Dinsdag 22 januari eerste sneeuw in 2019


Sneeuw

Toch is de winter even in het land gekomen. Hier werd het maandagmorgen – 8 graden. Met een stevige wind was het bitter koud. Alle bakken ook in het grote hok waren bevroren. Dus weer heel wat werk in de morgen om alles weer vers water te geven. Nu heb ik dubbele bakken dus met een grote gieter naar het hok. Bij de kwekers staan kleine bakken en daar hebben ze genoeg aan. Als de jongen wat groter worden en het is in de namiddag niet bevroren dan kan ik er water bij tappen. In de gieter gaat Oregano 12% wat de kwekers al jaren iedere dag krijgen. Het kost nog geen 3 euro cent per liter dus gaat daar wat van verloren dan is het wel te over zien. Het water wordt met wat warm water iets minder koud gemaakt. Lijkt me beter voor de kleine jongen vandaar. Doe dit trouwens al jaren als er kleine jongen liggen ook als het niet vriest. Nu weer 7 graden positief. De sneeuw is weg en het gras is weer groen . Weerman Frank op België zou zeggen : het weer gaat op en af. Of we nog meer winter krijgen is afwachten.

Op eigen hok

Voorbije week is er niks los geweest. Vanwege de koude wind en de sneeuw. De fonters zijn wel een enkele keer in de ren geweest. Is best wel koud en wil niet dat ze op de trek zitten in de ren. Nu de kou voorbij is zijn de vliegduiven kort vrijdagmiddag de 25ste in de namiddag bij elkaar gelaten. Mocht het toch gaan vriezen als er eieren komen dan kan ik altijd nog de infrarood verwarming aan zetten. Met de schuiven dicht valt het stroom verbruik wel mee. Beter in ieder geval dan dat er eieren bevriezen. Had vroeger de duiven in een ren langs de sloot en van de 12 koppels hadden er net met flinke vorst 9 het eerste ei gelegd. Had deze eieren gemerkt en geen van deze waren uit gekomen dus toch bevroren. Toen ik nog in Herwijnen woonde en het eens flink vroor bij de koppels het eerste ei weg gehaald. Netjes genoteerd op het ei met een zacht potlood van wie het ei was dus geen probleem. Ik in het donker van het hok naar huis en Adje struikelde over een tegel en alle eieren kapot. Toen dacht ik bij mezelf dat doe ik nooit meer vandaar dat ze toen bleven liggen. Als het weer deze week goed genoeg is gaan de fonters weer enkele keren naar buiten om hun rondjes te maken. Goede gezondheid en hou je haaks.

mail  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                                               http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/