We zijn weer een weekje verder en het gonst van geruchten binnen de duivensport, we starten met de vluchten over twee weken , Frankrijk is al gestart , Belgie start en we zouden erin mogen met de duiven , we gaan de oostlijn vliegen enz enz elke dag komt er wel een gerucht mijn computeke inwaaien. Naast de nodige mails om je geld uit de zakken te kloppen. Even nieuwe pas aanvragen bij de ABN bank terwijl ik geen klant ben bij deze bank. Of weer een incasso bureau dat ik nog een bekeuring heb openstaan  van te hard rijden op een weg die ik niet eens weet tevinden en deze week vroegen ze 2000 bitcorns anders sturen ze sexfoto’s van mij rond op internet naar mensen die me kennen, wordt ik naast een Benidorm Bastard ook nog een bekend pornoacteur want betalen doe ik nooit en heb gewoon schijt aan zulke lui , kunnen ze dat papierke waar ik mijn kont mee afveeg ook op internet zetten.

En zo zie je maar dat het leven gewoon veranderd is na de tijd dat geluk nog heel gewoon was, er is een tijd van lister en bedrog aangebroken en zulke dingen voel ik vaak al op afstand aan. Op facebook slingerde ik al de discussie aan dat hoewel het duurder zou gaan worden ik een groot voorstander ben van een vaste voetring waarin ook de chip verwerkt zit. Mede ingegeven door de waanzinnige procedure die het NPO van plan is te gaan volgen als er door de corona aanpassingen moeten worden gedaan bij het inkorven. We hebben geen wedvluchtreglementen voor niets opgebouwd door de jaren heen en een inkorver alleen is de kat op het spek binden zowel voor hem als voor zijn vrienden. Dit ken en mag niet , vertrouwen moet je hebben schreef een liefhebber mij. Ik weet nog dat we in de jaren 80 van dhr Donker(s) een film te zien kregen over een paar liefhebbers gebroeders die altijd vroege duiven pakte en ook hun bovenste en dus groot kampioen waren. Heel de vereniging was onthutst dat kon niet op die hokken en met die verzorging en die duiven , enkele jaren later vielen ze door de mand zoals ik er al vele door de mand heb zien vallen. Vertrouwen klinkt inderdaad prachtig maar als het om geld of roem gaat zijn er altijd zwakkelingen. Ook een antenne onder de reismand tijdens het inkorven die elke duif aangeeft  op de printer die in de mand komt zou al een hele oplossing zijn, op grond van het controle principe.  In de huidige aangedragen inkorf procedure kan ik mij zeker niet vinden , één inkorver , een computerman en een concoursleider die meer werk heeft om de liefhebber te roepen en de klok te laten rondgaan dan op de inkorver te letten. Nee, er moeten andere oplossingen zijn of gevonden worden.

Vanavond zou er op canvas een film zijn over Karel Meulemans dus ging ik er ff voor zitten, maar het was een pracht documentaire maar wat duivensport betrof weinig nieuws of lering. Het ging meer om menselijkheid en karakters.

Deze week kreeg het verhaal ,,Tilly,, weer een hele wending die ik als duivenmelker maar niet kan begrijpen. U weet nog dat de duif hier binnen liep en afkomstig was van de comb van Tilburg uit Nieuw Vennep . We maakte de afspraak dat ik de duif zou loslaten maar deze bleef hier en had het prima naar zij zin. Ik zou haar over twee jaar op de grote fond gaan spelen  , haar naam werd ,,Tilly ,, naar de kwekers. Na ruime tijd was Tilly in de avond niet op het hok , maar een dag later was ze er weer. De dag daarna ging ze er weer tussenuit en zat opeens weer in Nieuw Vennep, waar ze nu dagelijks haar rondjes maakt. Maar opeens kreeg ik deze week een berichtje van een liefhebber uit Scherpenisse in Zeeland dat er een duif van mij bij hem was gevallen , ik vroeg of ik het even mocht uitzoeken en zou hem dan terugbellen. Als snel had ik door dat het ,, Tilly ,,was en vroeg de liefhebber hem de andere dag los te laten. Ook de comb. van Tilburg gebeld en inderdaad was Tilly er tussenuit gegaan tijdens het trainen bij huis. Dus Tilly was weer naar Rotterdam gaan zoeken maar in Zeeland terecht gekomen. Maar gelost in Zeeland zat ze dezelfde dag weer in Nieuw Vennep, ook dit is duivensport en geloof me we zijn allemaal benieuwd hoe het verhaal Tilly gaat aflopen . En voor degene die zeggen dit wordt niks die hebben het verhaal van de 05 van Piet Brecht nooit gehoord ,één van de beste duiven die ooit in Rotterdam heeft gezeten.

Op duivenmarktplaats had ik een advertentie met de vraag om een viervelds benzing antenne geplaatst maar kreeg weinig respons. Maar eronder stond een melker die had van alles te koop , dus nam ik een vierveld en een verdeeldoos . Betaalde en kreeg alles netjes opgestuurd. De verdeeldoos werkte niet naar behoren en is dus terug en het geld kwam netjes retour, zo kan het toch ook in de duivensport.

Vandaag zijn mijn oude duiven met Ienepien mee geweest naar mijn zoon in Giessenburg en gingen daar los voor hun eerste trainingsvluchtje , eerst de duivinnen en een kwartier later de doffers, de doffers vlogen drie minuten sneller dan de duivinnen en kwamen met vier doffers voor de andere twaalf doffers aan. Ze zijn dus weggeweest en hebben weer even aan de mand kunnen proeven en nu moet ik ze dus aan de gang gaan houden.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Postduivencoach.