Sungai Buloh, 24 oktober 2022

Ha Harry,

Onze laatste dialoog was inderdaad alweer vier weken terug. De weken gaan soms wel erg snel voorbij. Wellicht ook omdat ik hier veel leuke dingen doe. Zo zaten we vorig weekeinde in de stad Ipoh en twee weken daarvoor in de zogenaamde Cameron Highlands. Terwijl ik tussendoor volop bezig was met de afronding van het GPS-seizoen 2022 en de opstart van het seizoen 2023. Zoals je hebt kunnen lezen heeft het NPO-bestuur zich achter “het initiatief” geschaard door 10 sets van 10 ringen ter beschikbaar te stellen. En nu zijn we op zoek naar vrijwilligers, hetgeen tot op heden best goed loopt (maar de geïnteresseerden kunnen zich nog altijd aanmelden).

Ik begrijp heel goed dat je na een intensief seizoen een beetje in kakt. Een seizoen eist altijd een beetje zijn tol (zowel mentaal als fysiek) en daarna mag de riem er wel een beetje af. Maar niet te veel natuurlijk, want zoals je al schreef, het nieuwe seizoen staat natuurlijk alweer in de steigers. Al hoef je ook niet te overdrijven. De duiven kunnen in deze tijd van het jaar het best wel af met een wat mindere verzorging. Zeker als je hokken niet te vol zitten volstaat eenmaal per dag schrappen en voeren. Ook een bad één keer per week is meer dan voldoende. Zelf deed ik dit altijd in het weekeinde, waarbij ik meestal ook wat “groot onderhoud” pleegde. Mijn woorden voor wat achterstanden opgelopen in de week of simpelweg zaken waaraan ik doordeweeks niet toekwam. Nu had ik natuurlijk een (veel te) grote kolonie en dan ben je letterlijk nooit klaar.

Ik ben benieuwd naar je website. De kunst is wel om de website een beetje levendig te houden. Niet veel bezitters van websites slagen hierin. De meesten beginnen hoopvol, maar na een paar updates is het “end of story”. Eigenlijk moet je de site wekelijks bijhouden en wat nieuws plaatsen. Nieuws dat ook nog een beetje lezenswaardig is want veel melkers schrijven alleen over hun prestaties en hun topduiven. En dan alleen als het goed gaat. Of ze zijn erg goed in het afbranden van anderen.

Dit afbranden van anderen is een mooi bruggetje naar het andere thema dat jij aansneed. Het was op Facebook weer allesbehalve fraai. Overigens worden er door de duivenmelkers nauwelijks andere sociale media niet gebruikt, want op Twitter en Instagram vind je maar een enkele Nederlandse liefhebber, maar dit ter zijde. Het was weer, zoals gebruikelijk bij berichten uit dezelfde hoek, “op de man en niet op de bal”. Voor de zoveelste keer. Met uit de context gerukte informatie. Vermoedelijk hebben de schrijvers zich nooit daadwerkelijk verdiept in de materie en papegaaien ze elkaar simpelweg na. Iemand afbranden door onwaarheden te plaatsen, omdat hij niet dezelfde mening is toegedaan, is namelijk zoveel gemakkelijker dan de werkelijke informatie te geven. In dat kader vond ik nog een interessant artikel dat toch een wel heel ander licht op de zaak werpt. Maar dat willen de tegenstanders (of zijn het vijanden van de NPO) natuurlijk niet lezen, laat staan plaatsen: VEB – Imtech raakte onder topman Van de Aast niet uit schandaalsfeer. De kop suggereert overigens iets anders dan de inhoud.

Ergerlijk is de vuilspuiterij echter wel, omdat ik denk dat de duivensport bestuurders als v.d. Aast juist hard nodig heeft. We hebben op dit moment totaal niets aan opportunisten die denken dat ze de wijsheid in pacht hebben. We hebben juist technocratische bestuurders nodig die de duivensport eens werkelijk de eenentwintigste eeuw inleiden. Technisch vaardige bestuurders die zich niet laten weerhouden door heilige huisje en honderd jaar oude dogma’s.  Bestuurders die weten hoe de duivensport anno 2022 in stand dient te worden gehouden in een “umfeld” vol tegenstanders, met steeds complexere regels in zake transport en dierenwelzijn. In een samenleving met steeds minder begrip voor een hobby/wedstrijdsport met dieren.

In dat kader begrijp ik de wens om te komen tot een sluitende administratie meer dan ooit. Anno 2022 kun je niet meer aankomen met klassieke administratievormen zoals de hoklijst, de inkorflijst of de entlijst. Deze informatie moet met een druk op de knop beschikbaar zijn. En dat dit een groot en voor de duivenwereld moeilijk te behappen investeringsproject is begrijp ik volkomen, maar het is echter wel onvermijdelijk.

Overigens is er niets nieuws onder de zon want toen de huidige rekenaars de klassieke lokale rekenaars ergens in het midden van de jaren tachtig van de vorige eeuw vervingen was de weerstand even groot. Een gevalletje van de geschiedenis die zich herhaalt. Alleen werd de “oorlog” toen uitgevochten in de lokalen, bij de voerboer en uiteindelijk op de afdelingsvergadering, terwijl dit nu via advocaten en de sociale media gaat.

Ik ben overigens een groot voorstander van het toevoegen van een rekenmodule aan de zogenaamde cloud. Niet omdat ik tegen de huidige rekenaars ben (al proberen ze naar mijn mening wel te veel hun positie te gebruiken, om het mild te verwoorden), maar omdat ik hierin een goede financiering van de NPO-organisatie zie. Iets dat ik al vele jaren geleden eens schreef, maar iets dat zeker niet minder noodzakelijk is, als je het mij vraagt. Het aantal duivenmelkers en de hoeveelheid duiven zal nog wel een tijdje blijven dalen terwijl de eisen die er aan de NPO-organisatie gesteld (zullen) worden alleen maar zwaarder (zullen) worden. Dit staat op gespannen voet met elkaar en om de kosten voor deze noodzakelijke organisatie te dragen vormt het door de NPO zelf berekenen van uitslagen een uitgelezen financieringsmethode. Niet dat ik denk dat de huidige rekenaars echt rijk worden van hun activiteiten, maar toch denk ik dat het een goede zaak zou zijn als de opbrengsten die er zijn terugvloeien naar de sport.

En tja over de Olympiade. De keren dat ik het meegemaakt heb was het best leuk. In Amsterdam in 1979 als teenager en in Utrecht als een nog jonge ambitieuze melker. Beide keren was het best druk. Ook bezocht ik de Olympiade een keer in Portugal, in Italië en in Duitsland maar dit terzijde. Echter ook in 1995 was er al wat gedoe als je de tussen de regels doorleest van het volgende artikeltje: 887.pdf (duivenmarktplaats.nl).

Qua locatie lijkt mij het MECC een goede keuze. Het vogelgriep argument is mooi meegenomen maar voor mij telt het meest dat Maastricht een leuke stad is om bezoekers te ontvangen en om naar toe te gaan. Een stukje buitenland in Nederland. Mooi centraal gelegen voor de melkers uit België, Duitsland of Midden-Europa. Wellicht ietwat uit de richting voor de gemiddelde Nederlandse melker maar met het NS-arrangement lijkt mij dit ook geen onoverkomelijk probleem. Eventueel zelfs in combinatie met een overnachting samen met “moeder de vrouw”. Een paar uurtjes naar de Olympiade en dan lekker shoppen en uiteten in de minst Nederlandse stad van Nederland.

Voor mij is het glas dus halfvol qua locatie. Of het vroegtijdig reserveren van het MECC echt slim is durf ik echter wel te betwijfelen. Zonder te betwisten dat dit niet veel langer kon wachten, geeft het de tegenstanders munitie om kritiek te hebben. Iets dat simpelweg voorkomen had kunnen worden door het besluit eerder te nemen. Ik denk overigens niet dat het tot een crisis zal leiden. De band tussen de (meeste) afdelingen en het NPO-bestuur is gelukkig nog hecht.

Ik houd het voorlopig hier maar weer bij. Zoals altijd ben ik wat breedsprakeriger dan jij.

Groetjes uit een regenachtig Sungai Buloh, Michel

Capelle aan den IJssel, 23 oktober 2022

Ha Michel,

Het is al weer even geleden dat we deel 2 van onze dialoog schreven. Net zoals de duiven merk je dat je dat je zelf ook inkakt na het seizoen en dat is ook prima. We hebben een bijzonder intensieve hobby, waar je in deze periode je rust bij moet pakken.  Toch heb je ook in deze periode zo weer je bezigheden, uiteindelijk begint het nieuwe seizoen nu al weer met een goede rui en zo nodig de medische winterbehandeling van de duiven. De rui verloopt voorspoedig, vasthouders zijn inmiddels bijna allemaal weer strak, vliegduiven volop in de rui. Daarnaast ben ik druk met een website, die hoop ik binnen 2 weken online te hebben. Leuk, maar kost ook weer de nodige tijd.

En toen was er ineens weer “reuring” in Duivenland. Of in ieder geval op social media. Een ouderwetse en in mijn ogen onbeschofte aanval op het NPO bestuur, of eigenlijk meer op 1 persoon gericht in het NPO bestuur en dat met naam en toenaam. Het geplaatste bericht samenvattend:

“De duivensport wordt door het huidige bestuur te gronde gericht, vanwege te hoge investeringen in de NPO cloud en de Olympiade. Daarbij wordt dan en passé verwezen naar een zakelijke periode van een van de NPO bestuurders waarbij die een groot Nederlands bedrijf de financiële afgrond in geholpen zou hebben. Dit laatste verhaal was mij al bekend voordat hij bestuurder werd en daar heb ik uitvoerig onderzoek naar gedaan. Uiteraard ben je medeverantwoordelijk voor wat er op dat moment in zo`n bedrijf gebeurt, maar de vraag is in hoeverre jou blaam treft wanneer je op een schip stapt met een groot gat onder de waterlijn en dit niet wordt gemeld. Maar genoeg daarover.”

Na een relatief rustige en transparante periode spelen er dus blijkbaar weer oude sentimenten op. De vraag is nu waar ligt nu echt het probleem met de cloud en de benodigde aanpassingen die daarvoor gedaan moeten worden door de rekenaars? Uiteraard kunnen de rekenaars (en ECS leveranciers) roepen dat dit 400-500 K gaat kosten. Echter wanneer de tegenpartij roept dat dit onzin is zal de waarheid ergens in het midden liggen? De uitleg van het NPO bestuur waarom al deze gegevens in de cloud moeten staan vind ik plausibel en legitiem. Ik geloof namelijk ook niet dat het NPO bestuur voor de lol zoveel hierin investeert. Zo ook de certificering van het transport. Wij kunnen dat allemaal wel onzin vinden, maar de regels rondom transport van dieren worden steeds ingewikkelder en dat wordt er door de chronische aanwezigheid van vogelgriep niet beter op.

Zagen

Dan de Olympiade. Persoonlijk heb ik daar niet veel mee, ken het fenomeen niet persoonlijk omdat ik nog maar kort in de sport zit EN ik heb zelf al helemaal geen Olympiaduiven haha. (oh ja wel een dochter van Olympic Max, Richard van de Bos, telt dit ook 😊) Dus ik sta er neutraal in. Ja ook ik was kritisch in mijn bestuursperiode op het NPO bestuur omdat er onduidelijkheid was over de begroting. Echter als ik zie hoe vaak er nu (online) informeel overleg is tussen NPO en afdeling (vorige week nog) dan ga ik ervan uit dat de afdelingen weten waar het NPO bestuur mee bezig is. Overigens ligt er een begroting bij de FBCC heb ik begrepen en geloof me, die gaan echt niet akkoord als het houtje/touwtje werk blijkt te zijn. Daarnaast zouden alle afdelingen 3 jaar lang € 0,01 per ingekorfde duif afdragen, als eerste dekking van de kosten. Ik vermoed dat dit ongeveer 1/3 zal zijn van de totale begroting. Dat het MECC al is gereserveerd zonder toestemming van de leden(raad) vind ik wel verklaarbaar. Dit soort locaties moet je jaren van te voren vast leggen, anders zit je er gewoon naast.

Ik ga ervan uit dat de partijen aan tafel gaan om dit op te lossen, in het belang van de duivensport. Komen ze er niet uit dan rest de NPO denk ik nog maar 1 ding. We gaan het meemaken!