ad2016

In Antwerpen stond gisteren de eerste Quievrain op het programma. Liefhebbers moesten lang geduld hebben. Door hardnekkige nevel kon pas om 16.00 u gelost worden, maar toen werd men voor het wachten beloond. Overal prachtige concoursen, met een prijsduur van rond 10 minuten per drietal. Dat is weliswaar lang maar... niet voor de eerste vlucht.
OPVALLEND
Wat opviel was dat de meeste gekende HaFo spelers nog pasten, ondanks het voorspelde fraaie weer, en anderen liefst AL hun duiven inzetten. De winnaars maakten gemiddeld zo'n 1.240 mpm, in het Diamantverbond was het gewoontegetrouw meer. Daar werd de 1.300 mpm net niet aangetikt. (1.298 mpm).
Wat een beetje typisch Belgisch is? De jaarlingen vliegen overal apart maar in het ene samenspel is er een verplichte dubbeling tegen de oude, in het andere is die juist verboden.  In de regio Lommel is er zelfs een samenspel waar men een spel heeft met jaarlingen apart, een met oude apart en een dubbeling. Ook leren de uitslagen van gisteren dat het bijna overal de jaarlingen zijn die in de dubbeling zegevieren. En de zin van apart vliegen lijkt nog minder uit het feit dat de concoursen met jaarlingen amper langer duren. 
NOGMAALS: VERLIEZEN
Velen verdiepen zich in het fenomeen ' verliezen van jonge duiven'. Of meer bepaald wat de reden kan zijn. 'Door de stress die ze opdoen in de manden', beweren sommigen. Zelfs dierenartsen. Maar kenden jonge duiven dat in vroeger jaren dan niet? Toen werden die veel minder gelapt. Nu zou dus meer sprake moeten zijn van gewenning, ofwel.... minder 'stress'. 
Neem ook de Nederlandse ziekte 'inversie' waardoor bij het mooist denkbare weer niet gelost wordt. Inversie is er  bij helder zomerweer altijd en is ook van alle tijden!!! Vroeger kenden we het woord niet eens en we verloren geen jongen. 
En zo kan je veel (vermeende) oorzaken van die verliezen ontkrachten.
SHERLOCK HOLMES
Natuurlijk is het prijzenswaardig dat mensen mee denken, mee helpen zoeken. Dienaangaande heeft men misschien iets aan de raad die Arthur Conan Doylen gaf aan Sherlock Holmes: 'Eerst moet je al het onmogelijke uitsluiten. Vervolgens moet je de waarheid zoeken in hetgene dat over blijft, hoe onwaarschijnlijk die ook mag zijn.'
Het lijkt een heel klein beetje op mijn selectie het hele jaar door. Omdat ik niet zo slim ben als die Beute die beweert de goede duiven uit de hoop te kunnen halen, focus ik me een heel jaar door op duiven die ik maar beter verwijder. Vanwege minder presteren, minder gezond of wat dan ook. Elke duif die je om een geldige reden verwijdert is immers winst.