Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 29 juli 2022 | week 30

Voorwoord

Teleurgesteld
Hoe bont kunnen wij het maken in de Nederlandse duivensport? Met moeite weten wij drie Nationale vluchten op de kalender te krijgen: twee voor de Marathon en één voor de Dagfond. En dan lukt het om de Nationale vlucht op de Dagfond vanuit Issoudun om zeep te helpen. Verderop in deze Op (de) Hoogte een samenvatting van hetgeen het NPO Bestuur heeft geconstateerd naar aanleiding van de gevoerde gesprekken met de betrokkenen.

Ik wil graag kwijt dat ik bijzonder teleurgesteld ben in het om zeep helpen van deze Nationale Grand Prix. Het kost al moeite genoeg om de duivensport op koers te houden en te werken aan een goede toekomst. Als we dan ook nog afspraken aan onze laars lappen dan hollen we de duivensport uit in plaats van te werken aan die toekomst. Het is ook bijzonder demotiverend voor vrijwilligers, bestuurders en sponsors die zich inzetten voor de duivensport. Betweters aan de zijlijn zijn er genoeg maar op diegenen die de duivensport mogelijk maken moeten we zuinig zijn. Voor nu laat ik het hierbij en verwijs naar de bevindingen van het NPO Bestuur in deze editie van Op (de) Hoogte.

Vogelgriep
Soms gaat het even goed en blijven wij verschoond van nieuwe vogelgriepuitbraken. De wens is de vader van de gedachte zullen we maar zeggen. Afgelopen dinsdag kwam het bericht binnen dat er vogelgriep geconstateerd is in Minnertsga (Friesland) en woensdagavond een uitbraak in Dalfsen (Overijsel). Ik wil nogmaals graag benadrukken dat er een structurele oplossing moet komen en wel vanuit Brussel. Een schrijven dat postduiven niet meer onder de vogelgriep quarantaineregels vallen is voldoende. Er wordt aan gewerkt maar wij kunnen geen ijzer met handen breken. Ik leef mee met alle gedupeerden waar het seizoen nu abrupt onderbroken wordt. Heftig maar het is niet anders.

Grand Prix Issoudun
Geen Nationaal concours, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat wij wel sectorwinnaars hebben. In sector 1A ging de overwinning naar Jos Schroevers uit Arnemuiden. Het was de weduwnaar 2020 – 2016811 die al eerder dit jaar de snelste was in de sector, een echte topper! Proficiat met deze klasbak op het hok.

In Sector 1 B was het een overwinning voor de Combinatie van Wanrooij uit Geffen. Het begint daar in Geffen al gewoon te worden, de eerste plaats bezetten. Twee afdelingsoverwinningen op de Dagfond en nu als toetje de sector overwinning, gefeliciteerd! Frits Jonker uit Zuid Scharwoude ging er met de overwinning van sector 2 vandoor. Zijn duivin met het ringnummer 2020 – 1387001 wist de andere 5865 concurrenten ruim voor te blijven. Dan moet je uit het goede hout gesneden zijn, gefeliciteerd!

In sector 3 was het Jarco de Jong uit Ameide die de snelste had van alle duiven die op zaterdag gelost zijn, te weten 15.631 duiven. De doffer van 2020 met ring 1491553 heeft dit geweldige resultaat op zijn naam geschreven. Van harte gefeliciteerd, geniet van de overwinning Jarco!

In sector 4 ging de overwinning naar de Gebroeders André en Bert Leideman uit Collendoorn. Het is bijna niet te evenaren wat deze Gebroeders Leideman dit jaar presteren. Er staat geen maat op. De jaarling duiven 1509793 schreef deze overwinning op haar naam. Gefeliciteerd Gebroeders Leideman!

Nationale Kampioenen Vitesse en Midfond
De Nationale Kampioenen 2022 van de Vitesse en de Midfond zijn inmiddels bekend, via deze link krijgt u de top 50 per discipline in beeld. Reclames op deze eindstanden zijn mogelijk tot uiterlijk 12 augustus a.s. Ik wil graag iedereen die zich landelijk in de top heeft weten te plaatsen van harte feliciteren, knap gedaan! Het is iets om trots op te zijn.

Sector winnaar Ruffec Erik Houter Vlieland
Ik wil u graag attenderen op deze unieke overwinning op Vlieland door Erik Houter. Het is namelijk de allereerste keer dat er overwinning in de sector naar één van de eilanders gaat, uniek dus. In deze Op (de) Hoogte aandacht voor de duivensport op Vlieland en wat daarvoor nodig is.

Grand Prix Bergerac
Er zijn 25.580 duiven ingezet op deze alweer laatste Marathonvlucht van dit seizoen. Inmiddels zijn ze om 13.30 uur gelost en aan de terugreis begonnen. De Grand Prix Bergerac oftewel “De Wijnstreek klassieker” wordt gesponsord door Mierel Schilderwerken B.V., alle deelnemers veel succes!

Fijn zonnig en succesvol weekend toegewenst!


Ben Geerink
Voorzitter NPO

 

Inhoudsopgave
 

 


Onderzoek naar lossing Issoudun 


Het NPO bestuur is een onderzoek gestart naar de gang van zaken omtrent de lossing van Issoudun. Er is gesproken met de nationale lossingscommissie en andere direct betrokkenen over de gang van zaken.

De correcte gang van zaken is kort samengevat dat de Nationale Lossingscommissie een besluit neemt over de lossing en dat dit besluit wordt uitgevoerd door de op de losplaats aanwezige afdelingen. Zoals we weten is dat niet hoe het is gelopen.

De voorlopige bevindingen van het NPO Bestuur zijn dat er inhoudelijk, procesmatig en in de uitvoering fouten zijn gemaakt bij de lossing van Issoudun. Hierbij valt o.a. te denken aan:

 • Het late tijdstip van de lossing
 • De interne communicatie en besluitvorming van de Nationale Lossing Commissie
 • Het niet opvolgen van instructies op de losplaats
 • Bemoeienis van externen met de gang van zaken

Het incident rondom Issoudun staat niet op zich. Vorig jaar zijn er soortgelijke problemen geweest rondom een Sector vlucht jonge duiven. Vaak zijn ze ook gerelateerd aan lastige omstandigheden maar onze processen en afspraken moeten hier uiteraard mee om kunnen gaan.

Naar aanleiding van de eerste bevindingen zal het NPO Bestuur een protocol met afspraken opstellen voor Sector en Nationale lossingen en dit agenderen voor de najaar NPO ledenraad van 26 november 2022. Het agendastuk zal tijdig worden gepubliceerd zodat alle afdelingen er hun input op kunnen geven. Ervan uitgaande dat de NPO Ledenraad haar goedkeuring verleent zullen de afspraken worden opgenomen in het NPO Wedvlucht Reglement.

Het NPO Bestuur betreurt de gang van zaken. De Sector en Nationale vluchten zijn de kers op de taart en we zijn het allemaal aan onszelf verplicht die ordentelijk en goed te laten verlopen.

 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden
 

Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld.    
Wie lost waar
Lossing Grand Prix Bergerac, 29 juli 2022, 13.30 uur
 
 

NPO BUREAU

Bestellingen ringen 2023
 

De ringen voor 2023 zijn te bestellen van 1 t/m 14 augustus 2022. Er is een mail gestuurd naar de secretarissen en ringenadministrateurs van de verenigingen waarin dit is aangegeven. De prijzen van de ringen 2023 en instructie voor bestellen ringen vindt u hieronder. 

Wijzigingen ten opzichte van vorig jaar: 
 • Chipringen kunnen weer tegelijk met de vaste voetringen besteld worden. 
 • Wanneer men in combinatie speelt, kunnen de ringen alleen op dat lidnummer besteld worden. Waar dit niet gebeurt, wordt dit door ons hersteld. 
 • Men kan per deelnemer maximaal 30 Ladies League ringen bestellen (dit is exclusief chipring, deze kan apart besteld worden). 

Let op: tussen 1 augustus en 16 augustus kunnen er geen nabestellingen voor 2022 gedaan worden.
 
Instructie ringen bestellen 2023
Prijzen ringen 2023
 

WEDSTRIJDEN

Kalender NPO Grand Prix 


 
                                                                                                                                       Terug naar inhoudsopgave
 


WEDSTRIJDEN

Terugblik Grand Prix Issoudun
 

In het Spoor uitgebreid aandacht voor de Nationale Concoursen. Deze week blikken we terug op de Grand Prix Issoudun en kijken we vooruit naar de Grand Prix Bergerac op 29 juli. 
 
Terugblik Issoudun - 23 juli
Voorbeschouwing Bergerac - 29 juli
 

WEDSTRIJDEN

Nationale kampioenen Vitesse en Midfond
 

De Nationale Kampioenen 2022 van de Vitesse en de Midfond zijn inmiddels bekend. Hieronder vindt u de top 10 winnaars en via deze link krijgt u de top 50 per discipline. Reclames op deze eindstanden zijn mogelijk tot uiterlijk 12 augustus a.s.

Iedereen van harte gefeliciteerd met deze fantastische prestatie! 
 
 

WEDSTRIJDEN

Uitslagen Grand Prix Issoudun 2022
 

Hieronder vindt u de sectorale uitslagen en de uitslag van de naturaprijzen van de Grand Pris Issoudun 2022.
Uitslagen Grand Prix vlucht Issoudun | Sector 1A
Uitslagen Grand Prix vlucht Issoudun | Sector 1B
Uitslagen Grand Prix vlucht Issoudun | Sector 2
Uitslagen Grand Prix vlucht Issoudun | Sector 3
Uitslagen Grand Prix vlucht Issoudun | Sector 4
Uitslagen Naturaprijzen Grand Prix vlucht Issoudun
 

WEDSTRIJDEN

Winnaars diverse vluchten


Het NPO Bestuur heeft afgelopen week een bloemetje overhandigd aan winnaars van diverse vluchten. Het bestuur is nog niet bij alle winnaars op bezoek geweest, dat gebeurt de komende weken. Na de bezoekjes verschijnen de foto's in Op (de) Hoogte. Aan alle winnaars: nogmaals gefeliciteerd met het behalen van deze prachtige resultaten!

Winnaars Grand Prix Rondom Parijs 


A. Keerssemeeckers - winnaar Afdeling 4
 

Winnaar Grand Prix Issoudun

 
Gebr. Leideman - winnaar sector 4                         Combinatie van Wanrooij - winnaar sector 1B


Winnaars vlucht Agen


 Ton van Dusschoten - winnaar sector 4

 
 

                                                                                                                      
 

WEDSTRIJDEN

Voorlopige uitslagen sectorale Marathonvluchten Tarbes en Agen


Afgelopen weekend werden ook de sectorale Marathonvluchten Tarbes en Agen gevlogen. Via onderstaande buttons delen we de voorlopige uitslagen. Reclames kunnen tot en met zondag 7 augustus worden per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of post ingediend bij het NPO Bureau. Reclame moeten ondersteund worden met kopieën van de inkorfstaten en aankomstlijsten en een omschrijving van de reclame.
Uitslag sectorale Marathonvlucht Tarbes S1
Uitslag sectorale Marathonvlucht Tarbes S2
Uitslag sectorale Marathonvlucht Agen S3
Uitslag sectorale Marathonvlucht Agen S4
 

WEDSTRIJDEN

Een bezoekje aan duivenliefhebber Erik Houter op VlielandErik Houter uit Vlieland wint als eerste eilander een sectorvlucht. Hij wist met zijn duiven 2020 – 1043788 deze unieke prestatie te leveren. Erik heeft zich gespecialiseerd op de Marathonvluchten en heeft de nodige topnoteringen op zijn naam staan. Dat overwinningen overal behaald kunnen worden, wordt hierdoor nog eens bevestigd. Op afstand naar uitslagen kijkend zeg je mooi en knap gedaan en je gaat verder met waar je mee bezig was.

Op Vlieland, om Erik Houter te feliciteren, krijg je echt in beeld wat er voor nodig is om met postduiven Marathon vluchten te spelen en al helemaal om in de top mee te doen. Het begint al met het opleren van de jonge duiven. Na ze een of twee keer op het eiland gelost te hebben zullen ze over de Waddenzee moeten. Niet altijd gemakkelijk geeft Erik aan, met name de eerste keer vinden de jonge duiven dat moeilijk. Erik heeft ook duidelijk een eigen idee hoe je komt tot duiven de juiste keuze maken en het eiland zo snel mogelijk weten te bereiken. Erik voorziet de nodige jonge duiven van GPS en leert ze op via losplaatsen in het westen van het land. Hij moet dat zelf organiseren want de afdeling volgt een andere vlieglijn. Het kost het nodige geregel en inspanningen, maar dat deert hem niet. Hij heeft een duidelijke visie en heeft inmiddels de nodige ervaring opgedaan.

Wat denkt u alleen al van wat nodig is om mee te doen aan de Marathonvluchten? Geen eenvoudige opgave. Sterker nog: ik denk dat er weinigen zijn die dat er voor over hebben. Voor het inkorven bij een NIC moet Erik naar Balk. In totaal is hij hiervoor 18 uur onderweg. En nee, dit is geen tikfout, het is inderdaad 18 uur. Aan het begin van de avond met de boot van Vlieland naar Harlingen (ruim anderhalf uur) en daarna door naar Balk. Dat is allemaal nog wel te doen, maar na het inkorven gaat de eerste boot pas de volgende dag naar Vlieland. Als sommigen dan klagen als ze 20 minuten moeten rijden om buiten de eigen vereniging in te korven, waar hebben wij het dan over? 

Hoe zoet smaakt een sector overwinning als je die weet te behalen, tot nu toe de kroon op het werk. Hij geniet er nog van, en terecht! Na zijn sterkte stam met duiven te hebben bewonderd maar weer met de boot na het vaste land. Als je dan de volgende dag de meldingen volgt op de Marathonvlucht en de eerste duiven in sector 3 gearriveerd zijn, klik je ook een keer naar de aankomsten in sector 4. Dan zie je met verwondering dat Erik op dat moment de 2e melding van de sector heeft op Agen en met 3 meter per minuut verslagen wordt door Ton van Dusschoten uit Hardenberg. Ongelooflijk, bijna een herhaling van het huzarenstukje op Ruffec. Wij gaan vast nog vaker van deze sympathieke liefhebber uit Vlieland horen. Veel succes toegewenst en vooral genieten van de aankomsten van de duiven ook als ze niet op de eerste plaats eindigen.

  
 
 

NPO BUREAU

Oproep: reageren op meldingen opgevangen duiven


We krijgen regelmatig berichten van mensen die een duif opvangen. Men probeert contact op te nemen met de eigenaar maar er wordt niet opgenomen of er wordt niet teruggebeld. Het is voor mensen zonder duiven vaak lastig om erachter te komen hoe ze een eigenaar van een duif kunnen vinden. Vaak zijn ze al op internet aan het zoeken geweest, hebben een dierenambulance of opvang gebeld en zijn op die manier op de site van de NPO terechtgekomen.

Wanneer ze via de zoekmachine een telefoonnummer vinden, is het erg teleurstellend als het telefoonnummer niet klopt, er niet opgenomen wordt of niet teruggebeld wordt na een eerste contact. We willen allemaal graag dat onze duiven thuis komen en daarvoor ook dat ze bij ons gemeld kunnen worden.

Wat kunt u zelf doen?
 • Zorg dat uw telefoonnummer klopt (dit kunt u via uw account controleren of door een ringnummer in te voeren op https://www.duivensportbond.nl/duif-gevonden/duif-gevonden-1. ). Klopt het nummer niet, pas dit dan aan.
 • Was u niet in de gelegenheid om op te nemen of terug te bellen, wilt u dit dan alsnog doen? Zoals hierboven gezegd is de melder vaak onbekend met duiven en heeft deze voor uw duif gezorgd en veel moeite gedaan om u te vinden. Laat in ieder geval iets van u horen.
 • Kunt u de duif niet ophalen, neem dan contact op met een koerier of met een liefhebber die bij de melder in de buurt woont. Wij kunnen u helpen er een te vinden. De duif is uw verantwoordelijkheid, niet die van de melder.
 • Wordt u zelf gebeld, omdat u bij een melder in de buurt woont, probeer dan zoveel mogelijk te helpen. De melder is dan van de zorg verlost en u kunt met de eigenaar afspreken of de duif verdere verzorging nodig heeft of losgelaten kan worden.
 
Zo zorgen we ervoor dat het vinden van een duif en het contact met de eigenaar ook voor de melder een positieve ervaring is.                                                                                                                                                                                                    
                                                                                                                                       Terug naar inhoudsopgave
 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vragen


 
Wekelijks komen er vele vragen binnen bij de medewerkers op het NPO Bureau. We delen een aantal veelgestelde vragen via ODH, want wellicht leven deze vragen bij meer van de lezers/liefhebbers.
 

Vraag van de week 

Ik woon aan de rand van een gebied met vervoersbeperkingen door vogelgriep. Hoe weet ik nu of ik er net wel of net niet binnen val?

In de updates over vogelgriep (bij de nieuwsberichten) staat een kaartje van de “Dierziektenviewer” van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). U komt op deze site door op het kaartje te klikken.

Dat is een kaart waarop kunt u zien of en waar vervoersmaatregelen zijn door een uitbraak bij bedrijven. Deze werkt op straatniveau. Door uw postcode en huisnummer in te typen kunt per huisadres kijken of u binnen de zone valt                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Terug naar inhoudsopgave

Antwoord op veelgestelde vragen
 

IN DE MEDIA 

Het moet kloppen in het koppie
Bron: Eindhovens Dagblad, weekendbijlage Mezza

Lees hier het volledige artikel
 

OLYMPIADE

Nieuws vanuit Olympiade 2022


De organisatie van Olympiade 2022 plaatst regelmatig nieuws op de website. Op de website vindt u o.a. de tickets, het programma, top 10 bezienswaardigheden van de stad Oradea en het laatste nieuws. 

Website Olympiade 2022
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 


WEDSTRIJDEN

Voorbeschouwing wedvlucht Perpignan


De wedvlucht Narbonne staat voor vrijdag 5 augustus op het programma. De ZLU heeft een uitgebreide voorbeschouwing opgesteld. Via onderstaande button kunt u de voorbeschouwing lezen. 
Voorbeschouwing Perpignan
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 27 juli 2022


Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 
 • Op dit moment zijn er geen geplande activiteiten. 

Data om niet te vergeten


2022

 • 26 november 2022 - NPO Ledenraad
 

 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Hierbij willen we iedereen de kans geven zijn/haar bericht onder de aandacht te brengen. 

Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. We streven hierbij naar diversiteit om zoveel mogelijk verenigingen/afdelingen het podium te kunnen geven. 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

lossingduiven
02 november 23
Wat de boer niet kent, dat eet hij niet Regelmatig krijg ik via het internet vragen om meer informatie over prebiotica en probiotica. Voornamelijk over wat dit eigenlijk behelst. Ik heb zo geleerd...

Columnist in Spotlight

30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23
23 maart 23
24 februari 23
Toen ik op Face Book  het bericht  plaatste dat ik van...
17 februari 23
01 februari 23
Als je door het hekken aan het kerkhof van...
13 januari 23
BEELDEN UIT MIJN KINDERJAREN DEEL III Deze foto is...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new LouisvZuijlen185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40