enkele uitslagen

24-3 Mettet 660 oude 3-13-14-15-16-27-31-33 …. . 14/22

                       341 Jaarse 5-6-7-11-15-36-37…. . 10/16

27-4 Reims 222 oude 1-13-27-28-49 …. . 5/6

5-5 Chimay 846 oude 7-8-9-11-…. . 12/14

                      633 jaarse 3-4-62-66-68-79……9/11

12-5 Dizy 834 jaarse  1-12-33-49-76……7/11

22-6 Reims 508 oude 1-29-45-46-…. 8/12

23-6 Mettet 354 jonge 5-6-7-8-9-11-20-22-35-37-38…. . 14/18

10-8 Chimay 909 jonge 3-4-27-59-69-73-……. 28/36

24-8 Dizy 1033 Jonge 1-6-20-29-40-49-50-54    23/31

7/9 Chimay 647 Jonge 1-9-11-12-13……13/24

Wij wensen Theo en zijn familie nog veel mooie duiven jaren!!!!

Frans

 Bron

zaterdag 07 december 2019
Publicatiedatum

Aan de vooravond (2 december) van mijn kweekseizoen 2020, blik ik toch nog even terug. 2019 was ‘n prima jaar en dat smaakt naar meer, de nadruk lag en blijft dan ook liggen op de Dagfond (en Midfond) maar dat vraagt om een goede kweekstrategie. Krijgen wij in 2020 weer 6 DF vluchten of wordt daaraan geknabbeld? Ik hoop het niet! 6 DF-vluchten is echt niet te veel want mijn duiven hoeven niet per se 6 keer mee. Vraag is, zijn de sector vluchten definitief van de baan? Ook niet onbelangrijk want wat worden de afstanden die de duiven voorgeschoteld krijgen. Er zit in mijn optiek veel verschil in duiven die hooguit 7 uur moeten vliegen t.o.v. duiven die van vluchten van meer dan 10 uur vliegen thuis moeten komen. Nu kweek je niet voor ’n jaartje duiven, nee regeren is vooruitzien, wat vliegen we over 3, 4 jaar voor afstanden, met en tegen wie.

Zelf heb ik het idee dat wij in de toekomst alleen DF vluchten van rond de 650 tot ruim 700 kilometer voorgeschoteld krijgen en daar moet ik in het kweekhok rekening mee houden. Niet dat daar alleen maar duiven zitten of komen te zitten die deze afstanden aankunnen maar de duiven die dit succesvol kunnen, gaan zeker 50% van de broedhokken vullen. De overige zijn ‘allround’ duiven, duiven die op de Midfond op hun best moeten zijn want naast taaiheid/afstand geschiktheid moet er ook snelheid in blijven zitten. Een DF-speler pur sang, vertelde mij eens; ’n duif is op zijn best op de afstand die hij net aan kan. Duiven die te veel afstand geschikt zijn, blijken op de wat snellere vluchten, niet van voren te spelen. In Noord-Holland hebben we een aantal geweldige DF-spelers en om een beetje mee te doen met deze hokken moet je het hok versterken met duiven van deze mannen of elders nog betere op de kop tikken maar dan nog heb je geen zekerheid of het lukt. Dromen mag en wil je dat dromen uitkomen moet je dus een goede kweekstrategie, beetje geluk, veel doorzettingsvermogen plus goede duiven hebben en met het laatste begint alles………….

 

Deze week met een paar duivenvrienden bij elkaar gezeten, kunnen we elkaar beter maken, versterken, zou toch prachtig zijn wanneer het lukt!!

 

Afgelopen donderdag de oude duiven gescheiden, 13 oude en 16 jonge duivinnen zitten klaar voor het seizoen 2020. Voordat we starten zullen er nog wel een paar sneuvelen. 8 oude doffers mogen blijven en worden aangevuld met 8 jonge doffers. De mannen hebben ruim de tijd een broedhok te bemachtigen want de koppeling staat pas begin maart in de planning. De kweekduiven zijn een dagje voor gekoppeld geweest en dat ging redelijk maar er mag bij sommige nog wel een beetje meer genegenheid bijkomen. Ik heb de motivatie bakken uit het weduwnaar hok in het kweekhok geplaatst om volgende week de duiven de mogelijkheid te bieden, zich te ontdoen en te wapenen tegen doffers die te fel zijn. Ik heb zo’n hekel aan het elkaar beschadigen en door die motivatie bakken kan de duivin zich hogerop verschansen.

 

Bij ons in de afdeling moet op bestuurlijk niveau het nodige gebeuren om weer compleet te worden, ook bij de NPO is het bestuur niet meer voltallig. Ik begrijp de afdelingen dat ze een ‘statement’ hebben gemaakt richting de NPO omdat ‘afspraken’ niet nagekomen werden en er veel onduidelijkheid is over een aantal belangrijke zaken. Prima dwing duidelijkheid en transparantie maar af. Ik heb inmiddels de agenda gezien en het is te hopen dat de afgevaardigden, die ons moeten vertegenwoordigen, al de voorstellen goed lezen, heel goed lezen…… (ik was in de veronderstelling dat bepaalde zaken al afgeschoten waren maar zie ze gewoon weer bij de voorstellen)

Het is onvermijdelijk dat we over een aantal jaren moeten herindelingen, dus goed om erover te praten maar misschien is het NU nog te vroeg maar je moet wel plannen maken. Dan het punt automatisering, ik vind het prima dat er gekeken is wat momenteel al mogelijk is, wat de voordelen daarvan zijn. Plots lijkt het dat wij vergeten zijn, hoe eind jaren ’90’ het e.c. werd ingevoerd en hoe wij tot vandaag aan toe daar nog steeds blij mee zijn. Het e.c. is inmiddels verouderd, het is oubollig, het kan zo veel beter, makkelijker en veiliger. Wij schrijven ook geen cheques meer uit, nee we ‘telebankieren’. Voor hoe lang nog? Wij geven elkaar al nu al een ‘tikkie’ en bestaan de banken nog wel over 6- 7 jaar? Je loopt ook niet met een mobiel van 10 jaar geleden in je zak, is whatsapp nog weg te denken. Wie weet hebben we over 5 jaar wel weer een ander communicatiemiddel. Het tegengas wat in de duivensport gegeven wordt, bestaat uit; het zal onze tijd wel uitdienen, weet je wat het kost en soortgelijke argumentatie. Bedenk hoe mooi en makkelijk je leven is geworden en hoe groot de informatie stroom is geworden. De trein dendert door, ook het nieuwe e.c. systeem is niet tegen te houden.

 

Op Black Friday ben ik samen met broer Peter naar de Nationale Manifestatie geweest, niet met het idee dat er ‘koopjes’ te halen waren, ook niet met zwartgallige gedachten maar omdat ik op zaterdag een duivenkeuring had staan. Vrijdag begon de beurs pas om 15.00 uur en met de kennis dat er in de late middag files staan, zijn we op tijd heen gegaan en pas in de avond huiswaarts gereden.

Toen wij vrijdagmiddag arriveerden en de hal binnen kwamen, kregen wij al snel gevoel dat de prijs van het toegangskaartje niet in verhouding stond met wat wij te zien kregen. Dus eerst maar een kopje koffie om vervolgens de ‘stands’ te bezoeken. De ruimte waar de Tentoonstelling en kampioensduiven stonden was nog afgesloten voor publiek en ging pas eind van de middag open. De eerlijkheid gebiedt mij, ondanks het lange wachten, te zeggen dat de duiven er geweldig bijstonden. Mooie ambiance, goede opstelling zodat je toch dicht genoeg bij de duiven kon komen, de lijst met gewonnen prijzen netjes boven de kooi, maar ook de punten van de keurmeester(s). Bij dit laatste wel de opmerking dat deze punten volgens het internationale label werden gegeven. Deze puntentelling loopt tot 95 punten. Velen van ons zullen denken dat deze kampioensduiven ruim 92 punten halen maar dat heeft dus enige nuance nodig. De duiven stonden er prima bij en het is toch geweldig wanneer een duif daar mag staan vanwege zijn prestaties! Hulde aan de organisatie. Toch wat bekende tegen gekomen dus we vermaakten ons wel, op het einde nog even wat ínkopen’ gedaan en huiswaarts gekeerd. Hopelijk maakt de zaterdag veel goed voor de ‘standhouders’ maar de vrijdag voegt niets toe.

Zaterdag was de huldiging van de Nationale kampioenen, zag dat een aantal NH-duivenliefhebbers top tien staan dus onze afdeling was goed vertegenwoordigd is, diepe buiging fantastisch gedaan!

 

Zaterdag een leuke keuring in het mooie Enkhuizen, de duiven stonden er goed bij, opmerkelijk veel uit geruide duiven, die goed verzorgd waren. Veel duiven van 91.5 tot 91.75 punten wat voor sportduiven prima is, voor tentoonstelling duiven van 92.5 punten moest je zaterdag in Nieuwegein wezen maar die komen zelden in de mand. Met een paar heerlijke specialiteiten uit Enkhuizen (thnx) weer richting Heemskerk waar ik eerst mijn duifjes ging verzorgen en zo vloog een week weer om…………………

zaterdag 07 december 2019
Publicatiedatum

Onze 18-732 werd 3e Nationale Asduif HaFo jrl van de KBDB. Was die daarmee inderdaad ook de 3e beste jrl. op de HaFo van gans België? Dat is nog maar de vraag. In een ander samenspel was de duif mogelijk 1e geworden. Of, dat had ook gekund, had die niet eens bij de eerste 10 gestaan.

Want, echt waar, een 1e Nationale Asduif KBDB, met alle respect voor de titularissen, hoeft daarom niet de beste van het land te zijn.

De kracht van de concurrentie is immers mede bepalend voor het presteren en dus de coëfficiënten. En de concurrentie kan verschillen van streek tot streek. Soms heel veel zelfs. Neem met name een ‘vitesse man’ die speelt tegen liefhebbers die zich toeleggen op de grote fond. Of omgekeerd natuurlijk.

De 18-732 werd 3e NATIONALE Asduif KBDB HaFo jrl. Dus de 3e beste van heel Belgie??? Hmm!!!

 LIGGING

Waar je woont bepaalt in duivensport tegen wie je speelt en hoe sterk of zwak je tegenstrevers zijn. Tenminste op vitesse en HaFo. De locatie is nog om een andere reden belangrijk; het weer op de thuisreis. Vlaanderen domineert in de Nationale Kampioenschappen grote fond in 2019. Natuurlijk hebben die mannen goede, maar het wordt aan de westkant wel een stuk makkelijker in een jaar met veel oostenwind.

 NEDERLAND

Duivensport in België en Nederland is erg verschillend. In Nederland hebben de liefhebbers eerst regionaal (club)spel en vervolgens staan de duiven gedubbeld in de kring, CC, Rayon of hoe men het noemen wil. De uitslagen van clubspel vergelijken met die van in groter verband kan erg leerzaam zijn omdat het veel zegt over de krachtsverhoudingen.

In mijn woonplaats B N heb je ook eerst regionaal spel en vervolgens staan ze ook gedubbeld. De meeste in ‘Hart van Brabant’ (HvBr). ‘De meeste’ dus, want er zijn er wiens duiven in een ander samenspel gedubbeld worden. Dat heet De Langstraat.

S is zo’n liefhebber uit B N wiens duiven gedubbeld staan in Hart van Brabant. Om beter te begrijpen wat ik bedoel wat uitslagen van S verleden jaar.

 BIZAR

-10 Juni Quievrain: De eerste duif van S vloog 1.187 mpm en won in Hart van Brabant de 6e prijs tegen 1.448 duiven. Had S in De Langstraat gespeeld, zoals dorpsgenoten, dan had die tegen 1.265 duiven de 1e prijs gewonnen. Daar maakte de winnaar 1.184 mpm.

-21 Juni opnieuw Quievrain. De eerste twee duiven van S maakten 1.346 en 1.345 mpm. In HvBr was dat goed voor de 22 en 24e prijs. In de Langstraat vloog de winnaar van 1.270 duiven 1.330 mpm. Daar zouden die duiven dus 1 en 2 gewonnen hebben. Heel wat anders dan 22 en 24.

-11 augustus Bierges. In HvBr begon S met de 6e prijs (3.046 duiven). In De Langstraat zou dat de 1e prijs zijn geweest tegen meer dan 3.000 duiven.    

-18 augustus Melun. S begon in HvBr met de 10e prijs tegen 1.211 duiven. In de Langstraat zou dat de 2e prijs zijn geweest.

-25 augustus. De snelste duif van S maakte van Quievrain 1.591 mpm wat in HvBr goed was voor de 6e prijs tegen 2.412 duiven. In de Langstraat zou die duif de 1e gewonnen hebben tegen 2.604 duiven.

-8 September Morlincourt. Het wordt eentonig, maar hetzelfde verhaal.

COMMERCIEEL

Zo kan het dus gebeuren dat een dorpsgenoot die na S klokt de 1e prijs wint, terwijl de duif van S, vroeger geklokt dus, niet bij de eerste 10 wint in zijn samenspel. Zulke toestanden, en die komen elders natuurlijk ook voor, kunnen enorme consequenties hebben voor wat betreft coëfficiënten voor Nationale Asduiven, om over het commerciële aspect maar te zwijgen.

Winnaars hebben immers een (veel) grotere waarde dan niet winnaars. De snelheid van een 1e prijswinnaar in een aangrenzend samenspel is vaak niet goed genoeg voor een ‘kopduif’ in pakweg het Diamantverbond of in Gouda.

Heel vroeger waren er in Tilburg een vijftiental clubs (nu nog een?). Een van die 15 clubs sprong er uit, was veel sterker dan de rest. In die andere clubs had je soms winnaars die in die sterke club niet bij de eerste 20 gezeten zouden hebben.

 TOM IWENS

We noemden het Diamantverbond. Of in die regio ook de betere duiven zitten? Hmm. Weet niet. Je kan wel stellen dat daar vaak het best gespeeld wordt. Door de ligging, zoals sommigen beweren? Ik sluit niet uit dat dat een factor van betekenis is.

Op een boogscheut van Berlaar is het gekende inkorfcentrum Bevel. Bizar soms hoe groot de verschillen zijn tussen ‘Bevel’ en de rest van de natie. Tom Iwens, met vader verdienstelijk op de fond, heeft in 2018 de Nationals jonge duiven eens ontleed: Bevel tegen de rest van de natie. De uitkomst was onthutsend!    

 ONTHUTSEND

De eerste National betrof Bourges. Die vlucht kent vaak een vreemd verloop en zo ook verleden jaar. Bevel presteerde matig. Omdat het een vreemde vlucht was? Ja, zeiden ze daar in de streek.

- Twee weken later Chateauroux. In Bevel werden 772 jongen ingemand. 10 Ervan wonnen bij de eerste 15 nationaal (17.281 duiven). De 135e prijs in Bevel won nationaal de 456e prijs. (Nog 1 op 40 !). En dat machtsvertoon zou blijven duren.

- Weer twee weken later Nationaal Argenton. In Bevel vlogen 766 jongen. De 10e prijswinnaar daar won Nationaal de 20e tegen 16.496 duiven! Met ‘duivenweer’.

- De volgende National (half september) was uit Chateauroux. Nu vlogen in Bevel 703 duiven. Bij de eerste 7 prijswinnaars Nationaal (12.855 jongen) stonden vijf verschillende liefhebbers van Fondclub Bevel. De 40e prijs daar betekende Nationaal de 84e prijs. Twee van de vier nationals werden gewonnen door liefhebbers van Fondclub Bevel.    

 BETEKENIS

Nu begrijpt men waarom een goede uitslag of een 1e prijs me niet alles zegt. Ik wil weten waar en tegen wie die gewonnen is. Zo zijn de verschillen tussen Nederland en België op grote fondvluchten als Barcelona gewoon gênant, bijna elk jaar weer opnieuw en steeds weer in het voordeel van de Nederlanders. En ik denk dat hier, op de grote fond dus, kwaliteit meer doorslaggevend is dan de ligging. Of je moet die Antwerpenaar geloven die na de zoveelste overrompeling van de Nederlanders op Barcelona zei dat de duiven over Duitsland getrokken waren.  

 VERCAMMEN

Het doet denken aan wat Jos Vercammen ooit zei. ‘Als je kleine fond speelt voldoende lang doorklokken hoor, duiven die in Sint Job geen prijs winnen doen dat nationaal meestal nog wel.’ Klopte inderdaad. En Fondclub Bevel lijkt dus nog een stuk sterker. ‘Lijkt’ dus. Want betere ligging, betere duiven of betere melkers? Wie zal het zeggen.

 EN NOG DIT

Bij de Nationale kampioenschappen kleine HaFo dit jaar bezetten de Walen de 7 eerste plaatsen. Zouden ze dat ook geflikt hebben als die duiven op hokken in bijvoorbeeld Bevel gezeten hadden? Als je ziet waar sommigen van die Walen hun betere duiven haalden lijkt dat niet waarschijnlijk.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

27 november 19
Fake news Fact checkers van de Washington Post en de New York Times hebben vastgesteld dat Donald Trump in de eerste duizend dagen van zijn Presidentschap bijna 13.000 keer een leugen heeft verteld. Deze...

Columnist in Spotlight

21 juli 19
Raak!   Ik liet het al vaker blijken in mijn...
25 juni 19
De Oranje Leeuwinnen winnen hun groep en gaan...
11 juni 19
26 april 19
  Het werd deze week wel weer eens tijd om over de...
19 april 19
  Weer zo'n titel waarvan je denkt: wat bedoelt-ie...
07 april 19
Mooi was het zaterdagmiddag. Ik was bij de...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new msmduivensport185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

04 december 19
Zo kan je dus ook vertellen GPS 2021 en de trein van de het NPO Bestuur, “We zijn...
28 november 19
Gisteravond was de feestavond van het samenspel tussen PV de Snelpost Ermelo en PV de...
26 november 19
Wie heeft niet eens de wens om een tijdje op een onbewoond eiland te zitten? Ver van...
26 november 19
Stand van zaken GPS2021 Automatisering Zoals in de kop vermeld gaat het in dit verhaal...
Roger Engelen 1
25 november 19
Roger  Engelen uit het Kempense Dessel heeft er weer een fantastisch seizoen...
24 november 19
Negatief geladen ijzerdeeltjes kunnen niet aansluiten bij de eveneens negatief geladen...
17 november 19
Bij deze de 20 prijswinnaars van de derde vlucht van de 2019 editie.  Zij verdelen...
16 november 19
Frans Keybets Landgraaf Agen oud 2019. Op een mooie nazomeravond heb ik afgesproken met...
14 november 19
Bij deze de 2e serie van 26 prijswinnaars van de tweede vlucht van de 2019 editie.  De...
10 november 19
Beste liefhebbers, Ook dit jaar zullen wij een jonge duivenbonnen verkoop houden . Wij...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40