ad2016

 Klak was een van de weinige liefhebbers met wie ik altijd heel 'close' was. Naast duiven had hij als hobby 'lekker duur eten' en dat deden we bijna maandelijks. Met de vrouwen. Ook Jan Hermans kan er over mee praten. Die etentjes waren min of meer een beloning voor mijn 'werk' daar. Nou ja, 'werk'.

De laatste drie jaar voor elektronisch klokken in zwang kwam ging ik er de duiven klokken. Dat kon omdat wij op zaterdag speelden en hij op zondag. Het was ook zeker geen straf. Ik stond boven in de hokken en telkens als er een (nest)duif arriveerde riep Jos de naam van de bak waarin ik die duif moest pakken om vervolgens de gummi af te doen.

Als hij 'bak 4' riep wist ik in welke bak de volgende duif zou vliegen. Was ook tof omdat de duiven zo mak waren. Cor van Gestel zijn verdienste zeker?  Naast 'mak' was ook de  gezondheid van Klak zijn duiven adembenemend. Het hele jaar!

 

 adsch

 

Op de dag dat Klak zijn duiven werden verkocht. Even buiten een luchtje scheppen. Rechts Jan de Jongh, vader van Lex van GPS. Links Peter van Raamsdonk fotograaf met naast hem David Lin, uitgever, importeur van duiven en duivensportproducten enz. 

NAGEVOLGD
En dat was zeker niet te danken aan medicijnen of het voer. Van medicijnen wilde hij niets weten en al zijn duiven kregen heel het jaar dezelfde mengeling. Vliegers, kwekers, jongen, het maakte niet uit.
Sinds die tijd heb ik niet anders gedaan, met als voorbehoud dat er hier soms ook wat gerst aan te pas komt.  Toen ik onlangs las over Jan Theelen (still alive and kicking) moest ik daar aan denken.

Jan: 'Ik heb geen flauw benul wat anderen verstaan onder opvoeren. Soms lees je ook over 'op punt brengen'. Wat daarmee bedoeld wordt weet ik evenmin.' 

Ik wil me niet met hem vergelijken met deze bij leven al fondlegende maar in 'opvoeren' heb ik ook nooit geloofd. 'Ja, maar jij speelt enkel HaFo krijg ik soms te horen. Fond is wat anders.' En Jantje Theelen dan?

In De Duif van deze week kan men lezen hoe W de Br. voert, toch ook geen uitgesproken domme duivenmelker. Dat wijkt amper af van zijn befaamde buurman of van Koopman. Bas en Willem vliegen dan wel geen grote fond, maar als opvoeren zin had zou dat zeker gelden voor duiven die een vliegprogramma hebben als in Zuid Holland. Natuurlijk moet iedereen zelf weten wat en hoe hij voert. Met deze voorbeelden wil ik enkel zeggen hoe het ook kan. Speelt U goed en gelooft U wel in opvoeren? Weinig mis mee en lekker door gaan. Maar geloof me, makkelijk kan ook.