Artikelen

Gebr. de Zwart, Delft topvorm zorgt voor 2 overwinningen op een rij

Gebroeders Dick en Wietze de Zwart vormen al jarenlang een succesvol duo op duivengebied. Van oudsher waren het echte generaalspelers. Alle weken werd er hard gevlogen en zowel op de korte als op de lange afstanden stonden ze bovenaan de uitslagen. Jarenlang waren zij de generaal kampioen van PV de Snelvlieger in Delft.

Inmiddels is de interesse verschoven naar de grote fond en gaat de voorkeur uit naar de ZLU vluchten. Middels enkele omzwervingen zijn de mannen lid geworden in PV de Vrijheid in Bergschenhoek. De goede sfeer en het gemak van het Nationaal Inkorfcentrum op de geliefde ZLU vluchten maakt het dat ze zich hier op hun plaats voelen.

De volledige overstap naar de fondvluchten vond zo'n 15 jaar geleden plaats. Bij de zoektocht naar duiven die hun succes zouden brengen, werd er alleen gekeken naar het beste van het beste. De basis wordt gevormd door Jan Ernest duiven. Daarnaast is er goed contact met de fondtoppers uit Maastricht in de persoon van H. Wijnands & Zn. Dat contact is begonnen in 1989 en nog steeds komen er versterkingen uit het verre Limburg.

Dichterbij is er goed contact met Peet Kootkar en zoon Dennis. Deze vader-zoon combinatie is ook geen onbekende op fondgebied en zo nu en dan gunt men mekaar jongen uit de betere duiven. Meer recent is het kweekhok versterkt met duiven van Jelle Jellema uit Nijverdal.
FONDCLUB GROOT ROTTERDAM 2017

Dat de mannen uit Delft kwaliteit bezitten, mag duidelijk zijn. Dit seizoen kwam dat ook tot uiting in de uitslagen. Op Marseille werd namelijk de 7e nationaal gepakt. Een week later pakte men de 88e nationaal van Narbonne. Hierbij moet aangetekend worden dat het gros van de vroege duiven in oost Nederland viel en men hier nagenoeg kansloos was voor een nationale topnotering.

In Marseille werden de duiven om 6:45 gelost met een lichte wind in de rug. Al snel werd duidelijk dat snelheden rond de 70 km/u haalbaar waren en dus moesten er 's avonds wel duiven vallen. Om 20:53 was het raak in Delft. Een half uur na aankomst van de snelste duif nationaal uit Wassenaar, wist de 13-1162558 de gebroeders te verrassen met de 7e plek nationaal. In de fondclub waren zij Rotterdammers Jan van den IJssel en Ton Pot ruim te snel af. Deze duif is echt een topper en heeft nog nooit gemist op Marseille.

Een week later werden de duiven ook om 6:45 gelost in Narbonne. Ook nu was de wind in de rug, alleen zorgen stevige buien ervoor dat het westelijk deel van Nederland niet mee kon doen om de hoofdprijzen. Opnieuw werd er een paar minuten voor 9 's avonds (20:51) de winnaar van de fondclub geklokt. Deze keer was het 15-1637479 die de mannen de zege bezorgde. De eerste achtervolgers Comb. de Bruijn (2e) en Fam. Toom (3e) werden met gepaste afstand geklopt. in ZuidHolland werd het een 6e plaats.

Zo zie je maar dat een hok in vorm lastig te kloppen is. De vraag waarop het dit jaar zoveel harder ging, werd beantwoord met het feit dat het hok veranderd is. De verluchting moest beter. Men nam het advies van een hokkenspecialist ter harte en het hokklimaat was meteen beter. Het gevoel was direct goed.

Het voeren gebeurd in potjes, waardoor individueel opvoeren mogelijk gemaakt wordt. Bij thuiskomst wordt er stevig gevoerd, want de duiven moeten goed herstellen. Daarna wordt het voer lichter gemaakt en naarmate de vlucht nadert, wordt er weer opgevoerd. Ook wordt het voer dan iets vetter gemaakt.

De duiven krijgen jaarlijks de verplichte entingen en het seizoen wordt aangevangen met een geelkuur. Daarnaast laten ze de duiven controleren door Van der Sluis. Dit jaar waren de duiven in een prima doen en werd er nooit iets zorgwekkends gevonden door de duivendokter.

De mannen hebben een mooi vlieghok ter beschikking met 5 afdelingen voor de weduwnaars. Er wordt namelijk alleen met de doffers gevlogen. Ook hebben ze een apart hokje nestduiven en die worden op een mooi standje ingekorfd. Aan de andere kant van de tuin staat het jonge duivenhok. De jongen worden gekweekt uit de kweekduiven (20 koppels) en uit de beste vliegers.

De jongen worden niet gespeeld in hun geboortejaar. In plaats daarvan wordt er al in februari veel werkt gemaakt met het africhten. Met hun eigen aanhanger worden de duiven goed opgeleerd en gaan ze elke week mee tot en met Blois. Daarna worden de duiven door de Brabantse africhtingen of door zelf opleren aan de gang gehouden. Dat deze manier goed werkt, hebben Dick en Wietze dit jaar aangetoond met 2 schitterende overwinningen.

Peter Sebel