Zowel uit België als Nederland kregen we deze week instructies betreffende de eerste leervluchten. Met uit beide landen een streng Corona protocol. Noord Brabant zou uit België vliegen, maar die gedachte was van korte duur. Mijn vrouw had zich er al zeer over verbaasd dat duivenmelkers zo onbezorgd waren wat betreft het vliegseizoen nu zowat alle ‘Corona cijfers’ opliepen. Ze kreeg gelijk. Het was naar verluidt echter België dat roet in het eten gooien door vooralsnog (tot 1 april) geen lossingsvergunningen te verschaffen.    

Hopelijk wordt het geen herhaling van verleden jaar. De overigens gerespecteerde voorzitter van de KBDB toen: ‘Zo lang wij Frankrijk niet in mogen komen de Nederlanders Belgie niet in.’ Deze kinderlijke instelling is hem zelfs door enkele vooraanstaande Belgen niet in dank afgenomen. Verder lijkt hij wel ok.  

ONZEKERHEID
Het is vooral de onzekerheid van ‘wanneer kunnen we’ die liefhebbers parten speelt. Verleden jaar, toen zowat overal de geslachten gescheiden waren, werd het seizoen ook opgeschort. Sommige liefhebbers hielden de duiven gescheiden en presteerden prima. Anderen lieten ze terug op eieren komen in april/mei om ze dan weer te scheiden en  presteerden ook prima. Kennelijk maakt het weinig uit.

Wat we verleden jaar ook leerden was dat je ervaren duiven gerust ineens verder kan spelen. Op voorwaarde natuurlijk dat ze al wat langer los zijn en aan huis goed trainen. Overigens doen de overheden van zowel Nederland als België er alles aan om de bevolking de vrijheden te geven die verantwoord zijn. Daarom ben ik niet zo pessimistisch omtrent het komende vliegseizoen.     

 RADELOOS
Het wordt eentonig maar de roofvogel wordt op steeds meer plaatsen een ware nachtmerrie. Bij BvdB greep hij al een prima oude duif. D B en A v d W zouden beide het liefst een maand later beginnen. Nu durven ze nog amper hun duiven los te laten. Of de roofvogel ‘slaat’ er onder of, zegt dhr. D B, of ze durven niet eens naar buiten. En met duiven die niet (kunnen) trainen kan je natuurlijk ook niet gaan spelen. Later starten is trouwens al jaren de wens van velen. Slecht weer einde maart is eerder regel dan uitzondering. Eind september is het veelal omgkeerd.

duif dood

De buurvrouw van AvdW vond dit in haar tuin