Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 2 december 2022 | week 48

Voorwoord

Ledenraad
Afgelopen zaterdag was het weer zover, de jaarlijkse najaars Ledenraad van onze Duivensportbond. Eén van de twee momenten waarop de Ledenraad, het hoogste orgaan in onze sport, zijn/haar besluiten neemt over alles wat met de duivensport te maken heeft. Het was weer een behoorlijk volle agenda met een onderbreking voor de huldiging van onze leden die Nederland hebben mogen vertegenwoordigen tijdens de Olympiade in Oradea (Roemenië). Een fijne ploeg liefhebbers die stuk voor stuk één of meer topduiven op hun hok hebben die onze Nationale eer hoog hebben gehouden. Deze huldiging en de vergadering is nog steeds volledig terug te zien via deze link. Het handige van zo’n live registratie is dat je na de vergadering het ook in stukjes, die jij belangrijk vindt, terug kunt kijken. De hele vergadering is immers wel een hele zit.

Zonder de rest van de punten tekort te doen was de overeenstemming om volgend jaar (in plaats van in 2024) het Nationale vliegprogramma al te evalueren wel een belangrijke. Ik vertrouw erop dat de informatie over de te organiseren Olympiade 2024 in Maastricht ook de nodige duidelijkheid heeft verschaft. Wij zitten midden in de opstartfase, om informatie te delen over dit grote project was dit de eerste gelegenheid. Uiteraard houden wij u op de hoogte zoals u van ons gewend bent.
 
Mini symposium met Olympiade winnaars
Afgelopen zaterdag deed zich ook een uitgelezen kans voor om met zoveel Olympiade deelnemers bijeen, te horen hoe zij denken over de toekomst van de duivensport. Hiervoor hebben medebestuursleden Huib Bransen, Wim Konter en Menko Rittersma (helaas zaterdag afwezig) een mini symposium georganiseerd. Het onderwerp waarover de Olympiade deelnemers in gesprek zijn gegaan was “Hoe kunnen we de duivensport de komende jaren vitaal en interessant houden” Het verslag van dit symposium leest u vandaag al in Op (de) Hoogte. Uiteraard zullen wij dit verder oppakken als NPO bestuur bij het beleid rond de toekomst van de duivensport. Dank aan iedereen die enthousiast heeft meegewerkt aan dit symposium. 
 
Ladies League
Voor de duidelijkheid en om vragen te voorkomen, er wordt nog gewerkt aan enkele reclames die zijn binnen gekomen over de eindstanden van de Ladies League. Dus nog even geduld totdat de eindstanden zijn vastgesteld.
 
World Best Pigeon
De FCI, onze internationale organisatie waarbij meer dan 60 landen zijn aangesloten heeft sinds enkele jaren de competitie World Best Pigeon. De voorlopige standen van de daarvoor in aanmerking komende beste duiven uit ons land zijn te zien via deze link. De hiervoor geldende regels staan ook in deze nieuwsbrief. Er is reclame mogelijk op deze standen tot en met 15 december 2022.

Nu zullen sommige winnaars van The World Best Pigeon van de edities van 2019 tot en met 2021 denken "er zijn medailles uitgereikt bij de Olympiade in Oradea maar heb nog steeds mijn medaille niet ontvangen". Dat is helaas helemaal juist. Bij het uitreiken van deze prijzen in Oradea is het fout gegaan, er is wel de juiste kleur, goud, zilver en brons uitgereikt maar niet met de juiste inscriptie. Dat laatste is waar het natuurlijk om gaat. De FCI gaat dat recht zetten, de uitgereikte medailles zijn terug gestuurd, maar de juiste medailles zijn nog niet ontvangen. Wij zijn daarover in contact met de FCI. Zodra ze binnen zijn zullen wij ze direct naar de winnaars sturen.
 
Fijn weekend en afwachten wat de Sint het afgelopen jaar allemaal is opgevallen en in de gedichten terecht komt!

Ben Geerink
voorzitter 

 

Inhoudsopgave
 

 

RUBRIEK

Terublik Minisymposium Olympiadedeelnemers


Tijdens de ledenraad van 26 november 2022 zijn de Olympiadedeelnemers 2022 gehuldigd. Na de huldiging en een fijne maaltijd werden de Olympiadedeelnemers uitgenodigd om deel te nemen aan een minisymposium. Het NPO-bestuur wilde graag met de Olympiadedeelnemers interactief van gedachten wisselen over de vraag:
 
Hoe kunnen we de duivensport de komende jaren vitaal en interessant houden?
 
28 Olympiadedeelnemers gaven gehoor aan de oproep. Huib Bransen opende namens het NPO-bestuur de bijeenkomst. In zijn inleidend woordje benoemde Huib meteen de actuele onderwerpen die ons op dit moment erg bezighouden:
  • Afname ledenaantallen als gevolg van vergrijzing en weinig aanwas;
  • Sterke kostenstijgingen van het houden van duiven en het beoefenen van de duivensport;
  • Het oplopende tekort aan vrijwilligers in de duivensport;
  • Toenemende druk vanuit maatschappij en politiek (sport met dieren);
  • Verliezen van jonge duiven blijft een hardnekkig probleem;
  • Vogelgriep, gaat niet meer weg en er is (nog) geen oplossing in zicht.
Na het inleidend woordje gingen we meteen aan slag aan de hand zes stellingen:
  1. De dalende ledenaantallen en het tekort aan vrijwilligers maken fusies van verenigingen, maar ook van afdelingen, noodzakelijk.
  2. Om de dalende trend in ledenaantallen te keren moet er een werkgroep met budget komen om de sport te promoten.
  3. De kostenstijgingen van vervoer en het houden van duiven betekent dat er minder vluchten op het nationaal vliegprogramma zouden moeten komen.
  4. De huidige inkorfbeperking van 150 oude en 250 jonge duiven zou verder moeten worden aangescherpt tot 50 oude en 100 jonge duiven (meer inkorven = invliegduif).
  5. De verliezen met jonge duiven zijn niet op te lossen met een andere planning van de vluchten. Er is al veel geprobeerd, de enige oplossing is het organiseren van veel trainingen en vluchten waarbij er geen kampioenschap wordt vervlogen.
  6. Om de duivensport aantrekkelijk te houden moeten er meer nationale of semi-nationale concoursen worden gehouden zoals in België.
Via onderstaande button een weergave van wat is besproken. Ook zijn de aanbevelingen weergegeven die door de Olympiadedeelnemers zijn gedaan. Deze delen we graag met u.

Het NPO-bestuur dankt alle deelnemers hartelijk voor hun bijdrage, inzichten en feedback. Het was toch weer een hele zaterdagmiddag “duivenmelken”. Met deze input kunnen en gaan we aan de slag.
 
Bevindingen en aanbevelingen minisymposium
 

NPO BESTUUR

Openingswoord en terugblik Ledenraad 26 november 2022


We blikken in deze ODH terug op de Ledenraad van 26 november jongstleden. Het is - zoals ook al in het voorwoord te lezen staat - mogelijk om de gehele vergadering terug te kijken. De livestream is nl nog gewoon beschikbaar. Via de button onder dit artikel opent u eenvoudig de livestream van 26 november. Hieronder het voorwoord én een terugblik op een aantal onderwerpen die geagendeerd stonden. 
 

Openingswoord

"Goedemorgen dames en heren, allen van harte welkom bij deze NPO Ledenraad in zaal Verploegen te Wijchen. In het bijzonder heet ik de afgevaardigden van de Ledenraad welkom, alsook de leden van onze FBCC, vertegenwoordigers van de WOWD, onze Gouden spelddragers, de pers en andere belangstellenden. Welkom! Na de corona perikelen is dit de eerste keer dat deze Ledenraad weer voor iedereen toegankelijk is.
Achter de bestuurstafel is vandaag ons laatst gekozen nieuwe bestuurslid Wim Konter aanwezig. Achter deze tafel ontbreekt Menko Rittersma, hij is vandaag verhinderd. Uiteraard is deze vergadering ook weer volledig te volgen via de live stream. Ook iedereen die de vergadering via de stream volgt van harte welkom. Er staan vandaag de nodige punten op de agenda onder andere bij actuele zaken, ik zal deze zaken in het openingswoord niet noemen, om te voorkomen dat het zelfde onderwerp twee keer aan de orde komt."

Vliegprogramma
Het huidige Nationaal vliegprogramma is aangenomen voor drie jaar, inmiddels hebben wij het eerste jaar erop zitten. Normaliter zou dat betekenen dat de evaluatie zou plaatsvinden in 2024. In de editie van Op (de) Hoogte van 25 november staat uitgebreid beschreven wat de overwegingen zijn geweest om de evaluatie met één jaar te vervroegen. Dat het met name de gewijzigde externe omstandigheden zijn geweest, zal u niet verbazen. Uiteraard houden wij u de komende tijd op de hoogte over de ontwikkelingen. Dit alles heeft geen invloed op het door de afdelingen indienen van de programma’s met losplaatsen voor 2023. Deze moeten voor 31 december binnen zijn op Papendal. Ze worden door het IWB beoordeeld op mogelijke kruislossingen. Als kruislossingen aan de orde zijn, wordt er contact opgenomen met de betreffende afdelingen.

Vogelgriep
U hoorde zojuist van mij dat ik punten die op de agenda staan hier niet ga benoemen. Ik moet daarbij helaas een uitzondering maken, want geen woord over de vogelgriep tijdens de opening zou wel heel vreemd zijn. Het is op dit moment een flinke bedreiging voor onze postduivensport. Het heeft een flink deel van onze liefhebbers één of meerdere keren getroffen en dat betreuren wij. Helaas is de vogelgriep het afgelopen jaar ook de gehele zomer aanwezig geweest. Het kan zo maar zijn, dat dit ook volgend jaar aan de orde is. Er zijn intensieve contacten met onze politieke vertegenwoordigers in Brussel. Daar zou groen licht vandaan kunnen komen, als postduiven genoemd worden als vogels die niet onder de huidige wetgeving vallen. Een ander traject dat nu loopt zijn de testen met vaccinatie die sinds ongeveer twee maanden geleden gestart zijn. Uiteraard is het afwachten wat het gaat opleveren en als het voor kippen zou werken wil dat nog niet zeggen dat het ook voor duiven gebruikt kan worden. Er zijn dus ontwikkelingen en die zullen wij op de voet volgen en u op de hoogte houden.

GPS Ringen
Als NPO bestuur hebben wij besloten om 10 setjes van 10 GPS ringen aan te schaffen. Wij vinden het als bestuur belangrijk om inzichten te krijgen in zaken die relevant en belangrijk zijn voor de toekomst van de duivensport. Het was goed te horen dat Michel Beekman onder andere bekend van zijn wekelijkse bijdragen/analyses van particulier gebruik van GPS ringen in het Spoor der Kampioenen, beschikbaar is om de gegevens die beschikbaar komen voor de NPO te verwerken en te analyseren. Uiteraard worden deze resultaten gepubliceerd en beschikbaar gesteld aan onze WOWD. Vervolgens kan onze WOWD de resultaten ook meenemen in hun adviezen.
 
Na de oproep aan onze liefhebbers om zich te melden zijn er de nodige aanmeldingen binnen gekomen. Qua aantal zijn dat er meer dan voldoende, maar het is de bedoeling dat er zowel voldoende spreiding is in het land alsook dat alle disciplines vertegenwoordigd zijn. Het is daarom dat ik liefhebbers uit de Afdelingen  4, 6, 7, 9 en 11  oproep zich te melden om mee te doen aan het onderzoek. Landelijke dekking en deelnemers uit alle disciplines is belangrijks. Dus laat van u horen, dat kan via het bekende mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. maar ook bij Michel Beekman of Menko Rittersma; de laatste is de contactpersoon vanuit het NPO Bestuur.
Op dit moment vindt er al een eerste selectie plaats onder de aanmelders.  
 
Nationale Kampioenschappen
Na het fiat in de Ledenraad van maart 22 over de samenwerking tussen WHZB-TBOTB en de NPO is een en ander verder uitgewerkt. Samen zien wij het als een belangrijke stap voorwaarts voor de Nederlandse duivensport. Ik heb het eerder een ‘sterk merk’ genoemd, een merk dat gebruik maakt van de bestaande uitstraling van WHZB-TBOTB en de NPO Kampioenschappen. Geen versnippering maar samen richting de toekomst. Ik wil het niet nalaten en ook vanaf hier het bestuur van WHZB-TBOTB hartelijk danken voor kun constructieve opstelling en bijdrage aan het proces. 

Inmiddels zijn de kampioenen bekend, ik wil ze graag allemaal hartelijk feliciteren met het behaalde resultaat. De huldiging van deze kampioenen zal jaarlijks plaatsvinden op de derde zaterdag van maart. Het gebruikelijke weekend van WHZB-TBOTB huldiging. Wat bekend en goed is moet je zo laten dachten wij! U heeft inmiddels het nieuwe logo vast meerdere keren voorbij zien komen.
 
Immaterieel Erfgoed
Het afgelopen jaar is de verlenging van de licentieovereenkomst dat de Postduivensport is bijschreven in de inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland ook gerealiseerd. Deze verlenging geldt voor een periode van drie jaar. Tijdens de vorige periode van drie jaar is het om allerlei redenen nagelaten om het bijbehorende beeldmerk prominent te tonen op onze website en andere uitingen. Er wordt nu aan gewerkt om constant zichtbaar te maken dat de duivensport tot het Nederlands Immaterieel Erfgoed behoort. Ik heb inmiddels wel al gemerkt dat het buitenstaanders regelmatig opvalt dat de Postduivensport is bijgeschreven in de Inventaris van het Immaterieel Erfgoed Nederland. Een visitekaartje waar wij op gepaste wijze trots op mogen zijn. Met dank aan de ZLU want zonder de inzet van de ZLU was het vier jaar geleden niet gelukt om het te realiseren!
 
Ladies League
Het gaat nog steeds niet van een leien dakje met de Ladies League, maar wij maken stapjes voorwaarts. Bijna alle afdelingen hebben inmiddels hun eigen Ladies League competitie. Ik zou vanaf deze plaats de laatste afdelingen waar nog geen Ladies League competitie is, willen oproepen het ook te regelen. Dat maakt het ook veel gemakkelijker om wekelijks de juiste tussenstanden te krijgen. De ladies verdienen het!

In de bestanden zijn, om de juiste vermelding op de uitslag te krijgen, de namen van de dames ook bijna overal toegevoegd. Aandacht zorgt voor bekendheid en dat zal de deelname positief beïnvloeden. Ringen kunnen uiteraard nog steeds besteld worden, en blijven voor de betreffende duif altijd geldig voor prijzen en kampioenschappen De Nationale Kampioenen van de Ladies League worden gehuldigd op zaterdag 11 februari 2023 bij de Witte Bergen in Hilversum.
 
Raad voor Dieren Aangelegenheden (RDA)
De RDA is een onafhankelijke adviesraad die gevraagd en ongevraagd de Minister van LNV adviseert over dierenaangelegenheden. Het NPO Bestuur is uitgenodigd en heeft een gesprek gehad met de RDA. Wij hebben u in onze wekelijkse nieuwsbrief hierover geïnformeerd. Zodra er meer informatie is, houden wij u uiteraard op de hoogte. Het is een belangrijk item voor onze duivensport.
 
Nieuwe website
U heeft het ontwerp van onze nieuwe website in onze nieuwsbrief Op (de) Hoogte inmiddels kunnen bekijken. Wij maken wij mooie vorderingen met het vullen van de content. De planning is dat de nieuwe site eind 2022 live gaat. De website voor de Olympiade gaat voor half december live. 

 
Uitwerken van besluiten Ledenraad maart 2022
In maart hebben wij het nodige besloten over ‘Eerlijk spel en Kampioenschappen’ Ik ben er nog niet van overtuigd of iedereen zich realiseert dat er onder andere besloten is dat “De uitslagen op alle niveaus boven de vereniging gelijk zijn van opzet”. Dat wil zeggen dat de uitslag moet voldoen aan de volgende punten die zijn vastgesteld:
  • De uitslag zoals we die kennen wordt uitgebreid met een uitslag beste hokprestatie (Grootmeester).
  • De volgorde is: snelste duif gevolgd door beste hokprestatie (Grootmeester).
  • Beste hokprestatie (Grootmeester) wordt berekend als het totaal behaalde punten gedeeld door het aantal gezette duiven met een minimum van 8 op V,M,J en N vluchten en een minimum van 4 op E en A vluchten.
  • We vliegen 1:3
  • De puntentelling begint bij duizend en loopt af naar nul.
Dit alles is afgesproken om eenduidigheid te creëren, waardoor het voor iedereen duidelijk is hoe uitslagen en kampioenschappen tot stand komen in onze duivensport. Vergelijk het met andere sporten, bijvoorbeeld voetbal. Winst is 3 punten etc., en dat geld voor iedere competitie van de eredivisie tot de 5e klasse van de amateurs. Uiteraard moeten de verschillende spelverbanden dit zelf doorgeven aan hun betreffende rekenaars.
 
Ledental Basisverenigingen
Vorige week heb ik in Op (de) Hoogte uitgebreid aandacht geschonken aan wat er in onze Statuten en Huishoudelijk Regelement staat over de aantallen leden die voorwaardelijk zijn om je een vereniging te mogen noemen in de Nederlandse Duivensport. Het is uiteraard aan de verenigingen om eigen verantwoordelijkheid te nemen maar ook aan de Afdelingen om de betreffende verenigingen te attenderen op de reglementen als dat nodig is.
 
Tot zover het openingswoord, ik verklaar de vergadering voor geopend.
 

4. Terugblik vliegseizoen 2022

a. Verloop van de vluchten
Het seizoen van de oude duiven is in zijn algemeenheid goed verlopen. Als je terugdenkt aan het vliegseizoen valt er niet te ontkomen te refereren aan de mislukking van de lossing van het Nationale concours vanuit Issoudun. Duivensport op zijn smalst, dat is ook een moment waarop ik denk waarom zet ik veel vrije tijd in voor de organisatie van deze sport? Uiteindelijk toch maar weer positief vooruit kijken en erop vertrouwen dat het samen met wat wij straks hopelijk besluiten niet meer voor zal komen.

Het hitteprotocol is enkele keren geheel of gedeeltelijk van toepassing verklaard. Het is voor een toekomstbestendige duivensport belangrijk dat wij dit hitteprotocol hebben en er naar handelen. Wij zullen het met de ervaringen die dit jaar zijn opgedaan nog eens kritisch laten doornemen door de WOWD, dat is overigens een continue proces. Altijd kijken wat er eventueel nog te verbeteren is.

Wedvluchten met Jonge duiven blijven onze volle aandacht houden. Goed te horen en te lezen dat er op veel fronten nagedacht en meegedacht wordt om ook deze vluchten zo goed mogelijk te laten verlopen. Ik wil alle convoyeurs en functionarissen die zich het hele jaar hebben ingezet om het transport van de duiven goed te laten verlopen graag hartelijk bedanken voor het verrichtte werk.
 
b. Functioneren van het IWB
Het IWB heeft het afgelopen jaar voor de 2e keer in deze samenstelling haar kennis en expertise gebruik om adviezen te geven aan de lossingsverantwoordelijke om de duiven op een verantwoorde manier te lossen.
Het afgelopen seizoen wordt binnenkort geëvalueerd door het IWB met de lossingsverantwoordelijken van de Afdelingen en er wordt getraind op het gebruik van de hulpmiddelen. Ik wil de heren die het IWB bemensen te weten, Enrico Doldersum, Ton de Vries, Jouke Routiné en Leo Sterken hartelijk danken voor hun inzet.
 
c. Verslag van de uitgevoerde dopingcontroles
Ook in het afgelopen jaar zijn we doorgegaan met het onderzoek naar mogelijk dopinggebruik. Het doel hiertoe is drieledig:
  1. Inzicht in het gebruik van verboden middelen in de duivensport
  2. Doping ontmoedigen door signaalfunctie dopingonderzoek
  3. Monitoring onbewust gebruik (voer, homeopathische middelen)
Veel dank is er verschuldigd aan onze controleurs die bijna 90 controles hebben uitgevoerd. Per controleur is men gemiddeld 16 keer op pad geweest en hebben ze bijna 19.000 km gereden. Omdat er een aantal controleurs - vanwege verschillende omstandigheden - stopt, is er dringend behoefte aan de versterking van het team. Daarbij zou een betere geografische spreiding zeer wenselijk zijn. In samenspraak met de controleurs is afgesproken om tijdens de voorjaarsbeurs nadere informatie te geven over de opzet en de inrichting van het dopingonderzoek.
 
In het afgelopen jaar is er onderzoek gedaan naar de zichtbaarheid van verboden stoffen in de veren. De vraag daarbij was of uitbreiding van de onderzoeksmethode de bewijslast van het gebruik van verboden stoffen ten goede zou komen. Om een lang verhaal kort te houden: Conclusie hieruit is dat onderzoek van veren zeker wel potentie heeft om het gebruik van verboden stoffen aan te tonen, maar dat verder onderzoek hiertoe gewenst is.
 
Over 2022 zijn volgens de gehanteerde onderzoek kwalificatie geen verboden stoffen aangetroffen. Bij het onderzoek op steroïden zijn vijf endogene steroïden aangetroffen, die echter onvoldoende bewijslast opleverden voor een verdere procedure. Daarnaast is in bijna alle monsters salicylzuur aangetroffen. Dat is een normale stof die vogels vaak via het voer tot zich nemen. Sommige monster bevatten sporen van acetominophen (anders gezegd paracetamol)  wat ook van nature kan voorkomen. Uit de controlelijst die door de liefhebbers wordt uitgereikt, komt veelvuldig gebruik van geneesmiddelen naar voren. Onduidelijk is evenwel welke middelen in deze geneesmiddelen zijn verwerkt.
 
De volgende aanbevelingen zijn door ons onderzoekslabotorium gedaan:
  1. Onderzoek uitbreiden met veren
  2. Campagne opstarten voor bewustwording actieve stoffen in geneesmiddelen
  3. Uitbreiding van de lijst van verboden stoffen
  4. Probeer afspraken te maken in internationaal verband (er is inmiddels een aantal Europese landen dat hun controleonderzoek bij ons laboratorium wil onderbrengen)
Tot slot is het nog goed om te melden dat de bemensing van zowel ons tucht- en geschillencollege als het beroepscollege weer helemaal op orde is. Zoals bekend hebben we beide colleges nodig indien er een dopinggeval wordt aangetoond.
 
d. Verloop Grand Prix concoursen
Het was de tweede editie van de Grand Prix concoursen. Het jaarverslag in de vorm van een jaarboek heeft u vandaag allen ontvangen. Vorige week zaterdag zijn in Vianen de winnaars in het zonnetje gezet. De opkomst en ambiance hebben voor een geslaagde dag gezorgd. Alle acht Grand Prix vluchten zijn het afgelopen jaar doorgegaan, dat is fijn. Dus voor de Midfond, Dagfond, Marathon en Jonge duiven telkens twee vluchten. Juist door het hanteren van deze formule, voor elke discipline twee wedvluchten, merken wij dat Grand Prix vluchten over de volle breedte van onze liefhebbers gaat leven. Elke Grand Prix heeft zijn eigen sponsor, met voorafgaand aan de vlucht voorbeschouwingen en mooie reportages over de winnaars.  De samenwerking met Sponsor ‘Het Spoor der Kampioenen’ maakt het mogelijk om het in deze vorm te presenteren. Dank hiervoor!
 
e. Evaluatie eerlijk spelen Kampioenschappen
Gezien de flinke omvang van het hele pakket en de relatief late besluitvorming in maart van dit jaar is de invoering best goed verlopen. Het leeuwendeel van alle gemaakte afspraken is al ingevoerd in 2022. Wel is duidelijk dat het verstandiger is over grote stelselwijzigingen in de najaar Ledenraad te besluiten. Aanvankelijk was er wat verwarring over wat dit jaar nou wel of niet kon worden ingevoerd. Maar alles wegende is invoering goed verlopen waarvoor ook dank aan Compuclub. Bij de Marathon duifkampioenschappen is er een foutje ingeslopen. Dat zou, mede met het oog op duivenwelzijn, zoals in het verleden beperkt moeten zijn tot drie vluchten. Daarover is terecht gereclameerd en we kunnen dat vandaag rechtzetten. We focussen nu op het implementeren van alle nog openstaande afspraken, maar zoals gezegd dat zijn er niet heel veel. Daarbij hebben we nog wel een aantal wensen met name waar het de presentatie van uitslagen betreft. Directe publicatie na afloop van de vlucht van alle uitslag onderdelen is zo’n wens. Dus niet alleen de traditionele uitslag zoals we die kennen maar ook de hokuitslag.  We houden ons uiteraard aanbevolen voor suggesties en ideeën.
 
f. Stand van zaken Nationale vlieggebieden
De meeste afdelingen voldoen aan de aan de vlieggebieden gestelde eisen. Goed ook om te zien dat afdelingen waar dit nog niet het geval was dit najaar het hebben opgepakt. We maken goede progressie. Voor zover er nog knelpunten zijn, zullen we die individueel met afdelingen bespreken. De doelstelling en afspraak is dat het met ingang van seizoen 2023 geregeld is in alle afdelingen.
 
g. Stand van zaken ZLU
Zaterdag 15 oktober is er een bijeenkomst geweest van het ZLU bestuur en het NPO bestuur. Kort samengevat is er teruggekeken naar het afgelopen jaar waarbij met name de wedvlucht vanuit Narbonne de nodige aandacht heeft gehad. Vanuit het ZLU bestuur is alle relevante informatie gegeven, zeg maar een kijkje in de keuken. Fijn dat er verder richting toekomst is gekeken. Er zijn afspraken gemaakt waarvan ik hier graag de belangrijkste wil noemen.
  • Als eerste de ZLU zal in de toekomst gebruik maken van de informatie van het IWB en heeft hiervoor ook direct twee bestuursleden opgegeven.
  • Als tweede zijn er punten benoemd door de ZLU die het NPO bestuur zal bespreken met de KBDB en is er indien nodig een escalatietraject afgesproken als er ernstig verschil van mening is over het lossen van de duiven. Dit laatste omdat de KBDB de eindverantwoordelijke is. 
  • Het ZLU bestuur heeft gehoor gegeven aan de oproep om aandacht te schenken aan de Olympiade. Het ZLU bestuur kwam ter vergadering met het voorstel om in 2023 de “West Europese Olympiade Marathon“ te organiseren. Wij hebben de ZLU bedankt voor het idee en het in dank aanvaard.
h. Stand van zaken Compuclub
Tijdens de Ledenraad van maart 2022 zijn er ingrijpende besluiten genomen onder de noemer ‘Eerlijk spel en Kampioenschappen’. Er is in de Ledenraad van maart aangegeven dat zoveel als technisch mogelijk is, zou worden uitgevoerd door onze rekenaar Compuclub. Tevens is toen afgesproken dat alles wat niet gerealiseerd kon worden in 2023 wel wordt geregeld. Uiteindelijk is gebleken dat het niet mogelijk was om alle nieuwe vlieggebieden tijdig vast te leggen en in te voeren. Ook andere zaken zoals invliegduiven en de deelgetallen voor de hokkampioenschappen waren in 2022 nog niet mogelijk.

Er is regelmatig contact geweest met Compuclub. Uiteindelijk bleek het toch mogelijk te zijn om de hokkampioenen op de afgesproken wijze met deelgetallen te berekenen. Dat geldt overigens alleen voor de Nationale Kampioenschappen en niet voor de Kampioenschappen op Afdelingsniveau, CC’s en kringen daaronder. Jammer dat niet vanaf het begin van het seizoen de tussenstanden op de juiste wijze getoond konden worden. Overigens moet gezegd dat de manier waarop Compuclub wekelijks de dan actuele tussenstanden toont van toegevoegde waarde voor de competitie is. Volgend seizoen is er wekelijks weer juiste informatie over de tussenstanden!
 
Ledenraad 26 november 2022 terugkijken
Agenda en stukken ledenraad 26 november 2022
Presentatie ledenraad 26 november 2022
 
 

WEDSTRIJDEN

Ladies commissie Zeeland '96 zet ladies in het zonnetje  


Terug naar inhoudsopgave

 
 

NPO BUREAU

NPO Bureau beperkt bereikbaar tussen 8 en 15 december 


Vanwege het klaar maken van de bestellingen van de vaste voet- en chipringen 2023 is het NPO Bureau tussen 8 en 15 december beperkt telefonisch bereikbaar. De mailbox wordt dagelijks gelezen en het antwoordapparaat staat iets vaker ingeschakeld. Dringende zaken daaruit krijgen voorrang. Het kan dus zijn dat het wat langer duurt voordat u reactie ontvangt op uw mail.
 
 

WEDSTRIJDEN
Sponsoren van de Grand Prix's: bedankt! 


De Grand Prix's 2022 zijn mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren. We zijn dankbaar voor hun steun het afgelopen jaar. Hoogste tijd om onze sponsoren in het zonnetje te zetten! Deze week aandacht voor De Patagoon. 

Nogmaals hartelijk dank! 

Overzicht winnaars Grand Prix's 2022
 

                                                                                                                    
 

IN DE MEDIA

Billie Savage van Stadshuiven Hulp bekommert zich om stadsduiven


Bijgaand artikel verscheen onlangs in de Amsterdamse Straatkrant.
Klik op de afbeelding om de online krant te openen.
 

ALGEMEEN

Overzicht bonnenverkopen  


Wekelijks tonen we in Op de Hoogte een overzicht van actuele bonnenverkopen en verkopen die binnenkort van start gaan. Op de website vindt u een overzicht waarin verder vooruit gekeken wordt. In het overzicht tonen we verkopen van verenigingen/afdelingen en NIC's. 
 

Duivennet

Verkoper Start datum Eind datum Bon/Duiven
P.V. De postduif te Ingen e.o. 18-11-2022 / 20:00     02-12-2022 / 22:00     41
P.V. de Verwachting te Tiel 18-11-2022 / 20:00 02-12-2022 / 20:00 30
P.V. Het Kompas, Veenwouden 18-11-2022 / 20:00 02-12-2022 / 21:30 17
P.V. Rhenen & Omstreken 19-11-2022 / 20:00 03-12-2022 / 22:00 23
P.V. de Voorbode, Ede 20-11-2022 / 20:00 04-12-2022 / 22:00 21
P.V. de Oude Blauwband en Luchtklievers, Lisse      20-11-2022 / 20:00 04-12-2022 / 21:30 26
Attractiecommissie Kring 1 Afd. Noord-Holland 23-11-2022 / 20:00 07-12-2022 / 21:30 15
P.V. Hoogeveen 25-11-2022 / 20:00 09-12-2022 / 21:00 50
P.V. de Pool, Baarn 25-11-2022 / 20:00 09-12-2022 / 22:30 25
P.V. Vitesse, Beilen 25-11-2022 / 20:00 09-12-2022 / 21:30 37
NOC de Rode Doffer Utrecht 25-11-2022 / 20:00 09-12-2022 / 22:00 38
P.V. de Instuif, Elst (Utr.) 26-11-2022 / 20:00 10-12-2022 / 12:00 25
P.V. de Zwaluw, Laren (N.Holland) 26-11-2022 / 20:00 10-12-2022 / 21:30 23
P.V. de Postduif, Groningen 26-11-2022 / 20:00 10-12-2022 / 22:00 26
P.V. Nooitgedacht Ochten 26-11-2022 / 20:00 10-12-2022 / 20:00 47
P.V. Gevleugelde vrienden, Twijzelerheide 26-11-2022 / 20:00 09-12-2022 / 22:00 54
P.V. Naar Huis, Zuidhorn 26-11-2022 / 20:00 10-12-2022 / 18:00 40
P.V. De Zwarte Doffer, Joure 27-11-2022 / 20:00 11-12-2022 / 22:00 37
P.V. Tot Ons Genoegen te Heteren 28-11-2022 / 20:00 12-12-2022 / 21:30 24
Duivensport Heerenveen E.O. 28-11-2022 / 20:00 12-12-2022 / 22:00 16
P.V. de Snelheid, Oldebroek 29-11-2022 / 20:00 13-12-2022 / 22:00 24
P.V. Elst & Omstreken 30-11-2022 / 20:00 14-12-2022 / 22:00 22
P.V. de Snelvlucht, Hengelo 30-11-2022 / 20:00 14-12-2022 / 21:30 18
CCG de Kuststrook 30-11-2022 / 20:00 14-12-2022 / 22:30 28
P.V. De Plassenjagers, Kortenhoef 01-12-2022 / 20:00 15-12-2022 / 22:30 44
P.V. de Sperwer, Hulshorst 01-12-2022 / 20:00 15-12-2022 / 23:00 39
P.V. de Snelpost, Ermelo 01-12-2022 / 20:00 15-12-2022 / 22:00 31
P.V. Steeds Sneller, Ee 01-12-2022 / 20:00 15-12-2022 / 21:30 28
P.V. Ons Genoegen te Braamt 02-12-2022 / 20:00 16-12-2022 / 21:30 73
P.V. Steeds-Sneller, Hollandscheveld 02-12-2022 / 20:00 16-12-2022 / 22:00 36
P.V. De Vechtvogels, Dalfsen 02-12-2022 / 20:00 16-12-2022 / 22:00 46
P.V. De Blauwe Doffer, Appingedam 02-12-2022 / 20:00 16-12-2022 / 22:30 30
Promotie Duivensport Beek-BUG 02-12-2022 / 20:00 16-12-2022 / 23:00 70
P.V. De Snelpost te Veenendaal 03-12-2022 / 20:00 17-12-2022 / 12:00 26
P.V. de Valk, Meppel 03-12-2022 / 20:00 17-12-2022 / 11:00 35
P.V. Ons Genoegen, Ede 03-12-2022 / 20:00 17-12-2022 / 21:30 34
P.V. de Reisduif, Zwaagwesteinde 03-12-2022 / 20:00 16-12-2022 / 21:30 53
P.V. Het Stadsveld, Enschede 03-12-2022 / 20:00 17-12-2022 / 22:30 38
P.V. de Eenhoorn, Hoorn 03-12-2022 / 20:00 17-12-2022 / 22:00 27
P.V. Vice-Versa, Drachten 04-12-2022 / 20:00 18-12-2022 / 21:30 18
P.V. Soest 04-12-2022 / 20:00 18-12-2022 / 22:00  
Rayon Berg en Dal/Fond Union Twente, Rijssen 05-12-2022 / 20:00 19-12-2022 / 22:00  
P.V. De Duivenvriend, Wezep 06-12-2022 / 20:00 20-12-2022 / 21:30  
P.V. de Trekkers, Vlagtwedde 06-12-2022 / 20:00 20-12-2022 / 22:00  
P.V. IJvogels, Amsterdam 08-12-2022 / 20:00 22-12-2022 / 22:00  
P.V. de Hoksebergvliegers, t Harde 09-12-2022 / 20:00 23-12-2022 / 21:30  
P.V. de Blauwe Doffer, Damwoude 09-12-2022 / 20:00 23-12-2022 / 21:00  
CC4 Afdeling 9 09-12-2022 / 20:00 23-12-2022 / 21:30  
P.V. Fleanwille, Burgum 10-12-2022 / 20:00 24-12-2022 / 23:00  
PDV de Vrijheid Bunde 10-12-2022 / 20:00 24-12-2022 / 21:30  
De Vredesduif, Wessem 10-12-2022 / 20:00 24-12-2022 / 22:00  
P.V. de Stormvogels, Sibculo 10-12-2022 / 20:00 24-12-2022 / 22:30  

P.V. de Blauwkras, Leiden
 

10-12-2022 / 20:00
 

24-12-2022 / 20:30
 


Toppigeons


Duivenveilingen


GPS Auctions

 

Doevepeet

Terug naar inhoudsopgave

Overzicht bonnenverkopen
 

WEDSTRIJDEN

Criteria World Best Pigeon 2022


Klik hier voor de critria Wold Best Pigeon 2022.
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 
  • 3 december 2022 - Eindverkoop bonnen PV Postduif Ingen & Omstreken vanaf 14.00 uur in clubgebouw aan de Verhuizensestraat te Ingen
  • 10 december om 20.00 uur en 11 december om 13.00 uur - Jaarlijkse tentoonstelling van PV Door Vriendschap Sterk in clubgebouw aan de Boxenring in Marken.
  • 10 december 2022 - Huldiging kampioenen Afdeling 8 GOU in De Deel in Doornspijk, zaal open vanaf 13.30, aanvang 14.30 uur
  • 10 en 11 december 2022 - Duivententoonstelling PV Velp; klik hier voor het programma/meer informatie
  • 11 december 2022 - Duiven- en bonnenverkoop van kampioen uit Nederland en België, PV Maasdonk Geffen (De Schouw 2 in Geffen), zaal open om 12.30 uur, aanvang verkoop 13.00 uur
  • 16 december 2022 - Tentoonstelling PV De Getrouwe Doffer (Utrecht), vanaf 19.30 uur aan de Jan van Arkelstraat 38a in Utrecht, met rad van avontuur
  • 17 december 2022 - Prijsuitreiking Noordelijke Unie, vanaf 14.00 uur
  • 29 december 2022 - Tentoonstelling PV De Ordonnans (Opheusden), in het clubgebouw in Opheusden vanaf 15.00 uur, met diverse verlotingen
  • 14 januari 2023 - Sterrenshow ZLU, vanaf 16.45 uur, in Hanenhof, Herenhof 1 in Geleen
 

Sterrenshow ZLU: 14 januari 2023


Op 14 januari 2023 organiseert de ZLU haar bekende Sterrenshow. Het programma voor die dag ziet er als volgt uit: 
16.45 uur     Zaal open - ontvangst met koffie/thee en vlaai
17.30 uur     Opening Voorzitter
17.30 uur     Dankwoord Meldposten Enz...
17.45 uur     Prijsuitreiking Pau, St. Vincent, Marseille en Narbonne
18.45 uur     Muziek / Pauze / Broodje met kop soep
19.30 uur     Prijsuitreiking Euregio, Agen (oude en jaarlingen), Perpginan, Barcelona
20.45 uur     Uitreiken foto‘s aan de vlucht winnaars door Pigeon.com
21.00 uur     Prijsuitreiking winnaars Asduif
21.15 uur     Muziek / Pauze
22.00 uur
 
    Prijsuitreiking ZLU Kampioenschappen, Marathon, Marathon 8 Getekende, W.E.S.M en W.E.S.M 8 Getekende
23.15 uur     Muziek en feest
01.00 uur     Sluiting zaal

Klik op onderstaande button voor het gedetailleerde programma en meer informatie.
Sterrenshow ZLU 14 januari 2023
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 30 november 2022


Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Data om niet te vergeten

 

2023

  • 11 maart 2023 - NPO Ledenraad
  • 25 november 2023 - NPO Ledenraad
     

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23
23 maart 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40