Gisteren was de wind te hard en te koud om de duiven los te laten, dus dan maar een baddag.

Zowel de jonge als oude duiven zaten er binnen enkele seconden in, iets wat ik graag zie. Duiven die graag in bad gaan, zijn in orde. Een goede graadmeter is tevens dat er een dikke laag witte poeder op het water blijft liggen.

Resultaten van slechte voeding

Onlangs ben ik nog op hokbezoek geweest, waarbij mij direct opviel dat de duiven daar een mengeling van slechte kwaliteit hadden gekregen tijdens de rui. Deze duiven hadden harde, droge pluimen en afgeschuinde slagpennen. Dit soort duiven verschijnen vaak met 1-0 achterstand aan de start.

Ik vind dat je 12 maanden per jaar duivenmelker moet zijn en niet moet bezuinigen op de verzorging, bijvoorbeeld door er maar een goedkope zak voer in te kieperen.

Minder duiven voor meer succes

Wordt alles wat te duur, dan kun je beter minder duiven gaan houden. Het draait immers niet om kwantiteit, maar kwaliteit. Meer duiven houden betekent niet dat je meer prijzen zult winnen.

Integendeel, minder duiven houden leidt juist vaak tot meer succes. Ik ken genoeg melkers die top gingen spelen en meer duiven zijn gaan  houden, maar daardoor toch weer slechter zijn gaan spelen. Het overzicht kunnen bewaren werkt het beste.

Voeding tijdens de kweekperiode

Ook in de kweekperiode moet je een veelzijdige, uitgebalanceerde mengeling zoals de Championsmix voeren. Dit mag volop en daarnaast adviseer ik iedereen om daar ook dagelijks wat Allerlei bij te verstrekken.

De jongen krijgen hier nu volle bak tot aan het vliegseizoen, onder de voorwaarde dat ze alles op moeten eten voordat ze nieuw voer krijgen.

“Trainen ze dan nog wel?” hoor ik u denken. Zodra de jongen hier gemiddeld een maand gespeend zitten, jaag ik alles één keer per dag het hok uit. Ik sla er dan met de vlag onder, zodat ze de lucht in gaan. Na een aantal dagen is dat niet meer nodig, omdat ze dan vanzelf gaan.

Vroeger liet ik ze de hele dag rondslenteren, maar dat doe ik niet meer vanwege de roofvogels. Nu is het vliegen of binnen verblijven.

De oude vliegduiven liggen nu ook met jongen van tien dagen en ook die krijgen volle bak te eten. Ze mogen niets aan gewicht inleveren tijdens de opkweek. Ik heb liever dat ze iets te zwaar aan het seizoen beginnen dan te licht.

Met het oplopende seizoen in Nederland krijg je er niet snel meer gewicht bij als de vluchten eenmaal begonnen zijn, zeker niet met een voorjaar met regelmatig oostenwind erin.

Hier moeten de jongen hun PMV enting nog krijgen, maar enten met vorst doe ik niet. Jonge of oude duiven loslaten met -5 graden en een harde oostenwind doe ik ook niet. De hokken staan wel hele dagen open, duiven kunnen goed tegen de kou.

De kwekers zitten hier gewoon in de buitenlucht, er zit namelijk geen voorzijde in de kweekhokken. Persoonlijk heb ik liever vorst dan regen, dat is ook goed tegen al het ongedierte.

Trainingen

Vanaf volgende week worden de dagelijkse trainingen opgevoerd. Het ziet ernaar uit dat de temperatuur dan weer omhoog gaat.

De duiven moeten hun spieren loskrijgen voor de start van het nieuwe seizoen, anders zit je met een hok vol scheefvliegers. Ik neem aan dat ook zij aan hun uithoudingsvermogen moeten werken, net zoals wij mensen.

Hier zitten nu ongeveer 68 jongen gespeend van de eerste lichting. Van de tweede lichting liggen er ongeveer evenveel. Deze zullen over een dag of twaalf gespeend worden.

Tijdens het enten doe ik gelijk een selectieronde. Waar ik niets in zie, gaat er gelijk uit. Daar steek ik verder geen tijd, geld en energie in. Ik hoef hier immers geen honderden jongen te hebben. Vaak zie je dat de twijfelgevallen als eerste wegblijven, maar dan heb je ze al wel twee maanden lang gevoerd.

Selectiecriteria

Duiven die ik hier niet wil hebben zijn:

  • Extreem grote duiven. Dit zijn namelijk zelden goede duiven.
  • Duiven met een harde en droge pluim.
  • Duiven nu al 2 cm openstaan.
  • Duiven die een oerdomme indruk achterlaten.
  • Duiven die bij een ander gaan buurten en pas laat in de avond terugkeren.
  • Duiven die altijd dik zitten.

Duiven terughalen is sowieso niet aan mij besteed, zeker niet als ik weet dat ze hier al rondjes gevlogen hebben.

Jongen die tegen een draad gevlogen zijn en gerepareerd moeten worden vallen hier ook af, uitzonderingen daargelaten. Mocht er een goede oude duif tegen de draad vliegen, dan laat ik hem vaak wel hechten, maar dan gaat hij ook gelijk naar de kweek en zal hij niet meer op het vlieghok verschijnen.

Met perfect gebouwde duiven winnen is al moeilijk genoeg, laat staan met halve duiven die met geluk een keer een prijs winnen met een stormwind vanachter.

Hier zoek ik het in duiven die als jong meermaals 1 op 100 spelen, dit worden vaak de duiven van de toekomst. Hier deden mijn beste duiven zoals Superrossi, Fast Rocket etc. het als jong al super. De twee super Belgen van Peter van Oerle waren ook als jong al bij de betere en werden zelfs Asduif in het samenspel als jong.

Deze week is alweer de voorjaarsbeurs in Houten, zo snel kan een jaar voorbijgaan. Zelf ben ik een jeugdlid van 50 jaar, maar ik hoop nog wel wat jaren te kunnen genieten van de duivensport (mits de gezondheid het toelaat natuurlijk).

Fast Rocket

Gisteren had ik het al even over Fast Rocket, zoon van Last Lady en halfbroer van Harry’s Rocket. Hij is nu naar de kweek gegaan na eerder een 2e, tweemaal 11e NPO en meerdere 1e prijzen gewonnen te hebben.

Natuurlijk geeft dit door. Afgelopen jaar won Dragon Girl (een dochter van hem) de 1e in het Rayon en werd ze 2e Gouden Crack FZN.

Voorbereidingen in maart

Het eerste weekend van maart is ook altijd het tijdstip dat de duiven weer in orde moeten zijn voor het nieuwe seizoen. Zijn ze dan niet goed, dan zijn er nog enkele weken om herstelwerkzaamheden te verrichten.

Hier ga ik half maart op controle met de duiven. Niet zozeer voor Trichomoniasis (‘t Geel ), maar meer voor coccidiose of worminfecties (wat ik overigens pas één of twee keer gehad heb in mijn loopbaan als duivenmelker). Coccidiose kan uit zichzelf weggaan, maar wormen niet. Vandaar de controle.

Met wormen is het net als met paratyfus, ze doen het vaak op in de mand doordat ze gevoerd worden tussen de uitwerpselen. Al zit er maar één besmette duif tussen, je kunt hier een hele besmetting door opbouwen zonder dat je het in de gaten hebt.

Preventief kuren doe ik alleen in het najaar tegen paratyfus. Verder kuur ik niet, dit tast namelijk alleen de weerstand van de duiven aan.

Kwaliteit boven kwantiteit

Ik volg dus min of meer het Mariën systeem, oftewel alleen kuren wanneer het écht nodig is. Dit kan echter alleen met een kleine, overzichtelijke kolonie duiven die je goed in de hand hebt. Je moet ze dan wel scherp in de gaten houden. Iemand met meer dan 400 duiven in het seizoen wil ik dit dan ook niet adviseren.

Hier overleven in de winter nu zo’n 100 duiven. Voor mijn verkoop in 2006 waren dit er nooit meer dan 60. Ik kweek wel heel veel jongen, maar de meeste hou je geen zes maanden. Oude duiven hou je jaarrond.

Het is dat ik ook voor Friesland kweek, anders hield ik er niet meer dan 70 (ongeveer 12 kweekkoppels en 24 vliegkoppels). Mochten dat allemaal goede zijn, dan was je de beste van het land. Zo simpel is dat.

Vandaar dat ik nooit aanraad om het in meer duiven te zoeken. Je kunt het beter in goede duiven gaan zoeken, een harde selectie maken en jezelf specialiseren op de vluchten die je wilt spelen. Snelheid, halve fond of dagfond.

Gisteravond heb ik de laatste prijsuitreiking van het seizoen bezocht, de Fondclub Zuid-Nederland oftewel de gouden ringen competitie.

  • 1e met Harry’s Rocket
  • 2e met Dragon Girl (uit superkweker in spe Fast Rocket)
  • 9e Gouden crack jong
  • 10e Gouden crack jong
  • 1e Gouden afdelingskampioen jong en oud op de dagfondconcoursen

Geert Kouters

Ik heb daarnaast het podium gedeeld met alle 1e afdelingskampioenen.

Zelf stond ik naast de ondergewaardeerde 90-jarige Geert Kouters, wat heeft die man toch veel gewonnen in zijn leven. Vroeger op de programmavluchten en nu op de overnacht.

Leg er de adelbrieven maar naast: 40 jaar terug was Geert de beste en dat is hij nu nog steeds, maar dan op de overnacht. Daar kan geen schrijverij over prestaties van 30 jaar terug tegenaan.

Weinig verandering

Het bijzondere van alles is dat het ieder jaar dezelfde gezichten zijn en dat de samenstelling van de kampioenen het laatste decennium dus weinig veranderd is.

Ook in 2018 zal het weer om enkele hokken draaien, vaak dezelfde als in de jaren ervoor.

(On)eerlijke uitslagen

Kijk, in Brabant 2000 of de FZN zijn de uitslagen tenminste eerlijk (hoewel ze ook hier de punten uit de eigen rayons halen).

Nationale competities die punten uit rayons of samenspelen pakken, daar geloof ik niet zo in. Hier had ik het gisteren met de heren Stabel over en ook zij weten dat.

Zoals ik eerder al aangaf, de prijzen op de nalijn mee laten tellen bij jonge duiven of Olympiade duiven is concoursvervalsing.

Doordat er geen trainingsduiven meer meegaan, worden de overnachtspelers min of meer gedwongen hun aanhangers vol jonge- of jaarduiven voor prijs mee te geven, terwijl ze niet geconstateerd worden. Speel je samen met heel wat van die overnachtspelers, dan kun je natuurlijk uitpakken.

Enkele jaren terug stond ik tot mijn verbazing bij de 1e Nationale jonge Asduiven met een duif die veruit de minste van het hok was. Voor mijn gevoel waren er toen tien betere, maar hij had toevallig vier prijzen op rij gewonnen (wat tevens ook de enige vier prijzen van hem waren dat jaar).

Zijn hokgenoten waren op die vier vluchten net iets later, maar wonnen wel 7 à 8 keer 1 op 10, waarbij 4x 1 op 100 van de elf vluchten met de jongen. Eigenlijk had ik die dus op moeten ruimen en hem moeten houden. Wat ik dus wil aangeven is: veel kampioenschappen zijn geen graadmeter.

Het is zo simpel: zijn er op de minste afdeling van Nederland bijvoorbeeld maar zes jonge duivenvluchten, dan moet je over heel Nederland de uitslagen van de beste zes vluchten tellen.

Bij de minste afdeling dus alle zes en bij de andere afdelingen alleen de beste zes, de punten uit de afdelingen halen en niet uit de rayons.

Nationaal Morlincourt?

Ook had ik het met Christ van der Linden nog even over het belachelijke idee om Nationaal Morlincourt in te voeren, 160 km voor Zeeland vs. 600 km voor de verste afstand. Hoezo een waanidee, hoe krijg je het verzonnen.

Ik hoop dat e.e.a. gaat veranderen, hopelijk naar vier sectoren waarbij de afstand midden in de sector 400 km is. Zo zouden mijns inziens alle mid-, dag- en overnachtconcoursen moeten zijn: vier sectoren (het land in de lengte en in het midden verdelen) en de afdelingen opdoeken.

Alleen zo is de duivensport te redden.

Petitie

Tenslotte kreeg ik nog een mailtje binnen met de vraag een petitie te tekenen tegen roofvogels.

Uiteraard ben ik een tegenstander van roofvogels, maar denken wij nu echt dat wij met 17.000 duivenmelkers het gevecht kunnen winnen van milieu- en diergroeperingen? Ik hoef hopelijk niemand uit te leggen dat wij aan het kortste eind zullen trekken en slapende honden wakker gaan maken.

Onze producten zijn vanaf heden ook te koop bij:

Dierenspeciaalzaak Leyen
Venlosesteenweg 136/A, 3680 Maaseik
België
Telefoon: +32 89 56 45 69

Lasterie Shop
Franziskusstraße 21, 49767 Twist
Duitsland
Telefoon: +31 6 27993304

Wielink Dierenbenodigdheden
Kraton 5, 8271 RR IJsselmuiden
Overijssel
Telefoon: 038 332 7686

Let op: Wielink is een groothandelaar, dus geen particuliere verkoop. Neem even contact met ze op voor een verkooppunt bij u in de buurt.

Goede duiven heeft in principe iedereen, de een wat meer dan de ander. Helaas lukt het lang niet iedereen om het maximale uit zijn duiven te halen. Dit zit hem vaak in de kleine dingen. Zelfs een waterader kan verschil maken en bepaalde planten in de omgeving van het hok ook.

In dit artikel geef ik enkele tips hoe je het maximale uit je duiven kunt halen.

Tip 1: Vermijd slechte verluchting, vocht en overbevolking op het hok

Om goed te presteren moet er voldoende zuurstof en geen overbevolking op het hok zijn.

Tocht
Tocht moet je vermijden, dit gaat vastzitten in de koppen van de duiven waardoor hardnekkige ornithose (chlamydia) kan ontstaan en daar ben je niet zomaar vanaf. Ornithose (chlamydia) is na paratyfus de grootste veroorzaker van slecht presteren.

Hoe vermijd je slechte verluchting?
Het beste kun je ervoor zorgen dat de duiven niet direct in de luchtstroom zitten, dus boven de duiven alles dicht en alleen verluchten aan de voorzijde van het hok.

Vocht
Vocht is je grootste vijand en is slecht voor zowel mens als dier.

Hoe vermijd je vocht?
Vocht vermijd je middels goed verluchte hokken en door alles dicht te houden met nat en miezerig weer. Lavakorrel zorgt ervoor dat al het vocht in het hok geabsorbeerd wordt. Hierdoor heb je jaarrond een droog klimaat op het hok.

Overbevolking
Overbevolking op het hok is nooit goed. Teveel duiven in één ruimte leidt tot een tekort aan zuurstof en zal resulteren in een vochtig hok. Onthoud deze stelregel: er zijn maar heel weinig goede duiven, dus steek je aandacht alleen in de allerbeste. Duiven waar je aan twijfelt kun je het beste opruimen.

Hoe vermijd je overbevolking?
Een richtlijn voor overbevolking: in een hok van 2h x 2b x 2l kun je het beste niet meer dan 18 vliegduiven plaatsen. Wanneer ze gekoppeld zijn, zijn het er al 36 en dan zie je het vochtgehalte al omhoog schieten.

Tip 2: Geef jaarrond een hoogwaardige, gevarieerde voeding

Het is beter voor de spijsvertering dat de duiven het gehele jaar dezelfde uitgebalanceerde mengeling krijgen, zoals de Championsmix.

Tip 3: Vermijd medicatie zoveel en zolang mogelijk

Om duiven langer bruikbaar te houden moet je de medicijnenkast zolang mogelijk dicht te laten. Op deze manier bouwen de duiven zelf hun basisconditie en weerstand op en blijven ze langer fit, omdat er niet aan gesleuteld wordt.

Mijn tip is om het drinkwater regelmatig te verzuren, of dat nu met Naturaline, knoflook, LTW, Wonder Pigeon of wat dan ook is. Dit is beter dan naar medicatie grijpen. Wondermiddeltjes bestaan trouwens niet. Dat is één ding dat zeker is.

Zelf ben ik een nieuw middel aan het testen op basis van EM, een bacteriecultuur die gebruikt wordt om knoflook te fermenteren. Als dit bevalt, laat ik het weten. Ik test het nu en houd de duiven die het krijgen scherp in de gaten.

Tip 4: Neem niet alles aan van iedereen!

Veel liefhebbers zijn niet standvastig genoeg en luisteren naar iedereen. Hier is op zich niets mis mee, maar betekent dit dat je ook direct alles van iedereen moet aannemen en opvolgen? Mijn advies is om voor jezelf een plan uit te stippelen en hier langere tijd 100% voor te gaan. Niet iedere week iets anders proberen. Wij mensen hebben de tijd nodig om aan iets te wennen, maar de duiven ook.

Overige tips, speciaal voor de twijfelaars onder ons

Houd het simpel, observeer en selecteer vooral op gezondheid. Tevens is het raadzaam om niet te lang met stokoude duiven aan te modderen. Een duif die ooit een goede gegeven heeft en nadien niets meer, is geen kweker. Weg ermee dus.

Pas ook op met luizen en motjes, vooral door mijten aangevreten pennen kunnen een seizoen in duigen laten vallen. Mijns inziens zijn de luisdruppels van Schroeder het beste luis- en ongediertemiddel. Eén paar keer per jaar een druppel in de nek zal ervoor zorgen dat alle duiven zuiver zijn.

Duivensport hoeft niet ingewikkeld te zijn. Houd niet teveel duiven, zodat je het overzicht kunt bewaren. Eigenlijk moet je alle duiven op je hok uit je hoofd kennen en weten waar ze uit komen, zonder het op te moeten zoeken. Dit is een teken dat je er teveel houdt.

Alles valt of staat met goede duiven. Hoe slecht je ook speelt, houdt jaarlijks de beste vijf duiven door en ruim alles wat zichzelf niet gezond kan houden op. Binnen enkele jaren zul je de prestaties omhoog zien gaan.

Een goede verzorging is belangrijk, houdt dus niet meer duiven aan dan je aankunt. Duiven houden van regelmaat. Duiven met stront aan hun poten in het vliegseizoen kan echt niet, dan moet je jezelf als duivenmelker schamen (lavakorrel op de bodem zorgt er trouwens voor dat duiven altijd schone poten hebben).

Met duiven rijden die goed trainen heeft geen nut. Met duiven rijden die niet trainen nog minder. Vaak zijn deze duiven niet gezond of te zwaar.

Duiven met blauw vlees duidt altijd op teveel eiwitten in het voer, voer van een slechte kwaliteit en/of een slechte verluchting.

Zulke duiven zullen tot topprestaties komen wanneer je de bovenstaande tips opvolgt. Op ieder hok zit wel een goede duif, het is aan de liefhebber om hier het maximale uit te halen.

Gisteren was dus de Gouden Duif uitreiking.

Ik was samen met goede vriend Peter Colijn op pad en we hadden besloten om eerst even bij restaurant De Engel te eten. Daar aangekomen kwamen we Peter Fox tegen met zijn echtgenote, dus hebben we gezellig met zijn vieren gegeten en gepraat.

Peter Fox is een vrolijke man uit Wales die een over een super kweekhok beschikt met alleen maar duiven uit de allerbeste.

Peter Fox woont in de bergen, dus het is voor hem moeilijk om aan de vluchten deel te nemen. Bovendien woont hij in een natuurgebied en heeft hij dus vooral haviken als buren.

Van het restaurant naar de prijsuitreiking was maar 10 minuten rijden. Het was al een hele drukte toen we daar rond 17:00 aankwamen.

Nog even bijgepraat met mannen zoals Dirk Van Dyck, Herman Bevers, Stefan Steenbergen, etc. Ook heb ik de mannen van Comb. van Wanrooij nog even gesproken. John vertelde me dat ze weer snode plannen hebben en met een stevige ploeg oude duiven aan de start zullen verschijnen.

John en Henri zijn net als ik mannen die alles doen om te winnen en de concurrentie niet uit de weg gaan.

Ook zij zouden liever zien dat Nederland in de lengte en in het midden werd gesplitst en dat we alle vluchten konden concoursen in vier districten of werkgebieden, om zo tot mooie aantallen duiven te komen.

Dit is de enige manier om de duivensport te redden en zo zal de spreiding van vroege duiven met grotere lossingen voor iedereen aantrekkelijk zijn.

Ik heb ook nog even met een van de weinige vrouwen in onze geliefde sport gepraat, namelijk Esther Vereecke. Esther timmert hard aan de weg vanuit haar nieuwe locatie.

Onlangs kreeg ik dit bericht binnen:

“Peter, your pigeons have done fantastic here in North America for myself and others. My best breeder to date is daughter Golden Cannonball.”

Het is altijd leuk om positieve berichten te ontvangen. Dit keer van de Canadees Steve Seamans, die hier enkele jaren geleden duiven haalde.

Vandaag is weer de prijsuitreiking van De Duif, hoewel het tegenwoordig meer op een meet and greet lijkt.

Het is fantastisch dat Combinatie Verbree zichzelf weer opvolgt, een sympathieke man ook die Co.

Daarnaast vind ik het bewonderenswaardig dat Jan Hermans er ieder jaar weer een topaangelegenheid van weet te maken.

Persoonlijk denk ik wel dat wanneer de uitslagen bij Compuclub gehaald zouden worden, we een heel ander beeld te zien krijgen.

Ik zie namelijk vaak dat kleine liefhebbers regelmatig hun eerste drie getekende duiven vroeg pakken, maar niet de moeite nemen om dit in te sturen. Eigenlijk zoals het vroeger bij WHZB ging en vandaag de dag nog steeds gaat bij de Olympiade.

Als de punten door Compuclub verzameld zouden worden en er niet ingestuurd hoefde te worden, zou men een heel ander beeld te zien krijgen.

Op die manier kan men ook gelijk zien wat ik bedoel met goede duiven zitten tegenwoordig overal. Een groot aantal kleinere hokken speelt gigantisch, maar hier wordt simpelweg nooit over geschreven.

Reportages in De Duif

Hetzelfde had ik bij De Duif. Het is dat Ad Schaerlaeckens ooit een reportage geschreven heeft, anders had ik er nooit ingestaan. Dit terwijl ik al een half leven lid ben.

In 1997 won ik de 1e Nationaal Bourges. Eigenlijk was dit seminationaal, maar toen telde de ZNB ook Zeeland, Oost-Brabant en Brabant 2000 mee. Ludo Claessens werd met ruime afstand 2e en daar stonden drie bladen over vol in De Duif, terwijl mijn naam niet één keer genoemd werd.

Het gekke is dat ik het jaar erop hetzelfde kunstje flikte door de 1e, 3e en 7e te winnen van Nationaal Bourges. Ik meen dat Ludo toen net buiten de top 10 viel. U raadt het al: enkele pagina’s vol over Ludo en mijn naam werd wederom nergens vernoemd.

Op dit moment had ik eigenlijk mijn lidmaatschap op moeten zeggen, maar dit heb ik niet gedaan.

Het is wellicht overbodig om te zeggen dat ik in 1999 de 5e Nationaal Bourges won en gecontroleerd werd op doping, samen met nog drie andere hokken in de verzamelloods van Brabant 2000. Ik en nog iemand anders gingen vrijuit, de andere twee kregen een lange straf.

Dit werd ook breed uitgemeten in De Duif, maar dat ik die dag de 5e won??? Daar werd weer niets over vermeld.

Commercie in de duivenbladen

Wat ik dus aan wil geven is dat bijna alle reportages in de duivensport tegenwoordig te maken hebben met commercie en niet zozeer met presteren, al vind ik dat Het Spoor der Kampioenen en het door Natural Granen uitgegeven duivensportmagazine Duifke Lacht daar gelukkig nog niet zo aan meedoen.

Hoewel ik vind dat ook daar NPO winnaars een belachelijk kleine reportage krijgen, vaak nog kleiner dan iemand die een 1e wint in zijn rayon. De meeste liefhebbers lukt het hun gehele carrière niet om een NPO concours te winnen, dus waarom wordt hier niet wat meer aandacht aan geschonken?

De roofvogel heeft de eerste jongen van het jaar alweer opgegeten, dit is een jaarlijks terugkomend probleem.

Eigenlijk zou ik de eerste weken gewoon bij de duiven moeten blijven als ik ze uitwen, maar dat valt niet altijd mee. Als je eventjes weg bent is het raak, een roofvogel loert hier gewoon op.

Verzorging

Dit weekend worden de eerste jongen ingeënt, dan is dat ook weer achter de rug.

Verder om de dag Naturaline en alle ramen open bij zowel de jonge als oude duiven, dit om de weerstand te bevorderen en zwakkelingen te ontdekken.

Laatst was ik bij Willem de Bruijn en ook hij hanteert het systeem van geen plafond en veel open ramen voor frisse lucht.

De standen van WHZB & PIPA Rankings

Op mijn vorige berichten ontving ik de onderstaande reactie:

“Het zijn niet alleen de standen van WHZB die niet deugen, kijk ook maar eens naar de standen van de PIPA Rankings. Hier deugt helemaal niets van, vooral bij de jonge duiven.”

De beste man heeft gelijk. Ik zeg het vaker: de kampioenschappen van je eigen samenspel lijken nog de enige juiste graadmeter.

Geen enkele buitenlander snapt iets van deze kampioenschappen. Je kunt kampioen zijn over alle vluchten bij bijvoorbeeld Brabant 2000, terwijl iemand die niet eens bij de eerste 50 hokkampioenen kan komen, bij wijze van spreken 60 plaatsen hoger staat bij WHZB.

K. Bosua haalde dit onlangs ook aan en dat is terecht.

Er worden veel huldigingen gedaan en reportages gemaakt bij duivenmelkers die in het seizoen zoek worden gevlogen door andere hokken. Vandaar het onbegrip bij veel buitenlanders die ook alles schijnen te volgen op Compuclub.

Laten we hopen dat er in de toekomst meer gelijkheid komt, het liefst in een A en B spel waarin de groten het met elkaar uit kunnen vechten in spel A en er voor de kleineren een mooi kampioenschap overblijft in spel B.

Af en toe vraag je jezelf af: wie is mijn beste duif op het hok?

Vorig jaar had ik bij de jongen de volgende asduiven:

Fondclub Zuid-Nederland (circa 1.200 spelende hokken):

  • 1e asduif met Harry’s Rocket
  • 2e asduif met Dragon Girl


Fond Union de Blauwe Doffer (circa 650 spelende hokken):

  • 1e asduif met Harry’s Rocket
  • 2e asduif met Capria


Brabant 2000 (circa 1.500 spelende hokken):

  • 1e asduif met Athena’s Rossi
  • 2e asduif met Future Rocket


PIPA Rankings (circa 17.000 spelende hokken):

  • 1e beste jonge duif Vitesse met Maximal Rocket

Nu heb ik het nog niet over het samenspel met circa 110 spelende hokken waarbij de eerste 15 asduiven werden behaald.

En de overige uitslagen dan?

Uitslagen in de vereniging of kampioenschappen boeien me niet. Hetzelfde geldt voor 1e prijzen in de vereniging. Ik vind het onzinnig om te vermelden dat je zoveel keer eerst zat met een duif tegen bijvoorbeeld 180 duiven. Er zijn zelfs liefhebbers die vermelden dat ze de 1e hadden tegen 78 duiven.

Om een voorbeeld te geven: één kilometer verderop zou ik kunnen inmanden bij mijn vroegere vereniging. Hier kan ik met gemak iedere vlucht 1e spelen.

Toch mand ik in een ander dorp in, dat voor mij in het oosten ligt. Dit terwijl ik beter in het westen kan inmanden om 1e te vliegen.

Naar mijn mening zit er veel verschil in de mate van concurrentie tussen de verschillende verenigingen.

Zelf zoek ik liever de sterkste concurrentie op, dit is ook leuker voor de andere leden. Het is nooit leuk wanneer één iemand domineert in een vereniging.

Vorig jaar zijn de oude duiven, jaarlingen en jonge duiven super gekomen. Ik durf zelfs te zeggen dat er maar weinig anderen waren met zoveel asduiven in verschillende spelverbanden als hier met de jonge duiven.

Whzb dan? Die moeten eerst eens met eerlijke spelregels komen en niet bij de ene vier en bij de ander 5 vluchten mee laten tellen. Ik snap niet dat ze aan zo’n oneerlijke competitie überhaupt aandacht schenken.

Gewoon de beste asduif over een heel seizoen met een gelijkwaardig vliegprogramma voor iedereen, wat ze nog steeds niet voor elkaar lijken te krijgen.

Om die reden pleit ik ervoor om alle afdelingen in Nederland af te schaffen en het vliegprogramma vast te laten stellen door secties die zich niet laten beïnvloeden door oubollige kiesmannen.

Maar goed, ik dwaal af. Ondanks dat de oude duiven en jaarlingen zo goed gekomen zijn, zitten er toch maar 10 op de 28 vliegkoppels en de rest is jaarling.

Daarbij heb ik geen enkele angst om met jaarlingen het dagfondprogramma aan te gaan. Het gaat om kwaliteit. Ze kunnen het, of niet.

Eén ding is zeker: goede duiven kun je 12 maanden per jaar kweken.

Ik las vandaag op de website van A.S. dat Willem de Bruijn vindt dat duiven beter voor 10 februari gelegd kunnen worden. Hier ben ik het niet helemaal mee eens.

Ik heb in mijn duivencarrière al meer dan 100x teletekst gewonnen, en ik denk dat 45% van die winnaars gespeend waren tegen eind april/begin mei.

Zelf speen ik tot eind april/begin mei. Vaak zitten daar echt goede duiven bij, alleen raak je er per saldo meer van kwijt door de kortere periode van africhten. Die jongen krijgen een spoedopleiding om alsnog de start te halen, vandaar dat er meer achterblijven.

Maarten Huijsmans haalde hier vorig jaar tien jongen op die gespeend waren tegen eind april/begin mei. Hij speelde met deze jongen op de nalijn, maar ook daar zaten enkele toppertjes bij.

Binnen enkele maanden is het weer zover, dan kunnen we weer gaan vliegen en hopelijk onze doelen waarmaken.

Persoonlijk heb ik veel zin in het nieuwe seizoen, de duiven ogen namelijk weer kerngezond en in orde.

Uit ervaring is gebleken dat details het verschil maken. Tegenwoordig moet je 12 maanden per jaar goed met de duiven bezig zijn, iets wat ik vroeger in de wintermaanden wel eens vergat.

Voorbereidingen

De voorbereidingen op het nieuwe seizoen starten zodra het oude seizoen is afgelopen, wanneer de duiven een gedegen paratyfus kuur hebben gehad en vrij zijn van luizen en trichomoniasis (‘t geel).

Daarna maak ik de hokken zuiver en ontsmet ik ze. Of je hierbij door moet slaan, zoals sommigen die de dakpannen eraf halen, schoonwassen en hun hele inventaris eruit breken, dat betwijfel ik.

Naar mijn mening is een goede schroeibeurt met de gasbrander en eventueel inspuiten met Vircon S voldoende.

Kweekseizoen

Je moet er wel voor zorgen dat de duiven perfect in orde zijn tijdens de kweek. Drie weken voorafgaand aan de kweek koppel ik ze voor, zodat ze elkaar leren kennen. Dit scheelt een hoop ellende.

Ik ben in de winter wel eens op plaatsen geweest waar 30 koppels na een maand een handjevol jongen van diverse grootte hadden liggen. Kijk, zoiets mag natuurlijk niet voorkomen als je serieus met de duivensport bezig bent.

Nu weet ik zelf als de beste dat een superieure kweek niet altijd een garantie is voor succes, maar ook tijdens een mindere kweek kun je enkele toppers kweken. Toch zie ik liever dat alles loopt zoals het hoort.

Zoals gezegd, blijven de vliegduiven hier zolang mogelijk bijeen, dus zeker na het opbrengen van de jongen nog een tiental dagen op eieren erna.

Voor een vervroegde pennenrui ben ik niet bang, ze worden tijdens het tien dagen durende broeden gewoon verduisterd tot halverwege april.

De duiven komen hier in de winter enkele dagen per week los, straks enkele korte trainingsvluchten en dat moet voldoende zijn om weer in het ritme te komen. Ik ben van mening dat ze zichzelf op de wedstrijden in conditie moeten vliegen.

Deze week werd er weer veel lavakorrel besteld. Opvallend veel afnemers hadden eerst gebroken maïskolven in het hok liggen, maar zijn hier toch maar vanaf gestapt.

Nadelen van gebroken maïskolven

Ik hoorde dat de mest diep tussen de kolven gaat zitten, waardoor ze bij vochtige omstandigheden schijnbaar flink gaan stinken. Persoonlijk vind ik ze niet fijn, omdat ik rugklachten heb en niet over een ongelijke bodem kan lopen. Maar goed, ieder zijn ding natuurlijk.

Voordelen van lavakorrel

Steeds vaker zie ik dat liefhebbers die last hebben van stof, besluiten om lavakorrel op de bodem te leggen. Al het fijne stof zakt namelijk tussen de korrels door naar beneden en waait niet op dankzij het gewicht van de korrels die bovenop liggen. De lavakorrel zal hierdoor nooit verwaaien in het hok, al ligt het er maar 2 cm dik op.

Zelf ga ik eens per twee weken met de gasbrander over de korrel heen om de pluimen weg te schroeien en alle eventueel aanwezige bacteriën te doden. Ik hoef hierbij niet bang te zijn dat ik het hok afbrandt, want lavakorrel is gelukkig niet brandbaar.

Pas op met witte vloerdekkorrels

Mijn advies aan iedere liefhebber is om op te passen met witte korrels die als ‘lavakorrel’ aangeboden worden. Witte lavakorrels bestaan namelijk niet. Deze producten zijn vaak gemaakt van zachte kalkstoffen, die je snel kapot trapt. Dit leidt tot een hoop stof in het hok (en zeker ook daarbuiten!).

Verkooppunten lavakorrel

Onze lavakorrel is momenteel te koop bij Kranendonk Diervoeders in Ridderkerk, de vestigingen van Ronny van Tilburg, ons adres in Hoeven en binnenkort ook weer bij Duivensportcentrum ‘t Harde. Uiteraard kunnen wij de lavakorrel ook verzenden. Neem voor de voorwaarden even contact met ons op.

De eerste jongen zitten hier gespeend, die kunnen lekker uitgroeien tot volwaardige atleten.

De jongen drinken vanaf de eerste dag om de dag Naturaline en krijgen volop te eten, al moet ik hier wel bij vermelden dat ze pas in de middag gevoerd worden. De jongen worden zodanig gevoerd dat er genoeg overblijft om de ochtend door te komen.

De reden dat ik ze nu één keer per dag voer, is dat ik ze graag gretig zie op het moment van voeren. Dit maakt het aanleren van het fluitsignaal eenvoudig. Ze leren zo namelijk dat wanneer er gefloten wordt, ze eten krijgen. Daarnaast is dit een goed moment om te zien wie er niet komt eten of niet lekker in zijn vel zit.

Nog een voordeel: als ze gretig zijn, leren ze gelijk alles op te eten. Er is geen tijd om kieskeurig te zijn, want dan heeft de buurman het bordje al leeggegeten.

Ik heb onderstaand filmpje gemaakt waarin duidelijk te zien is hoe het er hier momenteel aan toe gaat. Let hierbij ook op de manden in het hok, waar ze nu alvast aan kunnen wennen. Tevens is te zien dat ze alleen uit de drinkgoot kunnen drinken en dat ze dat zelf uit moeten zoeken.

 

Neem ook eens een kijkje op de nieuwe website van Adam Thomas en let daarbij op wat Snow Queen al gegeven heeft. Die heeft hij hier gehaald. Die witte die ik destijds vermeldde en die enkele Chinezen toen lieten zitten vanwege haar kleur.

Kijk, je moet altijd naar het nieuwe jaar kijken, hoe goed of slecht het jaar daarvoor ook gegaan is.

In Friesland en Noord-Brabant hebben wij vorig jaar 25 nieuwe aanwinsten getest, waarvan twee die ik geruild had met Peter Colijn en zijn compagnon, de sympathieke Engelsman Peter Fox.

Laat mij nu net met díe twee duiven goed gekweekt hebben. De duivin werd moeder van de 1e Provinciale Asduif en de doffer werd vader van de Gouden Crack FZN. Dit jaar heb ik dus maar weer vier zomerjongen uit de Harry-lijn toegevoegd aan de kweekstal.

Van Colijn-Fox zijn ze voorlopig nog niet af, mochten zij de boel op de rails krijgen. De kwaliteit lijkt me weer super daar op de hokken in Nieuwendijk.

Aan het ruilen met Peter van Oerle houd ik ook jaarlijks een bruikbare duif over. In 2016 zelfs twee doffers, die beide 1e Asduif in groot verband werden.

Van de jongen van Dirk Van Dyck zijn er nog drie over. De rest is verwijderd, net als mijn overige aankopen. Prullen doen we hier niet te lang, na één seizoen met de jongen op twee plaatsen moeten er resultaten zijn en anders weg ermee.

Dit jaar zijn er slechts twee duivinnen aangeschaft: één van de allerbeste van Jelle Roziers en één van Benny Steveninck. Kijk, als je zelf goed speelt is verbetering niet altijd eenvoudig, vandaar dat mijn interesse niet ligt bij winnaars in samenspel of wat dan ook.

NPO winnaars, 1e Asduiven, 1e Provinciaal prijswinnaars in groot verband, hmm… Die heb ik zelf ook. Nee, mijn interesse ligt meer bij duiven die bij de 1e Nationale Asduiven van de KBDB kunnen staan en daarbij nog 1e prijzen kunnen vliegen ook.

Inmiddels zijn dat soort duiven in België helaas onbetaalbaar geworden, doordat de gemiddelde Chinees dat ook weet. Om die reden probeer ik de kinderen hiervan te kopen of uit dezelfde ouders van deze Asduiven. Soms laat het budget dat nog nét toe.

Volgende week wordt het winters koud in de nacht en lekker zonnig overdag, zoals winters horen te zijn. Dit is het ideale weer om de duiven weer eens dagelijks los te laten, zodat ze hun eventueel opgedane vet er weer af kunnen trainen.

Wel oppassen met duiven opdrijven, zij vormen een ideale prooi voor hongerige roofvogels. Uiteraard is het ook oppassen geblazen met de winterjongen: iedere roofvogel ziet het verschil tussen een gemakkelijke prooi en eentje waar hij energie in moet steken.

Bij de oude duiven staat alles wagenwijd open. Hier mag de koude wind lekker door het hok waaien, dit bevordert namelijk de weerstand.

Vroeger had ik graag warme hokken, maar nu niet meer.  Alles staat open en geen enkele verwarming staat nog aan, ook de plafondschuiven worden hier al jaren niet meer gebruikt.

Dit is gewoon een kwestie van volhouden, duiven wennen doorgaans snel aan veranderingen. Het is beter om hier nu alvast mee te beginnen dan in het vliegseizoen.

Hetzelfde geldt voor de Championsmix en NPO-mix: één soort voer, 12 maanden lang. Hoe gemakkelijk kan het zijn? En hoe groot is de onzin rond zuivering-, dieet- en seizoensmengelingen dan ook niet…

Inmiddels doen vele liefhebbers het zoals mij en zijn zij erachter gekomen dat dit een verlossing is ten opzichte van meerdere tonnen met voer. Daarnaast is het super eenvoudig voor een ander die de duiven weleens moet voeren wegens vakantie, ziekte, werk of wat dan ook.

 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23
23 maart 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40