Jorit 1e Kampioen Jeugd Friesland 2018


Jorit Engberts

Vorig jaar was ik een duifje van het hok kwijt geraakt en dat zal wel meer gebeuren zal u denken. Op maandag of dinsdag kon hij voor het eerst naar buiten en zaterdagavond een berichtje dat er een duifje was opgevangen in Hoornsterzwaag door Jort Engberts. Nooit van gehoord van dat plaatsje , het ligt in de buurt van Heerenveen (Friesland ) hoe is het mogelijk. Het beestje piepte nog en had de dons nog op zijn kopje. Was me te ver om op te halen en daarom mocht Jort hem uitwennen wat makkelijk ging met een pieper. Jort ging er mee vliegen en laat deze duif nu mede mogelijk heeft gemaakt dat Jort 1e Generaal Jeugd Afdeling 11 ( Friesland ) is geworden. Laat nu dit duifje een volle zus hebben de 674 die vliegt bij Ron & Dennis van Veggel en in 2018 1e Duif Kampioen Allround Afdeling 7 is geworden en ook 9e Duifkampioen bij WHZB/TBOTB. De vader van deze duiven komen uit het Unionkoppel van Henk Simonsz en de moeder uit de Krukdoffer x Shakira 1e Nationaal Duifkampioen Jong. Toch prachtig dat mede door dit duifje Jorit op de hoogste trede bij de jeugd in Friesland heeft gestaan. Jort gaat in 2019 vliegen onder de naam A J & Jorit Engberts. Ik wens jullie veel succes het komende seizoen en dat je veel van de duiven mag genieten.

                                         De blauwe is de 18-5128879 van Jort

 

Op eigen hok

De oude zijn de voorbije week iedere dag los geweest in het begin van de week soms tussen een buitje door maar het is gelukt. Vanaf woensdag werd het droger maar wel de hele dag bewolkt met weinig wind. Een mooie dag om het hok van de jongen open te zetten. De oudste zijn van half januari dus ze kunnen al best vliegen , wat ze ook deden. Ze gingen alle uit het hok en de meesten vlogen in het rond. Sommigen kwamen snel terug naar het dakje van de ren. Net als alle andere jaren vielen er een stel bij de buren op de hoge loods. Eerdere jaren was ik blij dat s’avonds de helft in het hok zat. Nu was ik heel tevreden daar van de 34 er 29 binnen waren. Die niet binnen waren zullen wel op een dak of in een boom hebben gezeten en hebben een nachtje buiten geslapen. De jongen die bij de vliegduiven liggen kunnen er ook af en na enkele dagen in een apart hokje kijken of ze goed eten en drinken dan kunnen ze bij de oudere jongen. Ze mogen ook buiten gaan kijken als ze dat willen. Ik laat ze uit zich zelf maar op verkenning uit gaan. Niks moet , het mag. Anders dan met de jongen is het een vrijdag gegaan met de oude. Na de mist in de morgen werden de 15 vliegdoffers kort en de ene overnacht doffer tegen de middag los gelaten. Toen ik even later uit het hok kwam waren ze niet te zien. Normaal trekken ze regelmatig over maar ze waren niet te zien , dus ik had er geen goed gevoel bij. Dat voorgevoel bleek helaas juist. Om 15.00 uur kwam de oude fonddoffer terug en een half uur later twee , de volgende om vijf uur. In totaal waren er vrijdagavond 7 terug. Van de 6 oude waren er 2 en van de 10 jaarlingen precies de helft. Zaterdag is er in de middag nog een oude gekomen. Hij had nogal wat vlees verloren het leek of hij uit Barcelona kwam. De 2 beste oude van vorig jaar en 2 belofte volle jaarlingen zijn er nog niet. Wat er is gebeurd weet ik niet maar er moet wel wat zijn geweest anders komen zeker oude doffers wel terug. Op dit moment wel 16 duivinnen in het hok en maar 8 doffers. Eens kijken hoe ik dat op kan lossen. Mogelijk enkele kweekdoffers erbij maar die kunnen niet uitvliegen dus dat wordt een probleem. Hopelijk komen er nog na. Ook de fondduifjes geteld en daar zitten er nu 4 minder dan vorige week. Men zegt wel eens duivensport fijne hobby maar zo is het een stuk minder leuk. Heel de herfst en winter met je duiven bezig zijn en nu net voor het seizoen dit. Goede gezondheid en hou je haaks.

mail  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                                                                                                     http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/