Een ander gesprek

Met Peter had ik het over duiven. ‘Was tof’, zei die bij het weg gaan. ‘Je zou er over moeten schrijven. Ja, waarom niet, dacht ik en ging in gesprek met mezelf. In plaats van de vrager werd ik de man die antwoorden gaf.

 Noem eens wat hoogte punten in al die jaren duivensport.

Te veel om op te noemen.

-De ‘Nationale’ zeges uit Orleans destijds uiteraard. Maar het waren niet alleen de zeges. Volgens berekeningen in de toenmalige NPO (soort Bondsblad) was ik meerdere keren de beste van het land.

-Die semi nationale vlucht uit Chartres waarop ik 2, 3, 4, 6, 17, 18, 20, 32 enz (24/34) won met de drie eerstgetekende voorop.

-En die harde Etampes toen de 7 eerste series van 3 werden gewonnen. Ofwel, ik had mijn 21 eerstgetekende voordat iemand zijn 3 eerstgetekende had.

De 5 eerste series van vier werden gewonnen. Dus had de 20 eerstgetekende voor iemand zijn vier eerstgetekende had.

Voor diegenen die nog weten wat series zijn.

-Wat ook deugd deed was wat voorzitter Marinus destijds zei bij de kampioenen huldiging van de Afdeling. Hij had nog nooit zo’n overwicht mee gemaakt, niet bij oude en niet bij jongen. Let wel in de Afdeling. Ik groeide 5 centimeter. Het krantenartikel heb ik nog bewaard.

 En dieptepunten?

Ook volop. Vooral twee fameuze rampen, een uit Homburg Duitsland en nog erger was die Pithiviers van 2017. Van de 10 eerstgetekende verloor ik er 9. Daaronder enkele excellente kinderen Ace Four die tegen grote deelname een 1e hadden gewonnen.

Ook de fameuze zusjes 026 en 091 uit Home Alone gingen verloren. Eerder wonnen die bijvoorbeeld van Pithiviers tegen ruim 9.000 duiven 1e en 3e. ‘Fleur’ die fameuze kweekduivin van Jespers v d Wegen stam er nog van. Niet meer mogen poulen na eerder genoemde fameuze Etampes vond ik eerder een compliment alsook het feit dat later geen enkel samenspel onze club wilde vanwege mij.

20 Jaar. Voetbal of duiven? Het werden duiven.

 Ooit grote fouten gemaakt?

Talloze. Een er van is die directe Vandenabeele duiven op te ruimen in de 90-er jaren. Daaronder kinderen van de Kolonel (vader Rudy), de Wittenbuik, de Turbo, de Stier, de Kleinen enzovoorts. Van de Zoon Kleinen stamden met name de 2e Provinciale Asduif vitesse (Br2000) op mijn hok. Ook de Nationale Asduif Fond van Rens v d Zijde en de ‘Wereldkampioen’ fond van Cor Leytens stammen van Zoon Kleinen en Sissi. Die laatste is een verhaal apart. De duif die ik Cor schonk kon van 5 km niet eens de weg naar huis vinden. Dus weg er mee. Als een duif zo dom was hoe dom moesten de jongen dan niet zijn?

Toch bleef er een van lopen. Die zou de 2e ‘Wereldkampioen Fond’ worden. De ouders van de moeder ‘Ad’ van Marcel Wouters’ verwijderen (voor 150 euro !) was niet slim en ik had te weinig vertrouwen in een duif van Luc van Mechelen. Uit diens zoon ‘Adriano’ kweekte Luc 4 nationale Asduiven. Kortom, te veel duiven weg gedaan die ik nooit weg had mogen doen en nog meer duiven door gehouden die ik weg had moeten doen.

 Je hebt de nodige ervaring. Welk systeem geeft volgens jou het meeste rendement?

Het op een na beste systeem is spelen met duivinnen, (doffer blijft thuis). Nog beter is twee duivinnen met dezelfde doffer paren. Dus bv 10 doffers (die thuis blijven) gepaard met 20 duivinnen waarmee je speelt. Nadeel is wel dat je er bij moet zijn als de duiven aankomen, want dan is het uiteraard chaos op het hok.

De deal is gemaakt. Er komt een Janssenboek. De schrijver heeft veel van zijn pluimen verloren.

 Ergernissen?

Vooral het amateurisme in onze sport. Na anderhalve eeuw duivensport nog vliegprogramma’s die liefhebbers geen gelijke kansen geven voor nationale kampioenschappen en Asduiven., nog verschillende poulesystemen, nog overal verschillende kampioenschappen. Beschamend!

Talloze liefhebbers hebben grote problemen met liefhebbers die 100, 200 of zelfs meer dan 300 duiven inmanden voor een enkele vlucht. Ze vinden het een bedreiging voor de sport. Duiven waren toch het renpaard van de kleine man? Duiven nog genoeg, maar de kleine man verzuipt en alleen de NPO en KBDB lijken daar doof en blind voor.

Die mannen mogen veel duiven spelen, het maakt de sport betaalbaar, maar liefhebbers met amper tien vliegduiven horen niet thuis op dezelfde uitslag als de 97e getekende van zo’n grote. Wat me in deze ergert zijn reportages en advertenties met uitslagen waarop niet is vermeld hoeveel duiven de liefhebber in kwestie speelde. Omdat men liever heeft dat de lezer dat niet ziet uiteraard.

 EN MEER

Zelfs fondspelers, smeken al jaren vergeefs om sanering, minder fondvluchten. Dezelfde dag drie fondvluchten waarvan twee op amper 100 km van elkaar haalt niet eens het niveau van de belachelijkheid. Ik erger me aan beleidsmensen die liegen. De liefhebber betaalt voor de ringen de kostprijs zegt de KBDB. Hoe kunnen die dan in Nederland de helft goedkoper zijn? .

Er worden zo’n miljoen ringen verkocht. De netto prijs is ongeveer 7 cent. De KBDB verkoopt ze voor een euro (of meer!), de NPO voor 50 cent.  Dus de som is snel gemaakt, de KBDB ontvangt een half miljoen euro meer dan de NPO. En de NPO maakt nog flink winst.

 Wat vind je de grootste ‘zever’ in duivensport?

Koppelen bij volle maan. Ook de opvatting dat de broers en zusters van die goede duif ook wel goede zullen zijn. Niets garandeert dat een koppel dat ooit goede gaf dat nog eens zullen doen. Ook mensen die beweren kweekkoppels te kunnen samen stellen neem ik niet serieus. De grote aantallen jongen die ook zij kweken zegt genoeg.

 Niemand kent iets van duiven hoor je soms. Jouw idee?

Sommigen kennen er toch een beetje van, anderen doen alsof.

Noem eens mensen die er volgens jou ‘een beetje’ van kennen?

Een Leo Heremans KAN geen dommerik zijn. Jos Wouters Coreman haalde er hier ooit de beste uit en laat ook dierenarts Marien nooit kiezen.  Die had hier ooit enkele simpele jonge vetblauwe duivinnetjes gezien, zusjes, en bijna tot middernacht probeerde hij er een op de kop te tikken. Ik ging niet door de knieën, en gelukkig maar. Een er van werd moeder van de 191, de 2e Nationale Asduif NPO Halve Fond en beter dan de beste maar dat is een lang verhaal. Ook L Claessens kent er iets van.

 Had je een soort leermeester?

Niet echt. Je moet ‘het’ zelf leren. Vooral van fouten maar dan moet je die wel onderkennen. Gust Christiaens was/is een aparte, maar heeft me wel de ogen geopend wat betreft hygiëne, stamkaarten, rassen en zo veel meer. Zo kwam ik daar eens onverwacht aan op een zaterdagmorgen. Tot mijn verbazing was die duiven in de mand aan het zetten die ’s avonds moesten worden ingekorfd. Dat waren doffers op nest. Die moeten een broedbeurt overslaan, zei Gust. Dan presteren ze beter en komen beter binnen. Hij had gelijk zo leerde ik.

 Wie zou je blij kunnen maken met een wat jonge duiven?

Hmm. Moeilijk. Peter Janssen uit Kleve misschien?.  

Waar zitten volgens jou de beste duiven? En waar minder goede?

Voor de grote fond in Noord Holland. Ooit van Sam de Jong gehoord? Man, wat had die goede op 1.000 km vluchten. Dat ondervond met name Nico Volkens. Voor de HaFo twijfel ik: Zuid Holland of Antwerpen. De tweede vraag antwoord ik liever niet. Anders ligt er straks weer een bom onder mijn bed.

 En vitesse?

Waar ze altijd gezeten hebben, weer in Antwerpen en wel in het centrum. Zo is het altijd geweest en zo is het mogelijk nog. Waar haalden de Janssens, de beroemdste liefhebbers aller tijden, destijds hun basisduiven? Bij Schoeters, Ceulemans, Vandenbosch, Cas Goossens en die woonden allemaal in de regio Berlaar Herenthout. In mijn Janssenboek (1984), citeerde ik al Gust Hofkens. Die vond Berlaar Heikant het Mekka van de duivensport. Ook omdat er zo enorm veel geld te verdienen was op Quievrain, amper 100 km. Weinigen durfden er te gaan spelen. Hofkens wel. Ook nu wordt in de regio nog flink gepould.

 Maakt het vele geld dat momenteel voor duiven wordt betaald de sport niet kapot?

Ik zou niet weten waarom. Het gaat inderdaad het voetbal achterna, maar soit. Daarmee komen we tenminste nog eens in de publiciteit. Voor mij mogen die mensen met te veel geld en te weinig duivenverstand er op los kopen hoor. Ze frustreren wel, maar doen geen mens kwaad. Bovendien is het de laatste jaren allemaal een stuk duidelijker geworden. Zo gold Pipa als een medium dat nieuws bracht (zo zijn ze ook begonnen) en tegelijk was het een handelshuis voor duiven. Dat gaat natuurlijk niet samen. Het nieuws brengen is nu bij Pipa van ondergeschikt belang.

 Je zegt publiciteit, is dat zo belangrijk?

Inderdaad. Een reden waarom de sport zo achteruit ging is dat we uit beeld verdwenen. Ooit had elk dagblad, zeker in België, wekelijks een ‘duiven pagina’. Zelfs was er een tijd dat elke vrijdagavond op de Belgische Nationale publieke TV-zender vlak voor het nieuws iemand (Pol Jacquemeyns) een duivenpraatje hield. Vele tientallen jaren zat half België vijf minuten voor het uur, vlak voor het nieuws, aan de radio gekluisterd om naar de lossingsberichten te luisteren. Dan wist men wat voor weer het elders was. Elke Belg kende de woorden Quievrain, Noyon enzovoorts. Nu, na zo veel jaren niet op tv te zijn geweest, niet in de kranten en niet op de radio vragen sommigen ‘duivensport’ bestaat die nog? Of ‘wat is dat?’  

 Wat vind je mooi aan duivensport?

Iedereen kan zich onderscheiden. Je hoeft geen atleet te zijn, niet jong, niet rijk, geen man, niet hoog opgeleid. Hoewel ‘iedereen?’ Met de komst van massa-inkorvers werd dat wel erg veel minder.

Zijn er mensen die je bewondert?

Al die mensen die slecht spelen maar zonder klagen in blijven manden. Ook die mensen die zonder veel geld uit te geven Nationale top werden. Een van de meest besproken kampioenen van België is er zo een: W Daniels. Wie ik ook erg respecteer zijn mannen als D v Dijck, Harrie Smolders, W de Bruijn, Gebr. v. d. Brande en al die anderen die zo veel bonnen schenken. Ikzelf moet er niet aan denken, zou het ook niet op kunnen brengen al dat bezoek te ontvbangen. Trouwens bewonderen? Doe daar ook Jos v d Veken Retie maar bij. Die was een halve eeuw geleden onklopbaar en dat is hij nog.

 Ter afsluiting nog adviezen?

-‘Partnerships’ moeten worden aangemoedigd. Die partner kan je vrouw zijn, de zoon, je vader of buurman. Maakt niet uit als de druk maar minder wordt en je meer vrijheid krijgt en minder gebonden bent.

-Houd niet meer duiven dan je aan kan en specialiseer je in de mate van het mogelijke.

-Zoek het vooral niet in medicijnen en bijproducten. Streef naar duiven die zonder kunnen. Veel ellende begint bij die eerste jonge duif die ziek wordt. Door die niet te verwijderen.

-Laat je niet meeslepen door opgeblazen pedigrees en wat ik noem ‘namengekte’.

Vooral buitenlanders willen alleen naamduiven. Maar wat is realiteit? Veel ‘groten’ werden groot door naamloze duiven van naamloze liefhebbers uit de eigen regio.

Links onder kan men zien dat het nietige Arendonk ooit 250 liefhebbers telde. En nu? 25 misschien? Of zelfs dat niet eens.

 NOG DIT

Nog iets voor de KBDB en NPO. Momenteel is het weer ‘volop Champions league’. De belangstelling daalt wereldwijd omdat uitslagen te voorspelbaar zijn geworden. Door het grote geld is een enorme kloof geslagen. In duivensport is het niet anders. In een naburig dorp leefden vroeger veel mensen mee met duivensport en waren nieuwsgierig naar de winnaars. Die belangstelling is ook weg. Twee liefhebbers gingen met heel veel duiven spelen en het is eerder uitzonderlijk dat die niet winnen.    

 Dank je wel A S

Graag gedaan A S   

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40