Henry Visser, Hendrik-Ido-Ambacht
zegeviert op ochtendlossing Bordeaux

Bordeaux ochtendlossing is de enige NPO marathonvlucht waarbij de liefhebber,s die doorgaans niet meedoen aan de ZLU, de duiven 's avonds thuis kunnen verwachten. En niets is natuurlijk mooier om 's avonds een duif te klokken waarbij duiven 800 of 900 kilometer in 1x overbrugd hebben.

De editie van 2017 vond plaats op zaterdag 15 juli. Deze keer was de lossing op zaterdag niet vanwege het slechte weer op vrijdag, maar vanwege de Franse nationale feestdag op de 14e. De duiven werden om 07:00 gelost en met een westen tot noordwesten wind moesten de vroege duiven probleemloos 's avonds thuis komen zonder dat het gepaard ging met hele hoge snelheden. Iets waar menig fondliefhebber echt naar uit hebben zitten kijken.

Met 397 duiven in concours van de Fondclub Groot Rotterdam begon het zo rond 19:00 spannend te worden. In Sector 2 was om 18:43 de eerste duif gemeld in Achthuizen en dat bleek later ook de snelste te zijn van de lossing. In de fondclub ging de winst naar Hendrik-Ido-Ambacht. Henry Visser klokte daar zijn '392 om 19:14 en dat bleek ruimschoots voldoende. Omgerekend bedroeg de voorsprong net iets minder dan 15 minuten. J. Burggraaf Jr. (2e) en P. Kootkar & Zn (3e) maakten het podium compleet.

FONDCLUB GROOT ROTTERDAM 2017

Hier komt de winst bij Henry terecht die een paar weken ervoor pech kende op de vlucht vanuit Agen. Deze vlucht werd overschaduwd door een foute lostijd, waardoor de rekenformule van de ochtendlossing gehanteerd moest worden. Henry klokte een duif om 01:53. De winnende duif werd 5 kilometer verder geconstateerd om 02:26. De neutralisatietijd stond echter stil en dus ging de winst aan hem voorbij. Wel stond hij 7e op teletekst, op deze vlucht vanuit Bordeaux werd het zelfs plek 4.

Henry speelt de duiven op nest. Voorheen werd er het weduwschap gespeeld, maar dit spelsoort past beter bij Henry en de duiven (vooral duivinnen) doen het er goed op. Dat laatste is geen toeval. Henry neemt het spelletje namelijk heel serieus en korft zijn duiven niet klakkeloos in. De duiven worden in het voorseizoen gekoppeld en dan wordt er al rekening gehouden welke duiven in aanmerking komen voor welke vluchten. Als de vlucht eraan zit te komen , wordt er gekeken naar welke duif er een goed standje heeft en welke duif de vorm te pakken heeft. Enkel de beste duiven met het beste standje worden ingekorfd. En Henry weet precies op welke standjes de duivinnen wel eens eerder gepresteerd hebben. Alles wordt namelijk bijgehouden.

De winnende duifheeft de naam "BB392" en is een duivin met een bijzonder verhaal. Zij komt namelijk bij Baas en Berg vandaan. De fondtoppers uit De Kwakel speelden in 2016 niet met jongen en het kwam Henry ten oren dat zij de jongen van de hand deden. Uiteindelijk verhuisden 4 duiven naar Hendrik-Ido-Ambacht. Hiervan wisten er 3 prijs te vliegen op deze Bordeaux. Dit zijn de leuke dingen van de duivensport.

De jongen worden niet opgeleerd in het geboortejaar. De jaarlingen beginnen dus in maart/april aan de eerste vliegkilometers en worden langzaam klaar gestoomd voor het grote werk. Als het seizoen vordert, is Bordeaux NPO ochtendlossing de ultieme test van de jaarlingen. Velen spelen Agen ZLU, maar dat vind Henry te vroeg voor zijn onervaren jaarlingen. Bordeaux is enkele weken later en dat past beter in het programma. Van de 21 gezette duiven, wisten 9 jaarlingen prijs te pakken. Ze waren allemaal voor 21:20 thuis. Alle jaarlingen zitten in hetzelfde hok en worden op dezelfde manier voorbereid. Duiven die het nu laten zien, zijn vaak ook de betere duiven voor de toekomst.

Qua voorbereiding vind Henry het belangrijk dat ze voldoende kilometers maken en in het ritme blijven. Hiermee wordt alles zorgvuldig afgewogen. Staat het weertype hem niet aan, slaat hij gerust een weekje over of zoekt hij naar alternatieven. In Brabant/Zeeland worden goede inkorfmogelijkheden geboden en ook de doordeweekse africhtingen worden steeds interessanter. Vaak zijn de alternatieven nog de mooiste vluchtjes. De duiven komen dan bijna zonder uitzondering 1 voor 1 aan en allemaal uit de goede hoek. Dit zijn dingen waar Henry net zo van kan genieten als van een knappe uitslag op de fond.

Henry is een druk man, is in diverse commissies/besturen actief en weet ook nog eens goed te presteren met de duiven. Velen kunnen aan hem een voorbeeld nemen. Voor de komende jaren wordt het kampioensspel steeds minder belangrijk. Er zal vaker gekozen worden voor dagsucces. De sleutel hierin ligt in het spelen van meer duiven per vlucht, in plaats van op elke vlucht een paar duiven te spelen. Ongetwijfeld levert dat volgend jaar weer mooie uitslagen op.

Peter Sebel