Voorwoord


Zo dat was me het weekje wel. Enerzijds nog volop drukte met de laatste vluchten, anderzijds staat het vergaderseizoen merkbaar voor de deur. Voorbereiden, contacten leggen, agenda's afstemmen, ideeën uitwerken, voortgang toetsen en gesprekken voeren met de vele partijen met wie we de Nationale Dagen weer tot een waar duivenliefhebbersfeest gaan maken. Van heel praktisch tot hoogover, van concepten tot hele conrete zaken die gerealiseerd moeten worden. Met veel plezier lichten we in deze Op de Hoogte alvast een tipje van de sluier op van de uitstraling van de Nationale Dagen. En met behulp van een poll is ook het eerste onderwerp voor een presentatie tijdens de Nationale Dagen vastgesteld. U leest er verderop meer over. Komende weken voeren we nog vele gesprekken met diverse betrokkenen en zo snel als kan, wordt het complete programma gepubliceerd en kunt u zich gaan aanmelden voor de verschillende onderdelen.

Maurice van der Kruk, voorzitter
namens uw bestuur
 
 
 

WEDSTRIJDEN
De finale
 

Soms lijkt het er op dat er geen spanning en wedstrijdkoorts meer bestaat voor een vlucht. Dat hebben we deze week wel anders ervaren. Het is tenslotte de laatste sectorvlucht die vervlogen word dit jaar en voor de junioren is het de tweede. Die wedstrijdspanning verbind liefhebbers met elkaar. Mooi om te zien! Er zien wat minder duiven ingekorfd dan op de vorige sectorvluchten. De rui gaat zijn tol nu eenmaal eisen in deze periode van het seizoen.

De aantallen zagen er als volgt uit:
 
Sector 1 Orleans:                         10.328 duiven van 780 deelnemers
Sector 2 Pontoise:                         7.779 duiven van 419 deelnemers
Sector 3 Melun:                             6.285 duiven van 627 deelnemers
Sector 4 Rethel:                             7.067 duiven van 446 deelnemers

In totaal dus 31.459 duiven van 2.272 deelnemers*. Hopelijk kunnen we morgenavond terug kijken op goed verlopen vluchten met mooie overwinnaars en topduiven die met de gouden mediale aan de haal gaan! Het NPO Bestuur wenst iedereen veel succes! Dit was voor de laatste voorbeschouwing voor seizoen 2019! Hopelijk tot volgend jaar!
 

* dit zijn de aantallen van 9.30 uuur, door storing
kan het zijn dat nog niet alles is ingestuurd

 
 


Zoals gezegd in het voorwoord... alvast een tipje van de sluier van de gekozen uitstraling voor de Nationale Dagen. 

NATIONALE DAGEN 2019
Resultaat eerste poll
 

Afgelopen week konden liefhebbers door middel van een poll op Facebook kiezen over welk onderwerp ze graag een lezing bijwonen tijdens de Nationale Dagen eind november. Een duidelijk resultaat:Hiermee is dus de eerste lezing die tijdens de Nationale Dagen bij te wonen is, bekend. 

Ook hebben we een onderwerpen ontvangen waarover mensen graag meer willen weten. Een onderwerp dat ook terug gaat komen is 'het opleiden van en het beperken van verliezen bij jonge duiven'. Daarnaast is GPS2021 en duivensport in Nederland meerdere malen genoemd. Dit onderwerp komt zeker terug tijdens het Ledencongres op zaterdag 30 november 2019.
 
 

NPO BUREAU
NPO Ledenadministratie tijdelijk gesloten  


Momenteel is het niet mogelijk om mutaties in de ledenadministratie door te voeren. Wijzigingen die te maken hebben met adreswijzigingen of andere contactgegevens en voorkeur voor een sectie kunnen ingediend worden en deze worden verwerkt zodra dit weer mogelijk is.

Tijdens de Ledenraad van maart 2019 zijn afspraken gemaakt over ontwikkelingen die te maken hebben met het opheffen, fuseren, samengaan van verenigingen en overgang van leden. Met afdelingen is afgesproken proactief te kijken naar structurele oplossingen, waarbij de afdeling met haar leden op zoek gaat naar de meest optimale inrichting voor het spel en logistiek. Voorop staat dat alles in het teken staat van het bevorderen en behoud van de duivensport. Dit is opgenomen in alle statuten. Wij zien de laatste weken binnen afdelingen bewegingen ontstaan en weten dat diverse afdelingen hier aandacht aan besteden. 
 
Het is van belang bij het samengaan van leden en verenigingen goed te kijken naar de gevolgen en afstemming met de afdeling is hierin noodzakelijk.
  
Voor afdeling Zeeland zijn - in het kader van de GPS2021 pilot - bindende afspraken gemaakt waar uitvoering aan wordt gegeven. Dit model wordt komende periode verder toegelicht en uitgerold. 
Ter ondersteuning van bovenstaand proces bieden wij mogelijkheden die u kunt aangeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Advies Werkgroep Eerlijk Spel


Op 19 augustus hebben we als Werkgroep Eerlijk Spel advies uitgebracht aan alle besturen van de afdelingen, NPO, Secties en Platforms. Met daarbij het verzoek om tijdens de komende afdelings- cq. sectie ledenraadvergaderingen aan hun leden de onderstaande keuzemogelijkheden ten aanzien van Eerlijk Spel voor te leggen. Zo maken we het mogelijk om concrete voorstellen in te dienen voor de NPO Ledenraad van 21 december.

De mogelijkheden op een rij:
 • Keuzemogelijkheid 1 - Inkorfbeperking op basis van aantallen 
  Per kadastraal perceel mogen maximaal 40 oude en 60 jonge duiven aan een wedvlucht deelnemen. Overduiven mogen als invliegduiven meegegeven worden maar nemen niet deel aan de wedvlucht. 
 • Keuzemogelijkheid 2 - Inkorfbeperking op basis van aantallen met lijst deelnemende duiven voor seizoen
  Per kadastraal perceel mogen maximaal 40 oude en 60 jonge duiven aan een wedvlucht deelnemen. Voorafgaand aan het vliegseizoen worden maximaal 40 oude en 60 jonge duiven aangewezen die aan de wedvluchten mogen deelnemen. Gedurende het vliegseizoen mag niet aangevuld worden met andere duiven. Overduiven mogen als invliegduiven meegegeven worden maar nemen niet deel aan de wedvlucht
 • Keuzemogelijkheid 3 - Vliegen in klassen 
  Geen inkorfbeperking maar spelen tegen gelijkwaardige aantallen (klassen) d.m.v. drie gescheiden uitslagen:
  • Groot tegen Groot
  • Klein tegen Klein
  • de Fondspiegel berekening
 • Keuzemogelijkheid 4 – Niets veranderen
  Niets veranderen en alles laten zoals het is.
Aanvullling keuzemogelijkheid 3
Ten aanzien van keuzemogelijkheid 3 – Vliegen in klassen - hebben we aangegeven nadere uitleg te verstrekken op basis van een nog uit te voeren pilot. Gezien de tijdsdruk en het hoge kostenplaatje van een pilot, hebben we er als werkgroep voor gekozen geen pilot uit te laten voeren en hebben als werkgroep zelf meer uitleg op papier gezet m.b.t. keuzemogelijkheid 3. 

Eventuele vragen over de keuzemogelijkheden kunnen gestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wij hopen dat alle afdelingen, secties en platforms komende weken de keuzes bespreken, zodat we tijdens de Ledenraad van december concrete voorstellen kunnen indienen en deze voor vliegseizoen 2020 kunnen doorvoeren.

Werkgroep Eerlijk Spel
Bob Berendsen - sectie Vitesse/midfond
Arie Heezen - sectie Marathon
Boris Dirks - platform Jong
Marc Palinckx - sectie Jonge duiven
Uitleg keuzemogelijkheid 3
 
 
 

WEDSTRIJDEN
Giant Najaarsklassiekers


Het seizoen gaat richting de finish. Er staan nog twee vluchtweekends op het programma, de organisatie van de Giant Najaarsklassiekers is gericht op het einde van het seizoen. Voor de 14e keer op rij worden in 2019 deze speciale vluchten vanuit Urk voor u georganiseerd. Vertrouwde vluchten, echter vanaf dit jaar in een een nieuw jasje. Er ligt een heel aantrekkelijk programma liggen voor de leden van de afdeling 5, 6, 7, 8, 9, 10 en 11.

De hoofdorganisator PV Flevoland Urk organiseert de najaarsklassiekers na afloop van het reguliere vliegseizoen, met de eerste vluchten op zaterdag 21 september. De klassiekers kennen twee vlieglijnen, nl. een Westelijke en een Oostelijke. 

De Oostelijke lijn bestaat uit het traditionele gebied, zoals we die al vele jaren kennen met inkorfcentra in Damwoude, Zuidhorn, Noordwolde, Balk en Urk. Het voorlopige vliegprogramma:
 • 21-09 Duiven
 • 28-09 Boxtel
 • 05-10 Weert
 • 12-10 Bierges (2 lossingen)
 • 19-10 Quievrain (totale lossing)

De Westelijke lijn is een nieuw gebied voor deze organisatie, er zijn inkorfcentra’s in Alphen a/d Rijn, Hendrik ido Ambacht, Zaandam en Urk; mogelijk wordt er nog een inkorfcentra toegevoegd, hierover zijn we in gesprek. Op Urk kunnen de liefhebbers kiezen voor de West- of Oostlijn. Het voorlopige vliegprogramma voor de West-lijn is:
 • 21-09 Roosendaal
 • 28-09 Duffel
 • 05-10 Asse-Zelik
 • 12-10 Bierges (2 lossingen)
 • 19-10 Quievrain (totale lossing)
Voor inkorfcentrum Voorthuizen is het programma gecombineerd tussen de bovenstaande vlieglijnen:
 • 21-09 Roosendaal
 • 28-09 Boxtel
 • 05-10 Weert
 • 12-10 Bierges (2 lossingen)
 • 19-10 Quievrain (totale lossing)
Meer weten?
Alle informatie over de Giant Najaarsklassiekers is te vinden in de speciale Nieuwsbrief. En er zijn twee bijlagen met informatie over de Oost- en de Westlijn.
 
Nieuwsbrief Giant Najaarsklassiekers
Toelichting Oostelijke lijn Giant Najaarsklassiekers
Toelichting Westelijke lijn Giant Najaarsklassiekers
 
 

NPO BUREAU
Duif zoekt eigenaar!

We zijn dringend op zoek naar de eigenaar van duif NL 2015 1494352.

  

Bent u de eigenaar van deze duif, of kent u de eigenaar? Neem dan contact op met het NPO Bureau.
 
 
 

AGENDA

Activiteiten in het land

 

Op de site van de NPO publiceren we de activiteiten die door verenigingen in het land georganiseerd worden.
 

Activiteiten

 • 22 september 2019 Duivenmarkt Onze Sport (Haaksbergen)
 • 5 oktober: prijsuitreiking Dutch Golden Classic 2019
 • 12 oktober: Habru Duivendag 
 • 19 oktober: prijsuitreiking NIC 1738
 • 2 november: prijsuitreiking Ladies League Samenspel Zuid Hollandse Eilanden 
 • 16 november: prijsuitreiking Ladies League 2019 Afdeling 6, kring 3

Vergaderingen 

 • 16 september: bestuursvergadering afdeling 9
 • 30 september: bestuursvergadering NPO
 • 5 oktober: Sectievergaderingen
Organiseert uw vereniging een leuke activiteit of wilt u uw vergadering(en) en/of bijeenkomsten ook op de kalender terug zien? Dat kan! Mail tijdig informatie over de actviteit of bijeenkomst naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Klik hier voor het complete overzicht van activiteiten en vergaderingen
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 12 september 2019

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 
 

Van een liefhebber...

Door Pieter de Zwart

Ik heb afgelopen jaar een voetring gekocht, waar ik veel plezier van heb. Voor mij een extra bijzondere duif. Ze heet Alie, vernoemd naar mijn tante Alie.
 
Drie jaar geleden is mijn Tante Alie omgevallen met de fiets. Uit onderzoek komt in eerste instantie niks, alleen een te hoge bloeddruk. Als die omlaag is en er meer onderzoek wordt gedaan, wordt er twee jaar geleden ALS geconstateerd. Hier heb ik het moeilijk mee. Vroeger fietste ze heel wat kilometers, nu zit ze in een rolstoel, dat doet me pijn als ik dat zie. Ik bezoek haar elke week op woensdagavond, samen met mijn vriendin, moeder en stiefvader. Dan heeft ze even een ander praatje dan alleen over haar ziekte.

De duif die ik Alie heb genoemd, heb ikzelf gekweekt met een geleende duif van een duivenvriend uit Rottum en het is prachtige duif geworden!  

Op de kleine foto zie je de duif die vernoemd is naar Tante Alie, samen met haar vriendje. Op de 2e foto sta ik met duif Alie.


 
Nederlandse Postduivenhouders Organisatie
Papendallaan 60
6816 VD Arnhem
T (026) 48 34 150
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Facebook
Twitter
Website
 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

05 januari 21
Antibiotica en Paratyfus  Het was al in de jaren negentig van de vorige eeuw duidelijk dat het overmatige gebruik van antibiotica het risico in hield, dat de bacteriën die ze moesten bestrijden zich meer en...

Columnist in Spotlight

RC22 1
23 januari 21
Ik schrijf al heel lang . Het is boeiend en...
r23 12
23 december 20
Hallo ,  Het is eigenlijk weer de tijd om een...
rc13 12
12 december 20
Ik ga een beetje uit de losse pols aan mijn...
r nov1
28 november 20
Lissewege 20 november 2020 . 8 uur. Een nieuwe...
rogier 21
25 oktober 20
Lissewege 21 oktober 2020 Op 12 oktober...
rc1010
12 oktober 20
Mijn vader zei dikwijls....AN  JE EIGEN ZELVEN ,...
roger 24 9
27 september 20
  Het seizoen zit er op . Tijd voor een overzicht...
rc9 9
10 september 20
Een dagboek in schuifjes. Ik ga er vandaag al...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

01 juni 20
Corona....corona....Het geknoei gaat verder . De  onduidelijkheid blijft maar duren .De...
10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40