Artikelen

Chris Koring, Rotterdam


besluit topseizoen oude duiven met 1e prijs Ruffec

Chris Koring kende weer een superseizoen. Hij is woonachtig aan de rand van het Kralingse bos en tevens op een steenworp afstand van A16 en A20. Echter van de snelweg merk je weinig, het is een en al natuur wat je er ziet. Even verderop zitten nog enkele hokken aan het spoor. De duivensport wordt hier nog echt beoefend met een sociaal karakter, want een duivenpraatje met een collega is al snel gemaakt.

Helaas had gemeente Rotterdam andere plannen met dit uniek stukje grond en werd Chris gedwongen te vertrekken. Tot zijn spijt moest hij al zijn duiven verkopen waaronder ook zijn topper Blue Champ. Deze doffer werd beste Doffer WHZB en beste allround duif van Nederland. Zijn duiven werden wereldwijd verkocht, maar deze doffer bleef in Zuid-Holland en wel bij G. & S. Verkerk.

Gelukkig konden de plannen van de gemeente geen doorgang vinden en kon Chris zijn hobby voorzetten. Al snel werden nazaten van zijn topduiven verkregen en zo werd er gebouwd aan een hernieuwde kolonie duiven. Ook van Gerard en Bas Verkerk kreeg hij kinderen van zijn Blue Champ en die vormen nu de basis van zijn kweekhok wat uit 10 kweekkoppels bestaat.

Deze lijnen presteren vandaag de dag nog steeds op de vluchten van 100 tot 750 kilometer. Vorig jaar met Ruffec kwam Chris net te kort voor de overwinning in de Fondclub, maar wist hij daarmee wel zijn dagfondkampioenschap veilig te stellen. Deze editie was vergelijkbaar met kopwind en Chris had er 20 uitgezocht die het moesten gaan doen. Ditmaal was er wel succes en wist zijn 1e getekende de zege te pakken in de Fondclub tegen 399 duiven.

De zege kwam zeker niet uit de lucht vallen, want het hele seizoen ging al geweldig. Op de midfond werd al goed gescoord, maar op zijn favoriete onderdeel, de dagfond, ging het super. Hoge prijspercentages en vroege duiven vormden de basis tot diverse kampioenschappen. Daarnaast blijkt Chris met zijn winnende duif, NL 14-1031264, een Olympiade duif  in zijn bezit te hebben. Tevens werd deze doffer de beste dagfondduif van 2016 in Afdeling 5 Rayon Midden. In dat samenspel werden afgelopen seizoen de volgende kampioenschappen behaald:

1e dagfond keizerkampioen
1e en 2e dagfond duifkampioen
2e dagfond onaangewezen kampioen
6e midfond keizerkampioen
6e jonge duiven onaangewezen kampioen
8e midfond onaangewezen kampioen
10e jonge duiven keizerkampioen

Deze prestaties worden geleverd op een mooi hok waar genoeg ruimte is voor zijn 30 vliegkoppels. De duiven worden gespeeld op weduwschap met doffers en duivinnen en de duiven mogen tot zondag bij elkaar blijven. Dit houdt de band onderling sterk en voorkomt onderling paren. Chris scheidt de duiven niet tijdens het ruiseizoen. In februari krijgen de broedhokken een schotel en mogen de duiven een nest beginnen. De eieren worden overbroedt en Chris zorgt ervoor dat de duiven vanaf de 1e week van ei op weduwschap zitten.  En dat is precies op het moment dat de mooie vluchten voor de deur staan.

De jongen worden gekweekt uit de kweekkoppels. Deze bestaan voornamelijk uit de eigen duiven. Het spel met de jongen ging dit jaar weer voortreffelijk. Ook wordt er jaarlijks een koppel zomerjongen gekweekt die als jong niet gespeeld worden. Als jaarling trainen ze met de vliegduiven mee en worden ze pas op de vitesse 2 gespeeld. Deze groep duiven zorgt ervoor dat de training op maandag meteen fantastisch is, ook na een zware vlucht. Hier hecht Chris veel waarde aan. Ook is het opvallend te noemen dat er bij thuiskomst bewust duiven in de ren zitten. Dit zorgt voor de thuiskomende duiven voor een stukje vertrouwen (onder anderen door de roofvogels) en de duiven komen doorgaans goed binnen.

De duiven krijgen hier elke dag vers water. Dit is gemakkelijk en bovendien is het beter voor de spijsvertering van de duiven. Als Chris de behoefte heeft om medicijnen te verstrekken, gebeurd dat over het voer. Het voer overigens is afkomstig van Mariman en betreft de Sport mengeling. Hier wordt enkel tovo aan toegevoegd. Aan alle andere bijproducten hecht Chris weinig waarde aan. De ene duif presteert er goed mee, terwijl de anderen geen prijs kunnen winnen. Het gaat dus om de goede duiven een goede verzorging en dan komen de prestaties vanzelf. En dat Chris over goede duiven beschikt, bewijst hij al jaren.

Peter Sebel