Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 20 augustus 2021 | week 33

Voorwoord

Eerlijk spel
Pagina’s zijn er al over geschreven en dat zal ook nog wel even doorgaan. Er zitten ontzettend veel aspecten aan dit item. Ik hoop, maar spreek ook het vertrouwen uit, dat wij daar samen met de Ledenraad de komende winter stappen in kunnen zetten, op weg naar “eerlijker” spel. Wij zijn er met elkaar goed in om overal wel iets tegen in te brengen, ook prima, maar dan moeten er wel stappen gezet worden en besluiten worden genomen. Inmiddels heeft iedereen een elektronisch constateer systeem en worden wedvluchten, behalve de Marathon, bijna altijd op enkele seconden verschil beslist. Dus als elke seconde telt is het uitermate belangrijk dat alle duiven exact op hetzelfde moment los gaan. Dus waar dat nu nog niet zover is, moet een systeem worden aangebracht waardoor gelijktijdig lossen mogelijk gaat worden. Helaas is dat nog lang niet in alle afdelingen gerealiseerd. Dat is een pijnlijke constatering. Ik kan natuurlijk de financiële situatie van alle afdelingen niet overzien, maar ben ervan overtuigd dat er voldoende mogelijkheden zijn om dit te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan onderhandse leningen van verenigingen als er bij de Afdeling onvoldoende financiële mogelijkheden zijn. Dan wordt het geld goed gebruikt en met een kleine vergoeding levert het in ieder geval meer op dan bij de bank. Ik doe een beroep op elke afdeling, waar het nog niet gerealiseerd is, om tijdens de komende winterperiode het automatisch lossen van de duiven in orde te maken. Dan hebben wij in elk geval bij de start van 2022 eenzelfde uitgangspositie bij het eerste startschot. Laten wij er zelf voor zorgen dat het geen valse start gaat worden. Een echte valse start zal het nooit worden, want onze duiven willen niet teruggefloten worden.
 
Grand Prix Nieuwe Oogst
Voor het volgende weekend staat de eerste Grand Prix voor de Jonge duiven van dit jaar op het programma. Het is de Grand Prix Nieuwe Oogst met de toepasselijke naam “De Talenten Klassieker”. Lang heeft het er naar uit gezien dat het moeilijk zou gaan worden om nog op een redelijke afstand te komen voor de Jonge duiven. Natuurlijk moeten wij nog afwachten hoe het komende weekend gaat verlopen, maar alle Afdelingen staan al op afstanden van 300 tot begin van de 400 kilometer. Voor iedereen die nog niet aan een Grand Prix heeft meegedaan: de duiven moeten gezet worden op niveau 9, hier zijn geen kosten aan verbonden. Weet u niet hoe dit moet, vraag het dan aan degene die achter de computer zit bij het inkorven. Wilt u daarnaast ook meespelen voor de luxe hoofdprijzen, waarbij u kunt denken aan: laptop, Ipad, E-reader etc. dan kunt u het aantal duiven dat u daarvoor wilt zetten, aangeven op dat niveau 9 onder kolom 19. De inleg bedraagt € 1,- per duif. De prijzen gaan af per liefhebber op de volgende plaatsen: 1, 5, 10, 50, 100, 250 en 500. Speel mee en laten wij er samen een succes van maken. Wie kan straks zeggen ik was de winnaar van de eerste Grand Prix van de Jonge duiven? Succes!!

Polls over Marathon
In deze editie van de nieuwsbrief drie stellingen voor de Marathonspelers onder ons, om inzicht te krijgen hoe over Marathonvluchten gedacht wordt. Het zou fijn zijn wanneer alleen de belanghebbende Marathonspelers reageren op deze stellingen van deze week.
 
Allen een fijn weekend toegewenst en succes met uw duiven.
 

Ben Geerink
Voorzitter NPO

 
 

Inhoudsopgave
 

 

Resultaat Poll van afgelopen week 


Op 13 augustus hebben we wederom uw mening gevraagd met het oog op het vliegseizoen 2022. De resultaten ziet u hieronder in twee grafieken.





Conclusie
Fijn om te merken dat meer dan 1.000 liefhebbers hun mening hebben gegeven. Deze week een respons van 1.060 liefhebbers. De stellingen geven dit keer een duidelijk beeld wat de voorkeur is met betrekking tot het aantal vluchten per speltype. 
 
 

Poll week 33

 

Stelling 1: NPO marathonvluchten worden vervlogen met middaglossing.

Stelling 2: De NPO moet een marathonprogramma aanbieden met ochtend- én middaglossingen. 

Stelling 3: De NPO en ZLU moeten samen een marathonprogramma aanbieden en vluchten combineren.


Via onderstaande button 'Geef uw mening' of QR-code kunt u antwoord geven op de vragen van deze week. Graag alleen reageren op de poll van deze week wanneer u Marathonspeler bent. 

Hoe werkt het?
  • klik op de groene button onder dit artikel of op onderstaande QR-code:

     
  • beantwoord de stellingen door het antwoord van uw keuze aan te vinken (u kunt maximaal 1 vakje aankruisen per stelling)
  • klik op 'Verzenden'
Het resultaat
Het resultaat van deze poll kunt u in Op (de) Hoogte van 27 augustus aanstaande terugvinden.
 
Geef uw mening
 

MIJMERINGEN

Besluitvorming in de duivensport 


Het NPO Bestuur hoopt dat we dit winterseizoen elkaar weer fysiek kunnen ontmoeten op vergaderingen en prijsuitreikingen. We hebben het noodgedwongen een tijdlang moeten doen met digitale vergaderingen en prijsuitreikingen waren helemaal niet mogelijk. Bestuurders en liefhebbers hebben dat ervaren als een gemis. Echter het is niet allemaal kommer en kwel, want inmiddels hebben veel bestuurders en functionarissen, door de nood gedwongen, ervaring met digitaal overleg en vergaderen. We hebben geleerd dat digitaal vergaderen ook kan en dat het vaak voldoet en bovendien efficiënt is. Maar het NPO Bestuur zet in op om elkaar tijdens dit winterseizoen weer in persoon te zien tijdens de geplande vergaderingen en prijsuitreikingen.

Met het naderende vergaderseizoen wordt het tijd om de vergaderingen voor te bereiden. Het NPO Bestuur heeft openheid en transparantie hoog in het vaandel staan. Ook proberen we bestuurders, kiesmannen en liefhebbers zoveel mogelijk te betrekken bij de besluitvorming. Hoe doet het NPO Bestuur dat?

Tijdige publicatie
Allereerst zorgen we voor tijdige publicatie van de onderwerpen, zoals we dat op dit moment doen bij het publiceren van het concept vliegprogramma. Vervolgens betrekken we de Afdelingsbestuurders en kiesmannen in de discussie door overleg en uitleg. De volgende stap is het betrekken van de liefhebbers via de wekelijkse poll in Op de Hoogte. Door feedback op een aantal vragen en stellingen kunnen liefhebbers hun mening kenbaar maken. Eenieder wordt gehoord en kan bijdragen aan de discussie. Dus maak gebruik van deze mogelijkheden en vul in die poll!

Dialoog opzoeken
Het NPO Bestuur zoekt de dialoog, elke mening telt en we staan altijd open voor goede of betere ideeën. Negatieve uitingen zonder constructieve suggesties op social media worden genegeerd. Dus die moeite kan men zich besparen.

Even terug naar het vliegprogramma. Na het overleg met de Afdelingen gaan we de komende weken via de wekelijkse poll in Op de Hoogte informatie en meningen ophalen over de verschillende spelsoorten bij de liefhebbers. Vervolgens stelt het NPO Bestuur het definitieve concept van het vliegprogramma vast. Dan kunnen liefhebbers, verenigingen en afdelingen hun standpunt bepalen en alsnog via amendementen wijzigingen voorstellen. Het laatste woord is dan aan de Ledenraad op 27 november en dan wordt het Nationale vliegprogramma 2022 vastgesteld.

Zorgvuldig en transparant
Samenvattend: het vaststellen van het Nationaal vliegprogramma is een zorgvuldig en transparant proces. Betekent dit dan ook dat straks iedereen blij is met de uitkomst? Zeer waarschijnlijk niet. Er zijn nu eenmaal diverse wensen en meningen en het met elkaar vaststellen van een vliegprogramma is een kwestie van wikken en wegen, afwegen van belangen en nemen en geven. Dat is hoe het werkt in onze maatschappij en de duivensport is daar geen uitzondering op. Het accepteren van een resultaat na een zorgvuldig proces is ook hoe het werkt. 

De duivensport staat aan de vooravond van een aantal belangrijke beslissingen. Zo zullen we met elkaar iets moeten vinden van Eerlijk spel en een nieuwe Sector- en spelindeling. Zaken die het plezier in de duivensport direct raken en dus alle aandacht verdienen. Voordat het NPO Bestuur haar voorstellen formuleert, zullen we een extra overleg inplannen met de Ledenraad. We gaan dit najaar in een informele setting met de Ledenraad deze onderwerpen verder uitwerken. De liefhebbers zullen we betrekken via de polls in Op de Hoogte. Dat alles moet dan resulteren in concrete voorstellen voor Eerlijk spel en een nieuwe Sector-indeling voor de Ledenraad van komend voorjaar.

Draagvlak
Het is de taak van het NPO Bestuur om voorstellen en beleid te formuleren. Bij het uitvoeren van haar taak gaat het NPO Bestuur uit van openheid en transparantie. Het einddoel is besluiten te nemen die zorgvuldig tot stand komen en kunnen rekenen op breed draagvlak. Het toekomstbestendig maken van de duivensport, welzijn van onze duiven en spelplezier staan bij dat alles centraal. Het NPO Bestuur opereert in deze onafhankelijk en ieder lid is ons even lief.

Terug naar inhoudsopgave

 


WEDSTRIJDEN

Het weer voor komend weekend


Weersituatie zaterdag 21 augustus

Het belooft een mooie zomerse dag te worden maar eerst hebben we nog met veel sluierbewolking (basis rond 3-4km) en met name over België en het zuiden van Nederland met mistbanken (zicht minder dan 1500m) en lage bewolking 60-150m te maken. Dit zal in de loop van de vroege ochtend wel gaan oplopen, maar het is verstandig met lossen te wachten totdat verbeteringen ook daadwerkelijk doorzetten. De verwachting is dat lossingen vanaf ca 9 uur goed mogelijk zijn. Er waait een zwakke tot matige oost en later meer zuidoostelijke wind waarmee warme lucht wordt aangevoerd. In de ochtend temperatuen van 16 naar 22 rond het middaguur, in de middag verder naar 25-26 C oplopend.
 

Weersituatie zondag 22 augustus

Het lagedrukgebied trekt vanaf de Engelse Oostkust richting Nederland. Bijbehorende bewolkings- en neerslagzones zullen over de vlieglijn liggen en de vluchten gaan belemmeren. De temperaturen liggen in de ochtend rond 15 C en lopen op naar rond 19 C. In de nacht is op uitgebreide schaal nevel/mist en/of lage bewolking ontstaan waarbij de wokenbasis rond 120-300m ligt met name over Belgie en het zuiden van Nederland. Het noorden van Nederland heeft in de vroege ochtend al met buiige regen te maken waarbij een klap onweer mogelijk is. Een volgende neerslagzone, in de vroege ochtend (west-oost georienteerd) ligt in het noorden van Frankrijk en trekt geleidelijk aan noordwaarts en zorgt vanaf ca 11-12 uur voor intensieve neerslag in het zuiden van het land. Vwb de lossingen kan/zal dit problematisch kunnen worden, daar de aanwezige lage bewolking geen vroege lossing toelaten (meer info hieromtrent volgt later).

Bron: https://vluchtbegeleidingduiven.nl/ 

Terug naar inhoudsopgave

 

WEDSTRIJDEN

Grand Prix Nieuwe Oogst 28 augustus 2021 
 



Het Spoor der Kampioenen blikt vooruit op de Grand Prix Nieuwe Oogst van 28 augustus aanstaande. Via onderstaande button delen wij de publicatie ook graag met de lezers van ODH.
Vooruitblik Grand Prix Nieuwe Oogst | Spoor der Kampioenen
 

NPO BESTUUR

Concept Nationaal Vliegprogramma 2022


Het opstellen van een Nationaal vliegprogramma is enerzijds een kwestie van duidelijke keuzes maken, anderzijds ook een kwestie van passen en meten. Er zijn immers maar een beperkt aantal weekenden waar alles ingepast dient te worden. Ondanks dat we al vele jaren vliegprogramma’s opstellen worden we door ervaring ieder jaar ook weer wat wijzer. Zo hebben we in het eerste coronajaar 2020 ervaren dat wat later beginnen en wat langer doorspelen prima kan. En dit jaar leren we dat flexibiliteit belangrijk is bij aanhoudende lastige weersomstandigheden.

Kwesties uit het verleden zoals de roep om het aantal vluchten te beperken en de jonge duiven een goed opleidingsprogramma te bieden zijn uiteraard nog steeds actueel. En de diverse disciplines binnen de sport willen een attractief vliegprogramma voor hun favoriete spel. Al deze wensen en eisen vinden hun weg naar een concept vliegprogramma. Deze notitie geeft een toelichting op de gemaakte keuzes.

Drie weken later beginnen
Het weer in april kan zeer grillig zijn. Dit jaar is bijvoorbeeld de tweede vlucht afgelast. En eenieder zal zich vast vluchten in april herinneren met verre van optimale omstandigheden zoals kou en soms zelfs winterse omstandigheden. Door 3 weken later te beginnen ontlopen we dit grillige weer grotendeels. Er zijn meer voordelen aan wat later beginnen. Veel liefhebbers houden noodgedwongen vanwege roofvogels in de winterperiode hun duiven vast. Het is dan vaak een race tegen de klok om de duiven tijdig gereed en voldoende getraind te krijgen voor het nieuwe seizoen. We kunnen ervan uitgaan dat overlast door roofvogels niet zal verminderen in de toekomst, integendeel. De binnenkort te publiceren notitie over roofvogels overlast gaat daar verder op in. Een paar weken extra om de duiven gereed en voldoende getraind te krijgen maken dan een groot verschil. Een ander voordeel is dat de werkende liefhebber meer tijd krijgt om zijn of haar duiven goed in conditie te krijgen. Nu is dat door de korte dagen in februari en maart een lastige opgave. We doen al vaak een beroep op het aanpassingsvermogen van de werkende liefhebber bij het verplaatsen van vluchten naar bijvoorbeeld vrijdag. Deze handreiking van later beginnen naar de werkende liefhebber is in ieders belang want we hebben iedereen hard nodig. Tot slot is het ook goed op te merken dat we niets inleveren. We verschuiven enkel het programma en in 2020 hebben we ervaren dat dit prima kan.

Het Vitesse en Midfond spel
De grootste groep van de liefhebbers speelt het Vitesse en Midfond spel. De wens van deze liefhebbers is om elke week aansluitend te kunnen spelen. Dus elke week een Vitesse of Midfond vlucht. Het concept vliegprogramma biedt de V/MF speler elke week een vlucht met aansluitend de start van het jonge duivenprogramma. De eerste twee Midfond vluchten gaan uit van 1 nacht mand. Dat is het meest flexibel vroeg in het seizoen en het geeft Marathon spelers de mogelijkheid hun duiven af te richten met 1 nacht mand. Het concept vliegprogramma is een mooi programma voor de V/MF speler. Waar nog wel winst te behalen is bij de keuzes van de lossingstations. Laten we zo weinig mogelijk verschillende lossingstations inplannen. Het maakt het voorkomen van kruislossingen en beïnvloeding van concoursen zoveel makkelijker. Een ander punt waar nog winst te behalen is de invulling van de Grand Prix concoursen. Deze vluchten worden in afdelingsverband gespeeld. Maar laten we wel zoveel mogelijk in Sector verband of met meerdere afdelingen tegelijk lossen. We kunnen uit het verloop van deze gezamenlijke lossingen belangrijke informatie halen voor de toekomst. Regeren is immers ook vooruitzien.

Het Dagfond spel
Het concept vliegprogramma biedt de Dagfond spelers 6 vluchten waarvan 2 Nationaal, 2 Sector en 2 Afdeling. Een uitdagend programma waarin de Dagfond spelers volop aan hun trekken komen. De deelname zal gaandeweg het Dagfond programma teruglopen. Door de laatste 2 vluchten in Sector verband te vervliegen kan het vervoer efficiënt worden ingericht. Over de zin of onzin van Nationale en Sector vluchten op de Dagfond lopen de meningen uiteen. We weten dat de invloed van afstand, wind en andere meteorologische omstandigheden een invloed kunnen hebben op het verloop van concoursen. Het is ook duidelijk dat hoe groter het spelgebied, hoe meer deze invloeden zich kunnen laten gelden. Bij de dagfond vluchten wordt altijd in afdelingsverband gespeeld, hoewel voor de NPO kampioenschappen een tweedeling is toegestaan. Een uitbreiding naar Sector en/of Nationaal spel vergroot het spelgebied en daarmee de invloed van bovengenoemde factoren. Is dat een reden om er daarom dan maar vanaf te zien? Zeker niet omdat we om te beginnen niks inleveren; we spelen allemaal nog steeds in eigen afdeling, fondclub, regio etc. En het is gratis voor de liefhebber bovendien. Voegt spelen in de Sector en Nationaal verband op de Dagfond dan wat toe? Zeker wel. Uit ervaring weten we dat per vlucht het verloop kan variëren. We hebben in het verleden Nationale winnaars van Chateauroux gehad in Friesland en Limburg. En in Sector verband weten we ook uit ervaring dat de (kop)prijzen regelmatig goed verdeeld zijn over de Sector. Onze Belgische collega’s kennen veel meer Nationale vluchten en hebben dezelfde ervaring. Iedereen heeft dus kans. Dus waarom zouden we de duivensport het Sector en Nationale spel op de Dagfond willen onthouden? Het geeft de duivensport een positieve uitstraling en voegt spelplezier toe voor de liefhebbers.

Marathon spel
Het NPO Marathon spel met middaglossingen is opgezet rondom de klassiekers St. Vincent en Bergerac. De marathon vluchten zijn zo gekozen dat een duif om de drie weken gespeeld kan worden. Dax kent al jaren een matige deelname en is vervangen door een Sector vlucht. De Marathon speler kan gebruik maken van een ruim opleer programma binnen de eigen vereniging door de programmering van de rest van het vliegprogramma. Naast de NPO marathon vluchten zijn er ook 6 ZLU vluchten. De marathon liefhebber kan deelnemen aan maar liefst 11 marathon vluchten. De vraag is of dit houdbaar is en of het marathon spel niet te veel versnipperd is. De vraag stellen is hem beantwoorden. Om dit aan te pakken zullen we moeten denken in oplossingen en stappen moeten zetten. De eerste stap die het NPO bestuur voorstelt is een gezamenlijke NPO-ZLU vlucht vanuit Agen/Bordeaux met ochtendlossing in week 26 en een gezamenlijke NPO-ZLU vlucht uit Bergerac met middaglossing in week 30. Dat reduceert het aantal marathon vluchten van 11 naar 9. Nog veel maar we zullen ergens moeten beginnen. Waar een wil is, is een weg.

Jonge duiven spel
Het concept vliegprogramma voor de jonge duiven begint wat later rond 1 augustus. Dit komt door het later beginnen van het programma voor de oude duiven. Iets later beginnen geeft de jonge duiven ook meer tijd om kinderziekten te overwinnen. Door 1 week langer door te gaan in september is er een aantrekkelijk programma voor de jonge duiven spelers met daarin ook 2 Grand Prix vluchten. De maanden mei, juni en juli kunnen worden benut voor een opleer programma voor de jonge duiven. Om te komen tot een effectief opleer programma moet het denken om. Opleren als het kan, niet als het moet. Dus niet zoals voorheen 2 opleer vluchten voor aanvang van het jonge duiven programma maar een flexibel opleer programma in de maanden juni en juli. Het uitgangspunt daarbij is voorzichtigheid en opleren als het kan. De afdelingen kunnen daar vast een praktische oplossing voor bieden door bijvoorbeeld een aantal ophaalpunten in de afdeling aan te wijzen. Communicatie over het al of niet doorgaan van deze opleer vluchten moet geen probleem zijn met alle huidige communicatie middelen. Welke afdeling heeft hiervoor de beste ideeën?

Kampioenschappen
Voor nu zijn de NPO kampioenschappen niet ingrijpend gewijzigd. De komende discussie over eerlijk spel kan uiteraard wel grote impact hebben op de NPO kampioenschappen. Wel wordt voorgesteld om de kwalificatie voor de Olympiade 2024 te koppelen aan de NPO kampioenschappen. De Olympiade regels bieden veel meer vrijheid wat betreft kwalificatie. Zo worden er Nederlandse Midfond duiven naar de Olympiade gestuurd met prijzen die behaald zijn op de Eendaagse Fond. Of snelheidsduiven met (overwegend) Natour prijzen. Dat introduceert ongelijkheid afhankelijk van ligging en of aangeboden programma. Een simpeler en eerlijker manier van kwalificeren is als voorbeeld om voor de categorie Midfond de beste NPO Midfond duiven naar de Olympiade af te vaardigen etc. De FCI is akkoord met deze wijze van kwalificatie zolang de duiven voldoen aan de Olympiade eisen.

Werkbelasting vrijwilligers
Uitgangspunt bij het vliegprogramma is zoveel mogelijk inkorven in eigen verenging. Het concept vliegprogramma is zo opgezet dat voor het overgrote merendeel van de verenigingen er sprake is van 1 vlucht per weekend. Als een vereniging de NIC status heeft zal de belasting toenemen. We kennen verschillende NIC’s. Er zijn NIC’s die enkel de Nationale en Sector Dagfond vluchten inkorven. Andere NIC voegen het NPO Marathon programma toe en of het ZLU programma. De afdeling heeft de taak om NIC´s voor te stellen voor de verschillende disciplines. Dit alles uiteraard in samenspraak met en afhankelijk van de bereidheid van verenigingen de diverse taken op zich te nemen.
Uitgangspunten landelijk vliegprogramma en kampioenschappen
Resultaten polls vliegprogramma
 


WEDSTRIJDEN

Dizy le Gros: jonge duiven 


Dizy Le Gros leek een hele snelle vlucht te worden. Toch valt de snelheid van ruim 1500 meter nog mee. Uiteraard werd ook in Beltrum de site van Compuclub Live geraadpleegd en zoals waarschijnlijk de hele afdeling dat doet, wordt de snelheid van de duiven van Peter Jansen omgerekend naar de eigen tijden. Zo ook in Beltrum, er was nog even wat tijd om nog wat gras te maaien dacht Marco. Echter Fons was wat onrustiger. Al om 12.04 schieten er 2 duiven naar beneden die exact uit de goede richting komen. Ze verliezen geen tijd met binnenlopen! Het zijn 2 duivinnen die op de deur gespeeld worden. Het zijn nichtjes van elkaar. Ze stammen uit de lijnen van Leideman, Schaerlaekens en Van loon (Eijerkamp). Het was vervolgens afwachten of er in Noord duiven sneller zouden zijn. Dit bleek niet het geval te zijn. Marco en Fons zijn sinds vorig jaar een combinatie aangegaan om de werkzaamheden wat te verdelen. Gezien de dubbele overwinning in de DAT werpt het zijn vruchten af.


De hoofdprijzen waren wederom goed verdeeld over de afdeling:
HP1 LED TV of Tablet Falckenborg-Nijhof, Beltrum 
HP2 Bon duivenvoer t.w.v. € 250 G.J. Ophuis, Hengelo
HP3 Levensmiddelenbon t.w.v. € 135 Comb. Visscher, Glanerbrug 
HP4 Dinerbon t.w.v. € 125 Comb. Elferink & Zn, Almelo
HP5 Vleesmand t.w.v. € 115 Team Nijboer, Geesteren (ov) 
HP6 Half varken t.w.v. € 90 Comb. A. Mulder & Zn, Markvelde
HP7 Vleesmand t.w.v. € 70 Jan Duijn, Enschede 
HP8 Bon duivenvoer t.w.v. € 50 V. Bonnes, De Lutte
 
Spelregels DAT
  • U neemt deel door op niveau 8 het aantal gezette duiven in te vullen.
  • Het aantal gezette duiven is minimaal gelijk aan het aantal gezette duiven in de CC (niveau 2).
  • Uw concoursleider in de vereniging kan U eventueel helpen om deel te nemen aan de DAT concoursen.
  • Per liefhebber kan maar 1 hoofdprijs en of extra prijs worden gewonnen.
  • De hoofdprijzen zijn niet gegarandeerd en gaan per vlucht af naar rato van de totale inleg.
  • Als de hoofdprijzen overtekend zijn worden extra prijzen uitgekeerd.
  • Er wordt altijd gespeeld in afdelingsverband.
  • DAT vervliegt op Dagfond en Jong 10 onaangewezen (1:10 verfijnd), 10 aangewezen (2 beste van bovenste 3 aangewezen) en 5 duifkampioenschappen.
  • Alle vluchten tellen, we kennen geen aftrekvluchten..
Uitslag DAT-vlucht Dizy les Gros
 

De meerwaarde van tentoonstellingen voor de duivensport


Door Theo te Pas, secretaris Groep van Keurmeesters

Fotografie Falco EbbenNu het vliegseizoen langzamerhand op zijn einde loopt, zullen velen de balans opmaken van het afgelopen seizoen en misschien ook al het vizier gericht hebben naar 2022. Hoe ze het allemaal anders gaan doen of niet wanneer die juist zeer succesvol was. Het was voor velen een seizoen van horten en stoten. Mede door corona, het grillig weerbeeld en de talrijke verliezen, met name van de jonge duiven.

Stille seizoen: 'lekker melken'
Maar voor we toe zijn aan het nieuw seizoen gaan we ons langzaam opmaken voor het ´stille´ seizoen. Met name vergaderingen, seizoensafsluitingen, feestavonden met het huldigen van de kampioenen en de eventuele bonnenverkopingen. Nu is dit best wel een lange periode, september tot april. Daarom werden en worden er altijd door de verenigingen tentoonstellingen georganiseerd. Altijd een gezellig onderonsje. Heerlijk met elkaar het afgelopen seizoen de revue laten passeren onder het genot van een hapje en een drankje. En uiteraard het laten zien hoe mooi de uitgeruide duiven zijn geworden. De trotse winnaars, waarvan sommigen ook nog vaak een combinatie van ‘mooi en goed’ zijn. Het onder de loep nemen van de keurmeester die dit niet gezien heeft of dat juist wel. “Kortom lekker melken”.

Helaas is dit bijna utopie. Vele verenigingen zijn gestopt met het organiseren van een tentoonstelling. Te tijdrovend, corona, te weinig belangstelling of financieel niet aantrekkelijk. Wij als Groep van Keurmeesters en vele duivenliefhebbers vinden dit jammer. We hebben al een rottijd door de maatregelen die ons opgelegd werden betreffende corona, achter de rug en zijn daarom bang dat dit onderdeel van onze geliefde sport op den duur het loodje gaat leggen. Dat mag toch niet gebeuren!

Keurmeesters popelen
Daarom deze brandbrief. Laten we de tentoonstellingen niet afschrijven maar een nieuw leven inblazen. U zult zien hoe leuk en gezellig het kan zijn. En laten we derhalve geen afbreuk doen aan ons culturele erfgoed. In ieder geval staan onze keurmeesters, de 75 die onze organisatie rijk is, te popelen om te zijner tijd aan het werk te gaan. Wij wensen u allen veel succes en wijsheid..
 

LADIES LEAGUE 

Ladies League Samenspel Zuid-Hollandse Eilanden: Niergnies

Door Sonja Hagens
Niergnies, de eerste jonge duivenvlucht van het seizoen 2021, maar ook de eerste vlucht die meetelt voor de TOPPERSHOEDJE GRAND PRIX. Want RCN Toppershoedje was niet alleen de hoofdsponsor van de GRAND PRIX met de oude duiven, maar nu ook met de jonge duiven! 

Terug naar vrijdag 13 augustus, want toen werden er maar liefst 186 duiven ingekorfd door 25 dames van Goeree-Overflakkee en Voorne Putten. We zijn flink gegroeid sinds de zomer van 2019, want we hebben intussen al 29 deelneemsters die meedoen aan deze competitie.
 
Zaterdag 14 augustus om 08.30 u. werden de duiven gelost in het Noord-Franse Niergnies. Met een zuidwesten wind arriveerde de eerste duif om 10.37.46 u. bij de combinatie Lia & Silvana Grinwis in Ouddorp, die overigens een goed seizoen hebben, net als hun man/vader Huib. Een afstand van bijna 191 km. en dan ook nog eens met 8 van de 12 ingezette duiven op de uitslag terecht komen, klasse dames!
 
Succes voor Lia en Silvana Grinwis
De ‘616’ is een doffertje dat op weduwschap wordt gespeeld. De jonge- en oude duiven trainen tegelijk, en ze krijgen ook hetzelfde voer. Daarbij krijgen ze als extra’s ook de Toppigeons PE korrel. De vader van de “616” is “Blauwe Henk” (wijlen Henk Kleijn) en de moeder komt van de Zeeuw Arie Bustraan en in de afstamming zien we bekende namen van Jan Hooymans x Koen Minderhoud. Dit doffertje van Lia en Silvana behaalde niet alleen de eerste prijs in de Ladies League SZHE, maar ook de 8e prijs van het hele Samenspel van 2.435 duiven.
 
De tweede prijs is eveneens voor Lia en Silvana en de derde prijs voor Annemiek Tiggelman uit Middelharnis.

Prijs 1 Lia en Silvana Grinwis - Ouddorp Bon Zwartbol Foods Middelharnis € 20
Prijs 12 Marlien van den Bos - Middelharnis Bon DA Hisschemöller € 20
Prijs 27 Corrie Kievit-Klepper - Ouddorp High tea bon € 20
Prijs 39 Joke van Nimwegen - Sommelsdijk Bon Bakkerijk Koese € 20
Prijs 47 Corrie Horseling - Sommelsdijk Bon Bol.com € 20

Alle prijswinnaars, van harte gefeliciteerd.

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR

Sport stimuleren én het goede doel steunen met de NPO Pluim

Goede ideeën zijn waardevol en maken onze sport leuker en aantrekkelijker. Van klein tot groot, we horen jullie ideeën graag via de digitale NPO Ideeënbox. Alle ideeën en initiatieven die duivensport mooier maken op gebied van wedstrijden, dierenwelzijn, samenwerking, ontwikkelingen, bijeenkomsten, contacten zijn welkom. 

De NPO Pluim is bedoeld voor iedereen die de duivensport een warm hart toe draagt. Het gaat om ideeën die bijdragen aan de sport en de sport verbeteren of aantrekkelijker maken. Ideeën kunnen worden ingestuurd naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Alle inzendingen worden bekeken en beoordeeld door het NPO Bestuur. De drie meest aansprekende ideeën worden vermeld in Op (de) Hoogte en op de website én het winnende idee van de maand wordt opgepakt om verder uit te werken / te realiseren. 

Terug naar inhoudsopgave

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vragen


Wekelijks komen er vele vragen binnen bij de medewerkers op het NPO Bureau. We delen een aantal veelgestelde vragen via ODH, want wellicht leven deze vragen bij meer van de lezers/liefhebbers. Ook op de website is een speciale pagina met veelgestelde vragen en uiteraard een antwoord op de vraag. Via de button onder dit bericht komt u direct op de webpagina.
 

Terug naar inhoudsopgave

Antwoord op veelgestelde vragen
 

WEDSTRIJDEN

Kalender NPO Grand Prix 

 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 


Terug naar inhoudsopgave

Wie lost waar
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 18 augustus 2021

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Hierbij willen we iedereen de kans geven zijn/haar bericht onder de aandacht te brengen. 

Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. We streven hierbij naar diversiteit om zoveel mogelijk verenigingen/afdelingen het podium te kunnen geven. 
 

 

AGENDA

Activiteiten in het land 

In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 
  • Najaars duivenmarkt PV Onze Sport, Ten Vaarwerkstraat 53 te Haaksbergen op 19 september 2021. Meer informatie over de Najaars duivenmarkt leest u hier.
 
Geplande activiteiten en vergaderingen
 

Data om niet te vergeten


September

11 september 2021 - einde vliegseizoen
 

November

13 en 20  november 2021 - huldiging kampioenen 2020 en 2021
27 november 2021 - NPO Ledenraad

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23
23 maart 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40